Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η γιαγιά της Μακεδονίας και το φτύσιμο των ηγετίσκων

Του Γιώργου Καλλινίκου
Από το iellada

Δύσκολα περπατούσε.
Το βάρος των χρόνων υπερβολικά μεγάλο για το σώμα της.
Το βάρος των αγώνων για επιβίωση ακόμη μεγαλύτερο.
Το βάρος των βιωμάτων της στην πολύπαθη πατρίδα ασήκωτο.
Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να την σταματήσει.
Το κάλεσμα για το συμφέρον της πατρίδας της έδιδε φτερά.
Για να υπερβεί τα βάρη.
Να πράξει ό,τι είχε κληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Για τα ιερά και τα όσια.
Η γιαγιά Ευανθία συγκλόνισε την Ελλάδα.
Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου.
Η Σερραία Μακεδόνισσα μετατράπηκε σε σύμβολο του συλλαλητηρίου για καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Διανύοντας την όγδοη ή ένατη δεκαετία της ζωής της.
Με καμπουριασμένο σώμα.
Αλλά με σηκωμένο το κεφάλι.

Σάλος με δημοσιογράφο της ΕΡΤ3: «Καλησπέρα από τα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Μακεδονία» - ΣΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (Βίντεο)

Σάλος έχει προκληθεί από όσα ακούστηκαν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Δύο ημέρες πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ3 στις 23 Ιανουαρίου η παρουσιάστρια του δελτίου έκανε σύνδεση με τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αναφέροντας «Να συνδεθούμε με το Τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες από το Κιλκίς.

Προσφυγή στον ΟΗΕ προαναγγέλλουν οι παμμακεδονικές οργανώσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρός της, Γιώργος Τάτσιος, ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ προαναγγέλλει προσφυγές σε ΟΗΕ και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Η κυβέρνηση επισφράγισε μία συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τα νατοϊκά και αμερικανικά συμφέροντα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τάσσεται υπέρ της βαρβαρότητας εναντίον των λαών» τονίζει, μιλώντας στο Sputnik, ο ίδιος. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την ανάγκη αποτροπής της συμφωνίας, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.

Αγγελος Συρίγος – Τροποποίησαν τα Σκόπια το Προοίμιο;

Η τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προβλέπεται ρητώς στη συμφωνία των Πρεσπών. Στο άρθρο 1.12 ορίζεται ότι: «Το όνομα και οι ορολογίες όπως αναφέρονται στο Αρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίας θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους… Επιπροσθέτως, το Δεύτερο Μέρος θα προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις του Προοιμίου, του Αρθρου 3 και του Αρθρου 49…». Οι συνταγματικές τροποποιήσεις είναι ο βασικός τρόπος να διαπιστώσουμε κατά πόσον η άλλη πλευρά προτίθεται πράγματι να αλλάξει σελίδα.

Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή με 153 «ναι» - Οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που τη στήριξαν - Ένα «παρών» στην ψηφοφορία(Βίντεο)

Ένα ακόμη σκόπελο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Η Συμφωνία εγκρίθηκε με την ψήφο των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις ψήφους των Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σπύρου Λυκούδη, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Δανέλλη. Ο Ψαριανός Γρηγόριος ψήφισε «παρών». «Kατά» της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσαν 146 βουλευτές.