Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή με 153 «ναι» - Οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που τη στήριξαν - Ένα «παρών» στην ψηφοφορία(Βίντεο)

Ένα ακόμη σκόπελο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Η Συμφωνία εγκρίθηκε με την ψήφο των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις ψήφους των Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σπύρου Λυκούδη, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Δανέλλη. Ο Ψαριανός Γρηγόριος ψήφισε «παρών». «Kατά» της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσαν 146 βουλευτές.

Κατά της συμφωνίας ψήφισε ο υφυπουργός της κυβέρνησης και διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης.
Η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αλλά μετατέθηκε για την Παρασκευή λόγω του πλήθους των βουλευτών που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας.
Όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια διήρκησε 38,5 ώρες και μίλησαν 200 βουλευτές συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχηγών, των εισηγητών, ειδικών αγορητών κ.λπ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών εισήχθη και ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ως νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών». Επί του νομοσχεδίου, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής.
Σημειώνεται πως πλακάτ στην αίθουσα ύψωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου