Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πρέβεζα: Αναστηλωτικά έργα στο μεγάλο θέατρο της Αρχαίας Νικόπολης


Άποψη του θεάτρου της Νικόπολης από ψηλά (φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού)

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος να ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

ΤΟ ΒΙΩΜΑ

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως γίνεται κάθε συζήτηση σας με φεμινίστριες να αρχίζει και να τελειώνει με την καταπίεση και το βίωμα τους; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί κάθε μικρή λεπτομέρεια της κοινωνικής και ιδιωτικής τους σφαίρας μας απασχολεί συνέχεια; Και όλα τα θέματα από τα εντελώς ουσιαστικά μέχρι την κάθε λογής ανοησία δεν επηρεάζουν ποτέ αρνητικά τους άντρες αλλά μόνο τις γυναίκες; Όλη αυτή η ασυναρτησία οφείλεται στην τρίτη βασική φεμινιστική έννοια που θα εξερευνήσουμε σήμερα. Το βίωμα.

«Γουοκισμός»: Αφύπνιση ή νέος ολοκληρωτισμός;


Αν και διακηρυγμένος στόχος του κινήματος “Woke” είναι η κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων, στην πράξη ο «γουοκισμός» επιδιώκει να επιβάλει την μειοψηφική άποψη ως μοναδική και καθολικά αποδεκτή αλήθεια.

Γράφει ο Κώστας Παπαχρήστου 

Τα «Ορλωφικά», η πρώτη ελληνική επανάσταση


Σουλιώτες πολεμιστές σε υδατογραφία με τίτλο Αλβανικά παλικάρια καταδιώκουν τον εχθρό (Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκρελ, 1813-1814)
COMMONS WIKIMEDIA
Η αντίσταση των Ελλήνων από το 1453 έως το 1821 Ε΄ Μέρος - Μια σειρά ιστορικών κειμένων του Γιώργου Καραμπελιά.

Γιώργος Καραμπελιάς, Αρθρογράφος
Συγγραφέας, Πολιτικός Αναλυτής

Μετά την πρώτη γκέλα, η Λευκωσία καλύπτει τα κενά ενόψει της παρουσίας του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες: Με διπλή ζώνη άμυνας η Κύπρος, γράφει η Καθημερινή


From left to right: Constantinos KOMBOS, Minister for Foreign Affairs, Cyprus, with Georgios GERAPETRITIS, Minister for Foreign Affairs, Greece. Copyright: European Union

Διπλή ζώνη άμυνας επιστρατεύει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» της Κύπρου (και του συνάδελφου Παύλου Ξανθούλη), η Λευκωσία ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στις 29 Αυγούστου.

Από τον Κίσινγκερ στον Μπαϊντενόπουλο


Κώστας Βενιζέλος


Ο Τζο Μπαίντεν έριξε αυλαία στην μακρά πολιτική του διαδρομή με την ομιλία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια πολιτική διαδρομή πενήντα χρόνων και οι Έλληνες ομογενείς τον έζησαν από κοντά καθώς στα πρώτα του βήματα ήταν πάντα δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τουρκική ανησυχία για τον ρόλο της Κύπρου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής - Τη βλέπουν ως «καρφί» της Δύσης


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η στρατιωτική ανάπτυξη δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία του Ισραήλ, αλλά αποτελεί μέρος ευρύτερων στρατηγικών σχεδίων για τον έλεγχο κρίσιμων γεωπολιτικών σημείων»

Ποιοι σαμποτάρουν την Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ


Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ… Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τί είναι αυτό, ή ποιος είναι αυτός, που εμποδίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη -ως γνωστό θα ξεκινά από το Ισραήλ.

Ρίχνει δίχτυα και στις κυπριακές τηλεπικοινωνίες ο ΑΔΜΗΕ - Τι θα κάνει στο νησί


Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αποκάλυψε πως επενδύει στην Κύπρο μέσω θυγατρικής του για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών

F-4 Phantom: Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τα 50 χρόνια υπηρεσίας των θρυλικών αεροσκαφών [vid]


Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διοργανώνει, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 και ώρα 17:30, επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων υπηρεσίας των αεροσκαφών F-4 Phantom, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Τοποθέτηση ιατρού οπλίτη θητείας στο Καστελόριζο με απόφαση του ΥΦΕΘΑ


Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας οπλίτης θητείας – πτυχιούχος Ιατρικής – τοποθετείται στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Καστελόριζο για την κάλυψη κενής ιατρικής θέσης.

Εικόνες αποκάλυψης στο Στεφανοβίκειο: Περίπου έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό Daniel που βύθισε το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο στο νερό και τη λάσπη


Η εικόνα αυτή είχε αποδεσμευτεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού την ημέρα της θεομηνίας ώστε να δείξει πως τα επιθετικά ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού είχαν παραμείνει σε ασφαλή σημεία της βάσης. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το άλλοτε στρατόπεδο «Υπολοχαγού Περισσάκη», την βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

«Πληρωμένη» απάντηση της ΕΛ.ΑΣ στο Νίκο Παππά: «Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι μπάτσος» (vid)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ανάρμοστη συμπεριφορά και οι απειλές του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά, με την κάλυψη του από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαστάσεις. Η ΕΛ.ΑΣ μάλιστα με στοχευμένο βίντεο του δίνει «πληρωμένη» απάντηση, εξηγώντας του «τι είναι μπάτσος».

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους


H επίσημη υποδοχή και εγκαθίδρυση στις Καρυές για τον Αλκιβιάδη Στεφανή 

Δολοφονίες στα Σκόπια- Η πρώην υπουργός Άμυνας κατηγορεί τον πρωθυπουργό για συνεργασία με τον υπόκοσμο


Ο Μίτσκοσκι θα καταθέσει μήνυση κατά της πρώην υπουργού Άμυνας για τις καταγγελίες της εναντίον του για τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο κέντρο των Σκοπίων

Αύγουστος 21, 2024. Ελλάδα.

Το τουρκικό παρακράτος στην Θράκης εκβιάζει την Αθήνα με την Παναγία Σουμελά

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

ΗΆγκυρα αποφάσισε, αρχής γενομένης από φέτος, την επ’ αόριστον μη παροχή της άδειας για την τέλεση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο, υποδεικνύοντας την εφεξής τέλεσή της στις 23 Αυγούστου, στα 9ήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία: Μην προσχωρείτε στην πολιτική της Δύσης για την Ουκρανία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της συνεργασίας με τη Ρωσία και των σχέσεων με τη Δύση, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τις δικές της φιλοδοξίες ως περιφερειακή δύναμη

Στέλεχος της Φατάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο


Για πρώτη φορά στη διάρκεια του πολέμου μπαίνει στο στόχαστρο του Ισραήλ αξιωματούχος της οργάνωσης που πρόσκειται στον Μαχμούντ Αμπάς

DW: Ο Νετανιάχου διαψεύδει τις δηλώσεις Μπλίνκεν - Επικίνδυνη ανάφλεξη στο μέτωπο Ισραήλ - Χεζμπολάχ


Για συνέχιση των διαπραγματευτικών επαφών έκανε λόγο ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Μπαντρ Αμπντελάτι, στον απόηχο που άφησε πριν από μία εβδομάδα η συνδιάσκεψη στη Ντόχα, που οφείλεται, κυρίως, σε εκτιμήσεις και δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς.

Επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Φωτογραφία αρχείου από πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Sounion ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση από δύο μικρά σκάφη και επλήγη από τρία βλήματα σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου UKMTO.

Φουλ οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη


Λία Δεληγιάννη
l.deligianni@euro2day.gr

Γεμάτες κατά 90%, πιάνοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δύο μήνες νωρίτερα. Κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων η τιμή αερίου.

Ρωσία: « Η Δύση διακινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο για την Ουκρανία»


Δηλώσεις του συνεργάτη του Πούτιν Σεργκέι Τσεμέζοφ

Διχασμός Ρώσων αναλυτών για τις επόμενες κινήσεις των Ουκρανών


Η επιχείρηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ έχει σταματήσει και τώρα η ουκρανική διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απόφαση: να συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη ή να προσπαθήσει να δώσει ένα νέο και κύριο χτύπημα σε διαφορετική κατεύθυνση. Ποια απόφαση θα λάβει το επιτελείο του Ζελένσκι και έχουν οι Ουκρανοί εναλλακτικές λύσεις για τις επιθέσεις στην περιοχή του Κουρσκ;

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε τις πλωτές γέφυρες στο Κουρσκ με HIMARS


Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS για να καταστρέψουν τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του μηχανικού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στοχεύοντας υποδομές επιμελητείας στην μεγάλη διασυνοριακή εισβολή τους, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

Πρωτοφανής επίθεση στη Μόσχα -Σμήνος ουκρανικών drones στόχευσε τη ρωσική πρωτεύουσα


Αύγουστος 21, 2024. Ελλάδα.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στη Μόσχα την Τετάρτη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να καταστρέφουν τουλάχιστον 10 drones που πετούσαν προς την πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία λέει ότι κατέστρεψε 50 από τα 69 ρωσικά drones σε ολονύκτια επίθεση


Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 50 από τα 69 drones που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια ολονύκτιας επίθεσης, ανακοίνωσε ο στρατός του Κιέβου την Τετάρτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στο Κουρσκ ελπίζουν σε ανταλλαγή


Κάποιοι είναι τραυματισμένοι, οι περισσότεροι είναι πολύ νέοι και όλοι θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους: οι Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιφνιδιαστική επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ ελπίζουν τώρα σε μια ανταλλαγή.

Μεντβέντεφ: Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία μετά την επιδρομή στην περιφέρεια του Κουρσκ


Η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μέχρι η Ουκρανία να ηττηθεί πλήρως στο πεδίο της μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το Κίεβο επικύρωσε το Κατασταστικό της Ρώμης και θα γίνει μέλος του Διεθνού Ποινικού Δικαστηρίου

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Έπειτα από χρόνια δισταγμών και παρά την αντίθεση των στρατιωτικών το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα να γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με την ελπίδα να τιμωρηθεί η Ρωσία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό στη Μόσχα: «Οι χώρες μας έχουν κοινά σχέδια μεγάλης κλίμακας»


Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τη Ρωσία για να ενισχύσει στην πράξη την ευρύτερη συνεργασία

New York Times: Ο Μπάιντεν ενέκρινε απόρρητο στρατηγικό σχέδιο πυρηνικής αποτροπής επικεντρωμένο στην Κίνα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο άκρως απόρρητο σχέδιο πυρηνικής αποτροπής, το οποίο για πρώτη φορά αναδιατάσσει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται στην επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times χθες Τρίτη.