Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Πιερία: Ξεκινά η ανακαίνιση του αρχείου θεάτρου Δίου - Ποιες παρεμβάσεις πρόκειται να γίνουν


Ένα χρονίζον πρόβλημα, με τις φθορές στο αρχαίο θέατρο Δίου αλλά και των άλλων λειτουργικών υποδομών του αρχαιολογικού πάρκου, βρίσκεται στο στάδιο της επίλυσής του. 

ΑΝΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


Ένα τεράστιο ανεξερεύνητο κομμάτι των σύγχρονων δυτικών μας κοινωνιών είναι η αντρική κατάθλιψη. Η έρευνα και ο τρόπος με τον οποίο η ψυχολογία αντιμετωπίζει τον άντρα ασθενή είναι γυναικοκεντρικός

ΚΛΙΜΑΚΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ & ΕΤΗΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ 2023


Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα ετήσια στοιχεία για τις τάσεις (trends) των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στην Ελλάδα για το έτος 2023 από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Ιουνίου 1944: Ο Ιερός Λόχος χτυπά στη Χίο

Στάθης Βασιλείου

Τμήμα του Ιερού Λόχου αποτελούμενο από 13 αξιωματικούς και 36 οπλίτες, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη, εκτελεί επιδρομή κατά των νεωρίων στο λιμάνι της Χίου. Το νεώριο κατασκεύαζε πλοιάρια για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η καταστροφή τους πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς και η κοπή υποβρυχίων καλωδίων παροχής ρεύματος σε θέσεις της φρουράς, ήταν μεταξύ των στόχων της επιχείρησης.

Ογδόντα χρόνια μετά την D-DAY: Δεν είναι απλά μια επέτειος


Ψηφιακά χρωματισμένη εικόνα της φωτογραφίας «Into the Jaws of Death» (Στα σαγόνια του θανάτου), του Robert F Sargent, με την Πρώτη Μεραρχία Πεζικού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποβιβάζεται από ένα LCVP (αποβατικό σκάφος) στην παραλία Omaha Beach κατά τη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία την ημέρα D Day κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 6 Ιουνίου 1944. (Photo via Smith Collection/Gado/Getty Images).
SMITH COLLECTION/GADO VIA GETTY IMAGES

Δεν πρόκειται απλώς για την επέτειο μιας μεγάλης στρατιωτικής νίκης, αλλά για την επικύρωση επί του πεδίου μιας συγκεκριμένης πρότασης πολιτικής

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Τουρκική προπαγάνδα και 1453 – «Rise of the Empires: Ottoman» του Netflix (Γ΄ μέρος)


του Δημήτρη Κ. Κουγιουμτζόγλου* από τον νέο Λόγιο Ερμή τ. 23

Συνέχεια από το Α΄ μέρος και το Β΄ μέρος

Αποσιωπώντας τις τουρκικές θηριωδίες

Τατάρ: Το Κυπριακό είναι εκτός των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας


Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά το Κυπριακό βρίσκεται εκτός αυτών των εξελίξεων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο, ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων».

Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη  Χ Υπουργείο Εξωτερικών

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στρέφεται το ενδιαφέρον για το Κυπριακό τη στιγμή που αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Νέες απελάσεις μεταναστών από την Κύπρο - 4,883 από την αρχή του χρόνου


Ακόμα μία συντονισμένη επιχείρηση για τον επαναπατρισμό αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποίησε η Αστυνομία.

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


Η χώρα μας συγκέντρωσε 182 ψήφους.

Νon stop εκπαίδευση για τις Ένοπλες Δυνάμεις με «ΠΟΤΑΜΙΑ ΟΔΟ» και «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» – Μήνυμα ετοιμότητας από Έβρο και Αιγαίο


*Toυ Κώστα Σαρικά

Το σενάριο ανακατάληψης βραχονησίδας – ο μικρός «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» – που εκτελέστηκε αιφνιδιαστικά σε διακλαδικό επίπεδο στο Σύμπλεγμα των Φούρνων τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης αποτέλεσε μια μόνο από τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιούνται όχι μόνο στο Αρχιπέλαγος αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο.

Πολεμική Αεροπορία: Τη λύση του πολυφασματικού ατρακτιδίου MS-110 παρουσίασε η Raytheon

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων των πολυφασματικών ατρακτιδίων MS-110. 

Συστήματα GENAIRCON της IDE παρήγγειλε η Λιθουανία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) επιλέχθηκε, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, για την προμήθεια του προηγμένου συστήματος GENAIRCON SAPS (Silent Auxiliary Power System) στις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις, για αναβάθμιση της ενεργειακής αυτονομίας υπό συνθήκες «Ήσυχης Λειτουργίας» (Silent Watch) μιας ειδικής έκδοσης του οχήματος JLTV.

Επιχείρηση ASPIDES: Πότε αναχωρεί η φρεγάτα ΨΑΡΑ – Το άγνωστο επεισόδιο με πύραυλο στην «ΥΔΡΑ»


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ επέστρεψε πλέον από την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα, με τα διδάγματα να είναι πλούσια από την τρίμηνη παραμονή της στην εμπόλεμη ζώνη, τη στιγμή που η φρεγάτα ΨΑΡΑ αναμένεται να αποπλεύσει. Το enikos.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή καθώς κι ένα άγνωστο επεισόδιο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έφτασε η ώρα των ΜΕΚΟ: Η κατάθεση της τελικής πρότασης Γερμανών και Ολλανδών- Το Ναυτικό ψάχνει κομμάτια του δύσκολου παζλ


Ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων των ΜΕΚΟ θεωρούνται ξεχωριστά προγράμματα από το βασικό της Μέσης Ζωής. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Τσουχτερή όπως αναμένονταν είναι η οικονομική πρόταση της κοινοπραξίας Γερμανών και Ολλανδών που αφορά την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

ΟΝΕΧ-ναυπηγήσεις: Γραμμή παραγωγής 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκ. ευρώ


Δύο συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα της ελληνικής λιμενικής και ναυπηγικής βιομηχανίας υπεγράφησαν στο Περίπτερο της ΟΝΕΧ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Όμιλος στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2024. 

Νίκος Δένδιας: Σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης η φρεγάτα «Κίμων»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Στη Λοριέν της Γαλλίας βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στις εγκαταστάσεις της Navale Group όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra. 

FDI: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του «ΚΙΜΩΝΑ» – «Θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο», λέει ο Κ.Μητσοτάκης [pics]


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας FDI «Belharra» που θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Η σημαντικότερη αναβάθμιση του ΠN τις τελευταίες δεκαετίες- Βίντεο, φωτό


"Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο" τόνισε από το Λοριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αθήνα: Τα περίεργα απειλητικά email από ρωσικό λογαριασμό μέσω ΗΠΑ


Η ρωσική εταιρεία του mail provider «@inbox.ru» μέσω της οποίας εστάλη την περασμένη Τετάρτη το απειλητικό μήνυμα στα σχολεία της Αττικής απάντησαν σε έγγραφο ερώτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι ο λογαριασμός cconferance@inbox.ru ανοίχτηκε μέσω VPN server που βρίσκεται στις ΗΠΑ. 

Φρέντης Μπελέρης: Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα των ομογενών στην Αλβανία


Τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας θα υπερασπιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης.

Washington Examiner: Η Αλβανία και η μαφία της ελέγχει το εμπόριο κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη – Ο βρώμικος ρόλος της οικογένειας Ράμα – Το γνωρίζουν όλοι και δεν μιλάει κανείς


File Photo epa11274575 Albania’s Prime Minister Edi Rama EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Η Αλβανία κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταστεί το επίκεντρο της Ευρώπης όσον αφορά το λαθρεμπόριο παράνομων ναρκωτικών σε μαζική κλίμακα. Και αυτό αποτελεί ένα κοινό μυστικό σημειώνει ο δημοσιογράφος John Schindler.

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Τουρκίας


Συνάντηση στο πλαίσιο της 17ης Συνάντησης Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιείται στην Αλβανία θα έχουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας, την Πέμπτη (06/06), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ.

Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: Σημαντικό βήμα για τα υπερσύγχρονα F-16


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Σολτς αναζωπυρώνει τις ελπίδες της Τουρκίας

Ισραήλ: Επιστράτευση 50 χιλιάδων εφέδρων – γίνεται «δευτερεύον» πεδίο η Γάζα


Ιούνιος 5, 2024. Ελλάδα.

Η στιγμή που ένας μαχητής της Χεζμπολάχ εκτοξεύει έναν αντιαρματικό πύραυλο Kornet σε ισραηλινό άρμα μάχης – φωτογραφία από το αιγυπτιακό δημοσίευμα

Χούθι: Εξαπολύσαμε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά πλοίων στο λιμάνι της Χάιφα


Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μαζί με την ιρακινή Ισλαμική Αντίσταση, υποστήριξαν οι αντάρτες της Υεμένης. Διαψεύδει το Ισραήλ.

Γερμανία: Ταχεία απέλαση των εγκληματιών μεταναστών προανήγγειλε o Σολτς μετά τη δολοφονική επίθεση στο Μανχάιμ


Την ταχεία απέλαση εγκληματιών ακόμη και προς την Συρία και το Αφγανιστάν προανήγγειλε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Πράσινο φως» από τον Σολτς για τη χρήση δυτικών όπλων κατά ρωσικών στόχων στην συνοριακή περιοχή - Με συνέπειες προειδοποιεί τη Δύση ο Πούτιν


Αλλαγή στάσης από τη Γερμανία - Ο Όλφ Σολτς επανέλαβε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στη ρωσική συνοριακή περιοχή - Νέες απειλές από τη Ρωσία κατά της Δύσης

D-Day: Οι Σύμμαχοι στο πλευρό του Ζελένσκι για τους εορτασμούς των 80 ετών από την Απόβαση στην Νορμανδία


Οκτώ δεκαετίες μετά, στην Παραλία Ομαχα, την ματωμένη: οι Σύμμαχοι συναντώνται σήμερα χωρίς την Ρωσία στην Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν την νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.

Πούτιν: Απειλεί ότι θα δώσει όπλα σε συμμάχους του για επιθέσεις στη Δύση

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου Valentina Pevtsova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέες απειλές κατά της Δύσης για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους λέγοντας  ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους.

Γαλλία: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είναι παρόντες στη Νορμανδία


Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: 

D-Day - 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944: Η πιο μεγάλη ημέρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότερα από 160.000 συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν κατά μήκος μιας έκτασης 50 μιλίων βαριά οχυρωμένης γαλλικής ακτογραμμής, στις παραλίες της Νορμανδίας, για να απελευθερώσουν τη Γαλλία από τη ναζιστική Γερμανία (με την υποστήριξη 5.000 πλοίων και 13.000 αεροσκαφών).