Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Ιουνίου 1944: Ο Ιερός Λόχος χτυπά στη Χίο

Στάθης Βασιλείου

Τμήμα του Ιερού Λόχου αποτελούμενο από 13 αξιωματικούς και 36 οπλίτες, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη, εκτελεί επιδρομή κατά των νεωρίων στο λιμάνι της Χίου. Το νεώριο κατασκεύαζε πλοιάρια για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η καταστροφή τους πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς και η κοπή υποβρυχίων καλωδίων παροχής ρεύματος σε θέσεις της φρουράς, ήταν μεταξύ των στόχων της επιχείρησης.

Το τμήμα είχε αποβιβαστεί στις δυτικές ακτές του νησιού, στον όρμο της Ελίντας, στις 30 Μαΐου 1944. Στις 4/5 Ιουνίου απόσπασμα υπό τις εντολές του υπολοχαγού Παλιατσάρα που στάλθηκε για αναγνώριση, οργάνωσε νυχτερινή επίθεση.

Ο υπολοχαγός Παλιατσάρας μοίρασε το τμήμα του σε τέσσερις ομάδες. Οι δύο πρώτες θα προσέγγιζαν το νεώριο και θα παγίδευαν τα πλοία με εκρηκτικά, άλλη μία θα κατέστρεφε όσα πλοία μπορούσε μέσα στο λιμάνι και μια τέταρτη θα παρείχε πυρά υποστηρίξεως.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε ευνοϊκά. Οι δύο πρώτες ομάδες έφτασαν στο νεώριο χωρίς να εντοπιστούν και άρχισαν να τοποθετούν εκρηκτικά. Η 3η ομάδα έφτασε κοντά στο λιμάνι όπου παρατήρησε εκεί μια γερμανική περίπολο μαζί με Έλληνες χωροφύλακες και κάποιους πολίτες κοντά στην προκυμαία και αποφάσισε να μην εμπλακεί μαζί τους, για να μην εγείρει τη φρουρά και προκαλέσει απώλειες αμάχων. Κινήθηκε προς τις θέσεις της πρώτης ομάδας βοηθώντας την στην αποστολή της.

Με τα εκρηκτικά στη θέση τους, η δράση των Ιερολοχιτών στο νεώριο έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα η μικτή περίπολος Γερμανών-Ελλήνων να κινηθεί εναντίον τους. Ακολούθησε σύντομη ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα δύο Γερμανοί κι ένας χωροφύλακας να σκοτωθούν και οι υπόλοιποι χωροφύλακες να αφοπλιστούν.

Παράλληλα πυροδοτήθηκαν άμεσα τα εκρηκτικά καταστρέφοντας 13 γερμανικά καΐκια και έναν οικίσκο που στέγαζε τις συνδέσεις των καλωδίων ηλεκτροδότησης. Στην καταστροφή του οικίσκου σκοτώθηκε και άγνωστος αριθμός Γερμανών. Κατόπιν αυτού οι ομάδες αποσύρθηκαν συντεταγμένα στους χώρους αποχώρησής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία απώλεια.

Η καταδρομή στο λιμάνι της Χίου ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ιερού Λόχου, αφού όλοι οι αντικειμενικοί σκοποί επετεύχθησαν (εκτός ίσως της καταστροφής των πλοιαρίων στο λιμάνι) και δεν σημειώθηκε καμία απώλεια καταδρομέων και πολιτών.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου