Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς και προς τους Αμερικανούς: Οι πρώτες προκηρύξεις του 1821

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΒΗ
ιστορικού ερευνητή

Για να υπάρξει ολοκληρωμένη επανάσταση, τέτοια που να δημιουργεί δίκαιο, κατά τα διεθνώς παραδεκτά, δεν αρκεί το στρατιωτικό γεγονός που την επιβάλλει. Δεν αρκεί, δηλαδή, η στρατιωτική κατάληψη μιας εδαφικής περιοχής ή και πόλης, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο ή και έδρα της εξέγερσης ενός λαού. Είναι απαραίτητη και η πολιτική διακήρυξη των λόγων που την επέβαλαν και των σκοπών που επιδιώκει. Έτσι. η «Μεσσηνιακή Γερουσία» αναγνωρίζεται, από εγκύρους ιστορικούς, ως η πρώτη, υποτυπώδης έστω, Επαναστατική Κυβέρνηση της Νεότερης Ελλάδας, διότι οργάνωσε τις πρώτες εκστρατείες κατά των Τούρκων, αφού δημιούργησε επαναστατικά σώματα, προκειμένου να κατευθύνει τον αγώνα.    

Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στην Αχαΐα, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Οικογενειακό βιβλιάριο πρόσφυγα, από τις Υπεύθυνες Δηλώσεις Αστικής Αποκατάστασης Προσφύγων (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας, Αρχείο Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Αχαΐας)

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Τμήματος ΓΑΚ Αχαΐας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ένα λιθαράκι στην προσφυγική μνήμη, την οποία δυναμώνει η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βάζει το Τμήμα Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το αποτέλεσμα μπορεί ήδη να το δει κανείς στους δρόμους της Πάτρας όπου υπάρχει μια υπαίθρια έκθεση που αφορά τους πέντε προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης.

Είναι δικαίωμά μας να θυμόμαστε την Άλωση και την Αγία Σοφία;


 Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Μία ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την επέτειο της Αλώσεως στις 29 Μαΐου και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενόχλησε τον Ερντογάν και τον τουρκικό τύπο. Ο Τούρκος Πρόεδρος ενοχλήθηκε, διότι θεωρεί ότι στη σύγχρονη διεθνή κοινωνία ισχύει το δίκαιο της κατάκτησης και μας θύμισε τις επεκτατικές μεθόδους των Οθωμανών. Μας κατηγόρησε ότι θέλουμε να αναστήσουμε τη Μεγάλη Ιδέα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Να μην υποτιμούμε την τουρκική προπαγάνδα…

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

Λένε ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα ψέμα, τόσο ευκολότερο γίνεται πιστευτό.

Το ίδιο ισχύει και με την πλαστογράφηση της ιστορίας.

Οπότε όλα αυτά τα χονδροειδέστατα ψεύδη που λένε κάθε λίγο και λιγάκι οι Τούρκοι, μην τα υποτιμάτε!

Θέλουν «σιωπητήριο» για το Βαρώσι: Οι Βρετανοί επιδιώκουν να πέσει τα «μαλακά» η νέα τουρκική ενέργεια και επικαλούνται «ρωσικό κίνδυνο»

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα «μαλακά» θέλουν να ρίξουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, οι Βρετανοί. Ενόψει της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος μηνός και την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης, το Λονδίνο φαίνεται να προωθεί μια λογική «σιωπητηρίου» για το θέμα της Αμμοχώστου. Ως οι διαχρονικά «αρμόδιοι» για να συντάσσουν το προσχέδιο του ψηφίσματος, επιχειρούν να δώσουν το στίγμα τους προβάλλοντας «προκαταρκτικές» σκέψεις, ώστε να καταγράψουν αντιδράσεις.

Εκτός απ’ το ΑΚΕΛ θύμωσε και η Τουρκία για την Κυπρο-Ισραηλινή άσκηση «ΤΑΜΣ ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022»

Λάζαρος Μαύρος 

Οι ΑΚΕΛιστές της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Πασιά, με τον οίστρο των δημοσιεύματων τους την Παρασκευή 3.6.2022, μαζί με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπό τον Γ.Γρ. κ. Στέφανο Στεφάνου ΑΚΕΛ, εναντίον της κοινής άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ε.Φ.) και του Ισραήλ (IDF), προφανώς δεν πρόβλεψαν ούτε και θα ήθελαν ίσως να παίξουν τον ρόλο των... προμάχων της Τουρκίας.

Και δεν είχαν το μυαλό για να στοχαστούν ότι τα Ακελικά δημοσιεύματα και τα επιχειρήματά τους, θα αποτελούσαν την κύρια αιχμή της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της «ΤΑΜΣ ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022».

Τουρκικές απειλές

Στεφανος Κωνσταντινίδης   

Οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα με τον Ερντογάν να έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας. Ο ίδιος επικαλείται το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του να μη αναμείξουν  τρίτους στις διαφορές τους και να τις επιλύσουν μεταξύ τους. Υποτίθεται ότι αυτή η υπόσχεση δόθηκε από τον Μητσοτάκη στην συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Έγκυρος αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Η Καθημερινή σημείωνε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό του Ερντογάν. Οι τουρκικές προκλήσεις όμως εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και στην συγκυριακή κατάσταση που προέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Όνειρο πια τα φιστίκια στον μπακλαβά: Βάζουν μέσα πράσινα λαχανικά !

Ο Αλή Μανάφογλου- επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών Τροφίμων στην Αττάλεια, δήλωσε: “Τα πράσινα λαχανικά, ο αρακάς και το σπανάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για φιστίκια στον μπακλαβά. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να θρυμματιστούν και να πωληθούν σαν να ήταν φιστίκια λόγω του πράσινου χρώματος. Είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις αυτό».

Πρόσφατα, το βίντεο για την παραγωγή του «Φυστίκι του Άντεπ από σπανάκι» βρέθηκε στην ατζέντα των social media.

Ερντογάν: Δεν θα επαναλάβω το λάθος των άλλων που άφησαν τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τουρκίας, που «άφησαν» τα νησιά στην Ελλάδα, επέτρεψαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και ενέταξαν Ελλάδα και Γαλλία στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε κομματική οργάνωση του AKP στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μάχες» στον ακήρυχτο πόλεμο από την Τουρκία

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) 

Για να σωθεί η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθούμε στην αυτοπροστασία μας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και πολιτική μάχη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εκτός.

«Εν μέσω πρωτόγνωρων απειλών και ενεργειών κατά της Ελλάδας και Κύπρου, που συνιστούν ακήρυχτο πόλεμο από μια Τουρκία σε εθνικιστικό παροξυσμό, είχαμε τις προάλλες την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με συμμετοχή των επικεφαλής των Κυβερνήσεων και των κορυφαίων οργάνων της ΕΕ.

Το μεγάλο ελληνογερμανικό deal με τα τεθωρακισμένα - Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ» των ίσων αποστάσεων; - Ενίσχυση πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων στην ξηρά

Η επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη.

Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαταλείπεται το «δόγμα Μέρκελ»;

Όπως έγινε κατανοητό το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τη συμφωνία μεγατόνων για την

Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα

Ξεπεράσαμε πλέον τις 100 ημέρες της κρίσης στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, και πλέον είμαστε μπροστά σε μια σκληρή και ταυτόχρονα πολύ άβολη πραγματικότητα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να απέτυχε να πάρει την Ουκρανία με ένα γρήγορο στρατιωτικό χτύπημα, αλλά από μια άποψη ο πόλεμός του είναι σε αρκετό βαθμό επιτυχής. Η παγκόσμια οικονομία συνταράσσεται και οι αντικρουόμενες κινήσεις και πολιτικές της Δύσης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αρχίζουν σιγά – σιγά να έρχονται στην επιφάνεια.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Ο Πούτιν έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια στρατηγική διασποράς διχόνοιας στους κόλπους της

Ελληνοτουρκικά: Το παιχνίδι στα social media – Η απόδοση των πρακτικών

Η μεγάλη εικόνα και οι αθέατες πτυχές των διμερών και πολυμερών σχέσεων στα social media

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κλιμακώνεται από τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν μένει ασχολίαστη από τους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου. Τα social media αξιολογούν τις διπλωματικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις τουρκικές προκλήσεις, συνδυάζοντάς τες σε κάποιες περιπτώσεις και με την ουκρανική κρίση.

Εντολή να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό η Ελληνική Πρεσβεία στο Ν. Δελχί & το Προξενικό Γραφείο-Νέος στόχος για τον τουρισμό η αγορά της Ινδίας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από μεγάλες τουριστικές αγορές.
Μετά τις ΗΠΑ, από όπου αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα με απευθείας πτήσεις 500.000 ταξιδιώτες, ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει και η Ινδία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά από παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό η Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί και το Προξενικό Γραφείο, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων Ινδών πολιτών οι οποίοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους.

Πρωτοφανής δυναμική υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστρέψουν» λένε οι Times

Εδώ και μερικούς μήνες το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και η πυκνότητα των δημοσιευμάτων στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες είναι ίσως  μεγαλύτερη από ποτέ.

Η πρόταση της Ουνέσκο για απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού έγινε αποδεκτή από την βρετανική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών.

«Μετά την παγκόσμια εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του ’80 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα η καμπάνια στις μέρες μας συνεχίζεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Τουρκία: Σενάρια για μια πιθανή πρόκληση νότια της Κρήτης

 

Τα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει δικό της ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της Λιβύης

Θράσος! Η Τουρκία της Αλ Κάιντα, της Χαμάς και του ISIS εγκαλεί Ελλάδα, Φινλανδία και Σουηδία για ανοχή σε «τρομοκράτες»

 

Στέφανος Μυτιληναίος

Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η Τουρκία αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα έχει συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, με την Αλ Κάιντα κι άλλες «αδελφές» τους οργανώσεις. Η Τουρκία παρέχει άσυλο και καταφύγιο στη Χαμάς.

SDF: Πρόταση στον Άσαντ για συμμαχία κατά της Άγκυρας – «Καταρρίψτε τα τουρκικά μαχητικά»

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διοικητής των SDF,     υπογραμμίζοντας  ότι η Δαμασκός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων.

Προκαλεί η Άγκυρα: «H Αθήνα θα βρεθεί σε μπελάδες» - Νέος χάρτης της Τουρκίας με εντολή Ερντογάν

 

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» να κάνει λόγο για «σχέδιο εισβολής 3 σταδίων από την Ελλάδα».

Πούτιν και Ερντογάν, ο «άξονας του κακού»

 

Κωνσταντίνος Φίλης

Βλέπουν και οι δύο τη Δύση ως αντίπαλο, που βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, λειτουργεί με παρωχημένο μοντέλο και επιτρέπει σε περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, να προβάλουν τις θέσεις τους με τρόπο επιθετικό και οπωσδήποτε αναθεωρητικό.

Η τουρκική στρατηγική

 

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στα γεγονότα που μαίνονται στην Ανατολή, αλλά και προς τη χώρα μας, δείχνει για ακόμη μία φορά τις επεκτατικές της διαθέσεις.

Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μοτίβο που ακολουθεί είναι το εξής:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η άσκηση Αγαπήνωρ 2022 αποσταθεροποιεί την περιοχή

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η στρατιωτική Άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» που διεξάγεται από κοινού από την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μήνυμα της Αθήνας σε Άγκυρα: «Η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή»

 

«H δική μας απάντηση είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας» τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Η "απελευθέρωση" τουρκικού αναθεωρητισμού και οι αντιφάσεις του

 

Του Κώστα Ράπτη

Έχουν αλλάξει πολλά από τις αρχές της δεκαετίας του '70 στην Τουρκία: η δομή του κρατικού μηχανισμού, το εύρος της πραγματικής εξουσίας του στρατού, η ηγεμονία του κεμαλισμού, ο ρόλος του Ισλάμ στο δημόσιο βίο.

Τουρκία: Ο πραγματικός λόγος που άλλαξε το όνομά της

 

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr 

Η Τουρκία άλλαξε το όνομά της στη διεθνή σκηνή. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε το rebranding της σε Turkiye από Turkey, σε μία κίνηση που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ενισχύσει «την αξία του brand της χώρας». 

To άγνωστο παρασκήνιο με το «Lana»

 

Γιάννης Σουλιώτης

Το χρονικό της δέσμευσης του δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο, της κατάσχεσης του φορτίου του και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Ιράν

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος της προπαγάνδας

 

Οι περισσότεροι Ρώσοι σχεδόν 100 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στηρίζουν τον πόλεμο, όμως το ενδιαφέρον τους έχει αρχίσει να μειώνεται. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 73% των Ρώσων πολιτών πιστεύει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι επιτυχής. 

Ο Πούτιν λέει πως τσακίζει τους Ουκρανούς «σαν καρύδια» – Τηλεοπτική επανεμφάνιση του «Τσάρου»

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε μετά από καιρό τηλεοπτική συνέντευξη για να τονώσει το ηθικό του ρωσικού στρατού αλλά και να ανυψώσει και το δικό του κύρος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εκρήξεις στο Κίεβο και τα δεδομένα για το Σεβεροντονέτσκ

 

Συνεχίζονται οι επιθέσεις - Αναφορές για ζημιές στο χημικό εργοστάσιο Αζότ

Πούτιν: Αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα πλήξουμε νέους στόχους

 

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, "θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος

The Economist: Το πυροβολικό κρίσιμο για την έκβαση της μάχης - Τι χρειάζεται η Ουκρανία

 

Καθώς το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία έχει στραφεί στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η Ρωσία προσπαθεί να νικήσει την ουκρανική άμυνα και να σημειώσει σταδιακή πρόοδο.

Αρματα μάχης Leopard στέλνει στην Ουκρανία η Ισπανία

 

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Shorad Aspide τους οποίους έχει αντικαταστήσει ο ισπανικός στρατός με νέα, πιο σύγχρονα, συστήματα.

«Μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης κινδυνεύει να γίνει πάλι η Γερμανία

 

Σοφία Ζαφείρη

Κοντά στο μηδέν αναμένεται να πέσει το 2022 ο γερμανικός ρυθμός ανάπτυξης, φέρνοντας την «ατμομηχανή» της Ευρώπης στην προτελευταία θέση. Ποιες αδυναμίες στο οικονομικό μοντέλο εκθέτουν τη Γερμανία σε κινδύνους.

Γερμανία: 5 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της διακοπής του εφοδιασμού με αέριο της Gazprom

 

Oι κυρώσεις της Ρωσίας σε βάρος της Gazprom Germania και των θυγατρικών της θα κοστίσουν στους Γερμανούς φορολογούμενους και καταναλωτές αερίου περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα χρειαστεί αντικατάσταση των ποσοτήτων, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη αντιπροσώπους της βιομηχανίας.

Αλβανία: Νέος πρόεδρος της χώρας ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Μπαϊράμ Μπεγκάι

 

Ο Μπαϊράμ Μπεγκάι νέος πρόεδρος της Αλβανίας  AP

Με 78 ψήφους υπέρ στο 140μελές κοινοβούλιο, ο Μπαϊράμ Μπεγκάι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, εξελέγη νέος πρόεδρος της Αλβανίας. Θα βρίσκεται στη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πετρέλαιο: Ξεκινούν και πάλι οι ροές από την Βενεζουέλα στην Ευρώπη – Ο ρόλος των Αμερικανών

 

Η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol ξεκινούν τις μεταφορές, σύμφωνα με το Reuters. Γιατί οι Αμερικανοί έδωσαν τώρα το πράσινο φως

Αντιδράσεις σε Σκόπια και Σόφια για την πυρπόληση του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στην πόλη Μπίτολα

 

Πληθώρα αντιδράσεων σε Σκόπια και Σόφια προκάλεσε η πυρπόληση της εισόδου του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου “Ιβάν Μιχάιλοφ” στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) των Σκοπίων σήμερα το πρωί, από άγνωστους δράστες.

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ απειλεί με επιθέσεις στο Ιράν για «λόγους αυτοάμυνας»

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουρργός τόνισε την επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα

Πρέσβης Κίνας στη Ρωσία: «Πρέπει να βάλουμε τέλος μια για πάντα στην ηγεμονία των ΗΠΑ»

 

Ο πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία Zhang Hanhui κλιμάκωσε την εχθρική ρητορική της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγορεί την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας η Αυστραλία

 

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγόρησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα AP Photo/Ng Han Guan

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγόρησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF την 26η Μαΐου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακίλα Σάλεχ: Η Τρίπολη βρίσκεται πάλι υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων

 

Ιούνιος 4, 2022. Ελλάδα.

Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR)  Ακίλα Σάλεχ είπε ότι η Τρίπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων, λέγοντας ότι η είσοδος στην πρωτεύουσα μπορεί να γίνει μόνο μέσω μαχών ή με τη συγκατάθεση αυτών των ενόπλων ομάδων.

Οδυσσέας Ανδρούτσος - Το λιοντάρι της Ρούμελης - Eλλήνων Πρόσωπα (Βίντεο)

 


Οδυσσέας Ανδρούτσος - Το λιοντάρι της Ρούμελης - Eλλήνων Πρόσωπα

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Ο εξοπλισμός των νησιών – επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο

 

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Ο εξοπλισμός των νησιών – επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο

Θέμης Τζήμας : Τα Τουρκικά τελεσίγραφα, η σιωπή των Δυτικών και η Ελλάδα

 

Ο δικηγόρος, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής, Θέμης Τζήμας , μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε σήμερα ποια πολιτική εξυπηρετεί η νέα πολεμική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία της Τουρκίας και πως η Δύση μαζί και η Ελλάδα , στη πράξη έχουν συνταχθεί με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σταθακόπουλος Δ.: Γιατί η Τουρκία συνεχώς πτωχεύει και ουδέποτε πτωχεύει; / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, τουρκολόγος και νομικός, απαντά στο ερώτημα για το εάν θεωρεί ότι ένα θερμό επεισόδιο τούτη την ώρα είναι εφικτό ή το κλιμακώνουν λεκτικά οι Τούρκοι για να καταλήξει σε κάτι τέτοιο (04-06-2022).

Κωνσταντίνος Φίλης, Δεν μπορείς να συζητάς με την Τουρκία όσο δεν αλλάζει στάση

 

Συνεχώς ακούμε την προτροπή σε διάλογο με την Τουρκία από φίλους και συμμάχους αλλά είναι εφικτό να συζητάς με την Τουρκία με τις Τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο; Ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις και την καθυστερημένη αντίδραση της χώρας μας

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολος αντίπαλος»

 

Για την ένταση που μέρα με τη μέρα κορυφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ιωάννης Μπαλτζώης και δήμαρχος Χίου για τις νέες τουρκικές προκλήσεις | Τώρα ό,τι συμβαίνει| OPEN TV

 

Π. Λιαργκόβας, Λ. Κουσουλής, Σ. Φενέκος και Γ. Σμαραγδής για τρέχοντα οικονομικά & εθνικά ζητήματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις κατά την 102η ημέρα της ρωσικής εισβολής

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις κατά την 102η ημέρα της ρωσικής εισβολής