Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Όνειρο πια τα φιστίκια στον μπακλαβά: Βάζουν μέσα πράσινα λαχανικά !

Ο Αλή Μανάφογλου- επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών Τροφίμων στην Αττάλεια, δήλωσε: “Τα πράσινα λαχανικά, ο αρακάς και το σπανάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για φιστίκια στον μπακλαβά. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να θρυμματιστούν και να πωληθούν σαν να ήταν φιστίκια λόγω του πράσινου χρώματος. Είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις αυτό».

Πρόσφατα, το βίντεο για την παραγωγή του «Φυστίκι του Άντεπ από σπανάκι» βρέθηκε στην ατζέντα των social media.

Στο βίντεο φαίνεται ότι αφού το σπανάκι υποστεί διαφορετικές επεξεργασίες, μετατρέπεται σε όψη φιστικιού και τοποθετείται στον μπακλαβά. Αυτός που τράβηξε το βίντεο δηλώνει ότι πήρε αυτή τη συνταγή από έναν μάστορα του μπακλαβά.

Ο Mανάφογλου, Επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών Τροφίμων της Αττάλειας, είπε ότι αντί για φιστίκια, στον μπακλαβά χρησιμοποιούνται πράσινα λαχανικά τα οποία είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις.

Ο Μαναφόγλου είπε ότι δεν είναι σωστό να νομιμοποιούμε τη μίμηση και τη νοθεία με βίντεο και πρόσθεσε : Στο βίντεο που εμφανίστηκε πρόσφατα στα social media, ένας άνθρωπος διαμορφώνει το σπανάκι σαν να είναι φιστίκια. Και αυτό το καταναλώνουν σαν να είναι μπακλαβάς από φιστίκι. Οι μεγάλες εταιρείες δίνουν σημασία σε αυτά. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες μεθόδους για να κάνουν αυτά τα προϊόντα φθηνότερα. Δεν είναι φυσιολογικό να νομιμοποιούμε τέτοια κόλπα με βίντεο” .

Υπενθυμίζοντας ότι οι παραγωγοί γλυκών ανακοίνωσαν ότι δεν θα παράξουν μπακλαβά φιστικιού λόγω της αποθήκευσης και της τιμής του φιστικιού, ο Μαναφόγλου είπε: “Αυτή τη στιγμή, η τιμή του μπακλαβά με φυστίκι φτάνει τις 250 λίρες. Σε ορισμένα μέρη, αυτή η τιμή πέφτει στις 80 λίρες. Όταν την στιγμή που έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή του φυστικιού, βλέπουμε τέτοιες τιμές σε μπακλαβά με φυστίκι, πρέπει να μας προκαλούνται ερωτηματικά.”

Ο Μαναφόγλου είπε πως το υπουργείο θα πρέπει να δημοσιεύει πιο συχνά την λίστα με προϊόντα απομιμήσεις ναι νοθευμένα και συνέχισε λέγοντας :

«Στον μπακλαβά αντί για φιστίκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα όπως πράσινα λαχανικά, μπιζέλια και σπανάκι. Εκμεταλλευόμενοι το πράσινο χρώμα αυτών των προϊόντων, μπορούν να θρυμματιστούν και να πουληθούν σαν να είναι φιστίκια. Είναι πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσεις αυτό. Όταν μάλιστα καταναλώνεται με σιρόπι, η γεύση του φιστικιού μπορεί να χαθεί. Είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να το ανοίξει, να το δει και να το καταλάβει. Είναι δύσκολο να το καταλάβεις γιατί υπάρχει μικρή ποσότητα φιστικιού.”

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/baklavaya-fistik-koymak-hayal-oldu-yesil-sebzelerden-koyuyorlar-1943713

5/6/2022

ΠΗΓΗ tourkikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου