Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στην Αχαΐα, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Οικογενειακό βιβλιάριο πρόσφυγα, από τις Υπεύθυνες Δηλώσεις Αστικής Αποκατάστασης Προσφύγων (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας, Αρχείο Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Αχαΐας)

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Τμήματος ΓΑΚ Αχαΐας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ένα λιθαράκι στην προσφυγική μνήμη, την οποία δυναμώνει η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βάζει το Τμήμα Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το αποτέλεσμα μπορεί ήδη να το δει κανείς στους δρόμους της Πάτρας όπου υπάρχει μια υπαίθρια έκθεση που αφορά τους πέντε προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης.

Πρόκειται για μια συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ενώ συνεργασία υπάρχει και με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και με το «Φάρο» Ποντίων Πατρών.

Ευρύτερος στόχος είναι να συγκεντρωθεί από το Τμήμα Αχαΐας το υλικό που υπάρχει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αφορά τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τους Αρμένιους. Στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από τους μελετητές όσο και από το ευρύ κοινό.

Παράλληλα, με υλικό έχουν συνεισφέρει δημόσιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η πρώην Κοινωνική Πρόνοια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα προσφυγικά δάνεια. Πληροφορίες αναζητούνται και σε ιδιωτικά αρχεία, εκτός από τα δημόσια, ακόμα και σε εκκλησιαστικά.

vivliario mikrasiatissas
Σελίδα από το ατομικό βιβλιάριο δημοδιδασκάλισσας, πρόσφυγα από τις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας,1949 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας / Αρχείο Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Ατομικοί υπηρεσιακοί φάκελοι)

Ζητούμενο άλλωστε είναι να βρεθούν και νέες πηγές που θα αναγνωστούν εκ νέου, η σύνδεση του πολίτη με την Ιστορία μέσω της μελέτης του αρχειακού υλικού, αλλά και η επέκταση της συγκεκριμένης δράσης στα σχολεία.

Μιας και για το νομό Αχαΐας υπάρχει μία άτυπη αυτοτέλεια, το συγκεκριμένο Τμήμα πήρε την πρωτοβουλία θέτοντας σε… κινητοποίηση όλο το προσωπικό, παρά την υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες.

prosfygika patras
Κατοικία Α΄ Προσφυγικού Συνοικισμού Πατρών (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους – 
Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας / Αρχείο ΔΤΥΝΑ Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών / 
Φάκελοι κατεδαφίσεων δεκαετία 1970)

Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί και εμπλουτίζεται διαρκώς, τα αρχεία μέχρι αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένα στις εξής κατηγορίες: δημόσια έγγραφα, σωματεία, αθλητισμός, σφραγίδες, άφιξη/εγκατάσταση, αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί, αγροτικοί προσφυγικοί συνοικισμοί.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου