Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Η Έξοδος του Μεσολογγίου: Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι εφορμούν με γυμνό σπαθί στη σφαίρα των θρύλων της Ιστορίας

Μιά μέρα σαν σήμερα, 10 Απριλίου του 1826, οι Μεσολογγίτες επιχειρούν την ηρωική Έξοδο. Οι πολιορκημένοι στο Μεσολόγγι αμύνονται ολομόναχοι, ο Εμφύλιος Πόλεμος μαίνεται και ο κλοιός του Ιμπραήμ, του Κιουταχή και της πείνας ολοένα και στενεύει... Μια είναι η Έξοδος!

Η Έξοδος του Μεσολογγίου... εισβάλει στα βιβλία της Ιστορίας και στις ψυχές των ανθρώπων. «Ξάφνου σκιρτούν οι ακρογιαλιές, τα πέλαγα κι οι βράχοι»… Έπειτα από ένα χρόνο πολιορκίας από τα Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα, η κατάσταση είναι δραματική: «Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει. Τα μάτια η πείνα εμαύρισε»… Ο αγωνιστής του 1821, ιστορικός και χρονικογράφος των γεγονότων του Μεσολογγίου, Νικόλαος Κασομούλης, γράφει στην ιστορία του για κάποιον Κραβαρίτη «που έκοψεν κρέας από το μηρί ενός φονευθέντος και το έφαγεν».

«Λιμοκτονεί, αλλά δεν παραδίδεται»

Αποκλεισμένο το Μεσολόγγι λιμοκτονεί, αλλά δεν παραδίδεται. Γράφει ακόμα ο Κασομούλης: «Από τα μέσα Φεβρουαρίου άρχισαν πολλαίς φαμελλιαίς να υστερούνται το ψωμί. Μια Μεσολογγίτισσα, Βαρβάρηνα ωνομάζετο, ήτις περίθαλπεν ασθενήν και τον αυταδελφόν μου Μήτρον, ετελείωσεν την θροφήν της και μυστικά μαζί με άλλαις δύο φαμελλιαίς Μεσολογγίτικες έσφαξαν ένα γαϊδουράκι, πωλάρι, και το έφαγαν. Ταις ηύρα όπου έτρωγαν?

Το θαύμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – Μεγάλη έκθεση στην Ιταλία

Μαρία Θερμού

Μια ματιά σ΄έναν κόσμο, που είναι ο καθρέφτης όλων όσα η Δύση είχε χάσει με την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όσα θα χρειαζόταν αιώνες επίπονου έργου για να ανακτήσει στον τομέα της τέχνης και της αισθητικής, της γραφής, της γνώσης και της κατανόησης  του κόσμου. Αλλά και των δομών μιας αυταρχικής αυτοκρατορίας, ικανής να συγκρατήσει μια απολύτως πολυεθνική και σύνθετη κοινωνία.

Η μέρα που ένας γεωργός στη Μήλο έβγαλε απ’ το χώμα την Αφροδίτη


“Την άνοιξη του 1820, ένας γεωργός από την Πλάκα, ο Κεντρωτάς ή Μποτόνης έσκαβε σε ένα πεζούλι, δικό του, κάτω από την Ανατολική Πύλη της αρχαίας πόλης.

[…] Έσκαβε λοιπόν, ο Κεντρωτάς μέσα στο πεζούλι του. Μα τι σκάψιμο έκανε; Ο Βουτιέ, αυτόπτης μάρτυρας, λίγα μέτρα παρακάτω με τους δύο ναύτες της Εσταφέτ, έψαχνε γι΄αρχαία. Γράφει λοιπόν, πως ο Έλληνας χωρικός έβγαζε πέτρες από κάτι ερείπια, πέτρες κατάλληλες για οικοδομή [….]

Περί εθνικής ασφάλειας ο λόγος

Του Σάββα Καλεντερίδη 

ΦΩΤΟ:Ελληνικά F-16 συνοδεύουν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52, στο πλαίσιο της επιχείρηση «Hook» (φωτ. αρχείου: geetha.mil.gr)

Aπό τότε που εμφανίστηκε η οργάνωση των κοινωνιών υπό μορφή κρατών, το θέμα της ασφάλειας ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Τα κράτη είναι ζωντανοί οργανισμοί και με δεδομένο ότι οι απειλές δεν έχουν πάψει ποτέ να υφίστανται, είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κουλτούρα και θεσμοθετημένους μηχανισμούς έγκαιρης εκτίμησης της απειλής, ειδάλλως, μπορούν να δεχτούν πλήγματα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον αφανισμό τους.

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, εάν ισχύσουν τα αυτονόητα

ΧΡΟΝΙΑ, δεκαετίες συζητήσεων για το Κυπριακό οδηγούν σε αδιέξοδο. Παραμένει άλυτο και τούτο οδηγεί σε εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Η Τουρκία επιβάλλει τετελεσμένα και επιχειρεί να τα περιλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων. Το Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, οι μακρόσυρτες συζητήσεις, οι αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, το οδηγούν σε συνεχείς διολισθήσεις. Από ένα θέμα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και αποκατάστασης της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απελευθέρωσης κατάντησε ζήτημα διαμοιρασμού εξουσιών, κυριαρχίας και δυο κρατών. Αυτό αποτελεί εν πολλοίς μια πορεία, που σχεδιάσθηκε από την κατοχική Τουρκία και τους συμμάχους της και σε μεγάλο βαθμό υλοποιείται. 

Οι βρόμικοι στόλοι του Ερντογάν και το σόι των «εφοπλιστών»

Το ταχύπλοο σκάφος της Ελλάδας και η ταυτότητα της τουρκικής υποψηφιότηταςστον ΔΝΟ - Πώς η οικογένεια Ερντογάν και οι συνεργάτες τους εμπλέκονται στη ναυτιλία, το μαύρο χρήμα, οι σχέσεις τους με την τρομοκρατία και τον ΔΝΟ και τα κίνητρα του Κόμπου στην Τουρκία μέσω ΕΕ

Τα βρόμικα παιχνίδια της οικογένειας Ερντογάν είναι κρυμμένα πίσω από τη ναυτιλία. Και είναι συναφή με την αντίληψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό. Εκ των πραγμάτων συνδέονται με την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που τυγχάνει της υποστήριξης της Αθήνας και δη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τις εντολές του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον νέο κύκλο εξευμενισμού, στον οποίο συμμετέχει και η Λευκωσία, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είναι έτοιμος να δώσει κίνητρα στην Άγκυρα μέσω της ΕΕ.

Η μεταστροφή της Αθήνας θα μετράει ζημιές

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

O τουρκικός επεκτατισμός επανέρχεται ως μια «διμερής διαφορά» αντί να υπάρξει μια πανεθνική στρατηγική αντιμετώπισης του.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, διάφοροι στην Αθήνα νόμισαν ότι το τουρκικό θηρίο θα χορτάσει, αλλά έπεσαν έξω. Έκτοτε μεσολάβησαν δεκαετίες εδραίωσης της κατοχής, με τον τουρκικό επεκτατισμό να προχωρεί βήμα-βήμα, με κορύφωση των παρανομιών στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο, με το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» που ακρωτηριάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο κι ένα μπαράζ άλλων παραβάσεων κι απειλών. Ενώπιον τέτοιου ωμού επεκτατισμού, οι εγχώριες «πλαδαρές» θεωρίες δεκαετιών βούλιαξαν και η Αθήνα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια να συνειδητοποιεί εκείνο που η πλειονότητα των πολιτών υποδείκνυε:

Επιστολή στον Μπλίνγκεν από 3 ΥΠΕΞ για μια νέα σύνοδο 3+1

Kώστας Βενιζέλος   

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνγκεν, θα στείλουν οι ομόλογοι του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδος και Ισραήλ, για την πραγματοποίηση συνόδου 3+1.  Στην πρόσφατη τριμερή των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που φιλοξένησε η Λευκωσία, διά του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, αποφασίσθηκε να σταλεί στον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνγκεν, επιστολή για να προγραμματισθεί η σύνοδος 3+1.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιστολή θα σταλεί μετά το Πάσχα ενώ ήδη ξεκίνησαν διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν την απόφαση των τριών για τη διεξαγωγή πολιτικού

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού

Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, ούτε και το σημερινό στάτους κβο μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και το μέλλον της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα, για τον πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτανεία των ιερών λειψάνων και της ιερής εικόνας του Αγίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον πολιούχο ‘Αγιο της Λάρνακας, να τιμήσουμε τη Λάρνακα.

Δένδιας: Στην Αθήνα την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου – Τι είπε για ελληνοτουρκικά και κυπριακό

Την πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την επίδειξη από την Τουρκία μιας διαφοροποιημένης συμπεριφοράς και τη βελτίωση της διμερούς επικοινωνίας, καταγράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

Αποτυπώνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει ένα νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια. Ειδικότερα, καταγράφει πως η Τουρκία επιδεικνύει μια σημαντικά διαφοροποιημένη συμπεριφορά μετά και την έμπρακτη εκδήλωση της ελληνικής αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό.

Φρεγάτες ΜΕΚΟ: To παρασκήνιο για τον εκσυγχρονισμό τους – Anti-drone σύστημα τελευταίας τεχνολογίας και οπλικό σύστημα Block 1B

Κώστας Σαρικάς

Η υπογραφή της σύμβασης συνεπάγεται άμεσα την έναρξη ενός νέου αγώνα δρόμο προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε η πρώτη φρεγάτα ΜΕΚΟ να μπει στη δεξαμενή.

Αισιοδοξία επικρατεί στο Ναυτικό Επιτελείο ότι έπειτα από το ‘’πράσινο φως’’ που άναψε η αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής, το κρίσιμο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’ θα περάσει και από το ΚΥΣΕΑ πριν από τις Εθνικές εκλογές. Έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση με την ανάδοχο κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands με στόχο την υπογραφή της σύμβασης ακόμα και εντός του 2023. Η διαπραγμάτευση αποτελεί για το Πολεμικό Ναυτικό κομβικής σημασίας ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διαμόρφωση των τεσσάρων πλοίων εντός του προβλεπόμενου κόστους που αγγίζει τα 605 εκ ευρώ.

Για να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ήταν απαραίτητο να αλλάξει η νομοθεσία

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου, κυρίως ρωσικού, σε τουρκικό έδαφος. Για να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, χρειάστηκε ακόμη και η αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ μίλησε σχετικά σε συνέντευξή του στο CNN Türk.

Έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε σημαντικό εμπορικό κέντρο για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

ΥΕΘΑ στην Βουλή για SSI F-35 και 8% έργο εγχώριας συμμετοχής στα SPIKE NLOS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης 

Εξ αφορμής ερωτήσεως κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίου Τσίπρα με θέμα «Νέος αποκλεισμός της αμυντικής βιομηχανίας από μακροχρόνια προγράμματα κατασκευής και συντήρησης του F-35», στις 7 Απριλίου ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ως προς την προμήθεια των μαχητικών F-35, ο ΥΕΘΑ είπε ότι ενώ πρόθεση είναι η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών της Αμυντικής Βιομηχανίας με ανάληψη έργου, μένει να αποφασιστεί το “σύστημα” ή η “μέθοδος” με τα οποία θα γίνει αυτό. Δηλαδή το είδος – κατηγορία έργων που θα επιλεγούν. Στο πλαίσιο αυτό, στις 6 Απριλίου ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ απέστειλε επιστολή στην Lockheed Martin με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητεί προσδιορισμό των όρων συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών. Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή του επιχειρησιακού φορέα, έχει κριθεί ότι είναι οικονομικότερη η εκτέλεση των έργων υποδομής υπό την ευθύνη της, αντί της αναθέσεως αυτών στην κατασκευάστρια εταιρεία. 

Μόνο ο προγραμματισμός του «Ηνίοχου» που φέρνει στο FIR Αθηνών 9 χώρες φαίνεται ότι δεν αλλάζει μετά την προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας- Άγκυρας

photo Hellas Journal
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που το στρατιωτικό επιτελείο αναπροσαρμόζει τον ετήσιο προγραμματισμό ασκήσεων, ο διασυμμαχικός «Ηνίοχος» είναι αυτός που δεσπόζει εντός Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.

Από τις πρώτες συσκέψεις που έγιναν σε επίπεδο σχεδιαστών της άσκησης στις οποίες μετείχαν στελέχη από κάθε αεροπορία που πρόκειται να λάβει μέρος, συμφωνήθηκαν οι περιοχές στις οποίες θα πετάξουν τα «μπλε φτερά» με τους καλεσμένους τους.

To πρωί έβριζε, το μεσημέρι συλλυπητήρια στο Ισραήλ, Ερντογάν ο ΨΕΥΤΗΣ

Ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας υποκριτής και ένας μεγάλος ψεύτης, δεν έχουμε αμφιβολία όσοι τον μελετούμε όλα αυτά τα χρόνια της παντοκρατορίας του. Ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες στον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο άλλα είπε στη διάρκεια της συνομιλίας τους, και άλλα ανακοίνωσε στους ψηφοφόρους-πρόβατα που ακόμα τον πιστεύουν. Οι ανακοινώσεις των δύο προέδρων διαφέρουν εντελώς στην παρουσίαση του μεταξύ τους διαλόγου. Και επειδή το Ισραήλ είναι ακόμα Δημοκρατία, ενώ η Τουρκία έχει εξελιχθεί με τον Ερντογάν σε αυταρχικό καθεστώς, πιστεύουμε φυσικά την ανακοίνωση του Ισραηλινού Προέδρου.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Ο τελευταίος, τα θέλει και τα παθαίνει. Διότι -αν είναι δυνατόν(!!!)- πιστεύει ακόμα ότι η Ιερουσαλήμ

Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζει προεκλογικό σόου με... εκτόξευση δορυφόρου και ο λαός πεινάει

 Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει σόου και ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, την ώρα που μεγάλη μερίδα πολιτών δυσκολεύεται να αποκτήσει ακόμη και βασικά είδη διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τον πρώτο δορυφόρο παρατήρησης που θα εκτοξευθεί σε τροχιά στο διάστημα την Τρίτη 11 Απριλίου.

 Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο İMECE, ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης υψηλής ανάλυσης που παράγεται με εγχώριους και εθνικούς πόρους, θα εκτοξευθεί σε τροχιά στο διάστημα την Τρίτη 11 Απριλίου. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της γείτονος Νουρεντίν Νεμπάτι συμβούλεψε τους πολίτες να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, τονίζοντας ότι το αρνί είναι φθηνότερο από το βόειο κρέας και ταιριάζει καλύτερα στη γεωγραφία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θα γίνουν «αστακοί» για Αιγαίο και Μεσόγειο

Η έγκριση από τη Βουλή του προγράμματος αναβάθμισης για τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ ανοίγει τον δρόμο για την ολική επαναφορά των πλοίων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr, που στις 4 Απριλίου πρώτοι δημοσιεύσαμε το γεγονός ότι οι ΜΕΚΟ μπαίνουν σε τροχιά αναβάθμισης και μία ημέρα μετά επανήλθαμε με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναγέννησης των τεσσάρων φρεγατών.

Μητσοτάκης: Όσοι μιλούν για συνεργασία μάλλον εννοούν ακυβερνησία

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αναφέρθηκε και σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα όπως τις καταγγελίες περί ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Στις προσεχείς εκλογές, ναι, θα είμαι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Δείχνοντας με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον μου για την πόλη και τη βόρεια Ελλάδα», ανέφερε σε σημείο της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός.

Το σκάνδαλο και η αναγκαία μεταρρύθμιση

Γιάννης Ευαγγελίδης  

Η σκανδαλώδης αποφυλάκιση ενός καταδικασθέντος με 401 χρόνια κάθειρξης για δεκάδες βιασμούς ανηλίκων, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι προφανές ότι προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Είναι πραγματικά ακατανόητο, σε μια κοινωνία που είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένη απέναντι σε φαινόμενα όχι μόνο βιασμών, αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης, να αφήνεται ελεύθερος ένας βιαστής, όχι ενός, αλλά 36 παιδιών, ύστερα από μόλις 12,5 χρόνια! Μάλιστα το απίστευτο είναι, όπως αποκαλύφθηκε, ότι είχε αποφυλακιστεί και πριν από τρία χρόνια, αλλά μόλις για λίγες ημέρες μετά τον σάλο που είχε προκληθεί.

Ποια πρόοδο ρε Καραμήτρο;

Νικόλαος Δ. Τσαγκανέλιας

Τη δεκαετία του '80, ήταν δημοφιλής η φράση «δημοκρατικές δυνάμεις». Η επινόηση του όρου διακατεχόταν επιτηδευμένα από αοριστία, ως προς το ποιους περιλαμβάνει. Ο εμπνευστής της, Ανδρέας Παπανδρέου και τα στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούσαν τη φράση είτε για να συσπειρώσουν τη βάση ή να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων, απέναντι στο «μπαμπούλα» της «επάρατης» δεξιάς. Ήταν μια ευφυής αλλά χυδαία και παραπλανητική έμπνευση, όπου ταύτιζε τη συντηρητική κεντροδεξιά με τη δικτατορία και απέναντι στεκόταν αυτό που σήμερα θα λέγαμε δημοκρατικό τόξο

«Η Ελλάδα μας ξεπερνά» -Έπαινοι της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Βαυαρίας για τη χώρα μας

Με τίτλο «Η Ελλάδα μας ξεπερνά», το περιοδικό Focus της Γερμανίας δημοσιεύει συνέντευξη της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας, σχετικά με την ψηφιακή πρόοδο της χώρας.

Η Judith Gerlach, υπουργός που προέρχεται από το CSU, τονίζει το δρόμο που έχει ακόμη να πραγματοποιήσει η Γερμανία προκειμένου να ψηφιοποιήσει υπηρεσίες της σε τομείς όπως η υγεία και οι μεταφορές, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ψηφιακή κατάσταση του Δημοσίου σε άλλες χώρες απαντά ότι «η Ελλάδα μας ξεπερνά».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πιο κοντά η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το ευχαριστώ στη Λιθουανία και το μήνυμα στις κυβερνήσεις που δεν έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι θεωρεί πως η Ουκρανία  είναι καθ’ οδόν προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμιά ένδειξη τερματισμού της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον 14ο μήνα της.

Αυτήν την εβδομάδα υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, επικαλούμενος τη νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και άλλες εκφράσεις διεθνούς υποστήριξης.

Μεντβέντεφ: "Γιατί θα εξαφανιστεί η Ουκρανία; Γιατί κανείς δεν τη χρειάζεται"

Σοκαριστική δήλωση έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δήλωση του Μεντβέντεφ "η Ουκρανία θα εξαφανισθεί γιατί κανένας δεν τη χρειάζεται".

Αναλυτικά η δήλωση του έχει ως εξής:

"Γιατί θα εξαφανιστεί η Ουκρανία; Γιατί κανείς δεν τη χρειάζεται."

Νέος μισθοφορικός στρατός γεννιέται στη Ρωσία...

ΦΩΤΟ: Η ιδιωτική πολιτοφυλακή «Convoy» γεννήθηκε στα τέλη του 2022 στην Κριμαία και η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του ιδιωτικού στρατού είναι ο Σεργκέι Αξιόνοφ, επικεφαλής της Κριμαίας.

 Η ομάδα «Convoy» δημοσιοποιείται όλο και περισσότερο και στρατολογεί νέους μαχητές. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το Κρεμλίνο προσπαθεί να ενθαρρύνει την εμφάνιση άλλων μισθοφορικών ομάδων για να ανταγωνιστούν την ομάδα «Wagner», ο οποίος έχει γίνει πολύ ισχυρή στα μάτια ορισμένων Ρώσων αξιωματούχων.

Προσομοίωση πληγμάτων κατά βασικών στόχων πραγματοποίησε η Κίνα στην Ταϊβάν

 Προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας» πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (9/4) στην Ταϊβάν η Κίνα, στο πλαίσιο των τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα (10/4). 

Με τις στρατιωτικές ασκήσεις που διενεργούν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, το Πεκίνο προσπαθεί να στείλει ένα «μήνυμα», ή μάλλον μία «σοβαρή προειδοποίηση» στο νησί, μετά τη συνάντηση της προέδρου του νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθ την προηγούμενη εβδομάδα.

Φάμελλος Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει νέες άδειες έρευνας υδρογονανθράκων

 
Τα διλήμματα των εκλογών γίνονται πλέον ξεκάθαρα σε όλους τους τομείς.

Παναγιώτης Παύλος : Η "επίθεση" συνεννόησης της Τουρκίας και οι εγχώριοι επισπεύδοντες

 

Ο #ερευνητής #Φιλοσοφίας στο #πανεπιστήμιο  του Όσλο στη #Νορβηγία, #Παναγιώτης_Παύλος , μιλάει στον 98.4 την 06η Απριλίου για το επίπλαστο επικοινωνιακά κλίμα ηρεμίας και συνεννόησης Ελλάδας και Τουρκίας,  την αναθεωρητική ατζέντα βάθους έναντι του Ελληνισμού από την Άγκυρα, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τις σχέσεις αυτές οι Ευρωπαίοι και οι μεγάλοι παίχτες ισχύος. 

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πρέσπες ��ου Αιγαίου;

 

Τον δημοσιογράφο Δημήτρη Απόκη επι χρόνια ανταποκριτή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προσκεκλημένο για τον Καφέ της Κυριακής το πάνελ των Ανιχνεύσεων.

Είναι η Ινδία σύμμαχος της Ελλάδας;

 

Είναι η Ινδία σύμμαχος της Ελλάδας;

Γ. Φίλης: Να μην συγχέουμε στρατηγική με τακτική στα ελληνοτουρκικά

 

Ο δρ. Γεωπολιτικής και Καθηγητής Ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 επεσήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας να μην συγχέουμε τα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στα Ελληνοτουρκικά, γιατί τότε δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η αναθεωρητική στρατηγική βάθους της Τουρκίας, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα , ούτε αυτή την περίοδο της επικοινωνιακής ηρεμίας.

Άρχισαν οι ζημιές από την προσέγγιση με την Τουρκία (8-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Άρχισαν οι ζημιές από την προσέγγιση με την Τουρκία

Ιατρίδης και Δεσποτόπουλος για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 09/04/2023 | OPEN TV

 

Ιατρίδης και Δεσποτόπουλος για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 09/04/2023 | OPEN TV