Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Οι Πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου


                                                     Ο Ελληνιστικός Κόσμος στην Ασία 

                      «Και από την μεγάλη πανελλήνια εκστρατεία, την περιλάλητη,
                       την δοξασμένη βγήκαμε εμείς καινούργιος κόσμος μέγας,
                       εμείς οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς, και οι εν Μηδία και οι εν Περσίδι….
                        και την κοινή ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμε, ως τους Ινδούς»
                                                                               Κ. Καβάφης


                                                              Της Δρ. Ποτίτσας Γρηγοράκου

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

 Για το ένδοξο, χιλιόχρονο βυζάντιο, η, άλλως όπως αποκαλείται το ελληνικό μεσαιωνικό κράτος έχω να πω τα εξής:
Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Η ονομασία ήταν καθαρά για διοικητικούς και για λόγους κατοχύρωσης της αυτοκρατορίας, ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων δηλαδή. Ήταν πράγματι πολυεθνικό, πατούσε, όμως, σε περιοχές, οι οποίες ανήκαν παλαιότερα στα Ελληνιστικά κράτη του Βασιλείου των Σελευκιδών, του Βασιλείου των Πτολεμαίων, αλλά και στην κυρίως Ελλάδα και στην Βαλκανική εν γένει. Στις περιοχές αυτές, εκτός των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων λαών είχαν ως γλώσσα συνεννόησης την Ελληνιστική Κοινή, η οποία τότε ήταν παγκόσμια γλώσσα.

Άρης: Ένας Πλανήτης Γεμάτος με Ελληνικές Ονομασίες !!!

Του  Μιχάλη Γ. Κελαϊδή

Ο Άρης είναι ο 4ος από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, ο 2ος πλησιέστερος στη Γη και ο 7ος σε μέγεθος και μάζα. Το όνομά του το οφείλει στους Αρχαίους Έλληνες που του έδωσαν το όνομα του Θεού Άρη.


Λέγεται και κόκκινος πλανήτης, κατά τους Αρχαίους Πυρόεις, λόγω του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στην επιφάνειά του. Διαθέτει λεπτή ατμόσφαιρα (013% οξυγόνο), και οι θερμοκρασίες του φτάνουν το καλοκαίρι τους +20ο C, ενώ το χειμώνα τους -87ο C.

Τα χαρακτηριστικά της μορφολογίας του είναι ίδια με το ανάγλυφο της Γης.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΙΛΤΟΝ

Ο Θ. Κολοκοτρώνης διηγείται τον παρακάτω διάλογο με το στρατηγό Χάμιλτον:
Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή. Μου είπε ότι: “Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύση”. Εγώ του αποκρίθηκα ότι: “Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο.
Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα”. Με είπε: “Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;”. “Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”. Έτσι δεν με ομίλησε πλέον.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ “ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ”

Η περιπέτεια ενός συμβόλου

Η ημισέληνος, επίσημο σήμερα σύμβολο αρκετών μουσουλμανικών κρατών, ήταν σύμβολο πολλών λαών προτού το υιοθετήσουν οι μουσουλμάνοι. Η αναζήτηση της προέλευσης της ημισελήνου και του αστεριού ως συμβόλων, μας οδηγεί στην εποχή των αρχαίων Σουμερίων αλλά και στην αρχαία Αίγυπτο.Οι λαοί της Μεσοποταμίας αλλά και οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν την ημισέληνο ως σύμβολο με ιερές ιδιότητες.




ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

          Το αρχαιότερο Eλληνικό νόμισμα πάνω στο οποίο υπάρχει η ημισέληνος είναι νόμισμα από την Κάτω Ιταλία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια το βρίσκουμε σε πολλές ελληνικές περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και την Μικρά Ασία.

Η Ελλάδα πριν εκατό χρόνια - Μέσα από τα μάτια ενός Βρετανού

Η Ελλάδα πριν εκατό χρόνια
Μέσα από τα μάτια ενός Βρετανού

Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης
Από το eranistis
 
Οι Έλληνες είχαν πάντα τη φήμη ότι είναι καλοί επιχειρηματίες. Άλλωστε στην Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου ήταν στα χέρια τους. Επίσης, στο Λονδίνο και σε άλλες δυτικές πόλεις υπήρχαν πλούσιοι Έλληνες έμποροι. Αυτό το πνεύμα της επιχειρηματικότητας υπάρχει σε όλη τη χώρα. Η Αθήνα και ο Πειραιάς παράγουν ζυμαρικά και τσιμέντο, η Ζάκυνθος έχει βιοτεχνία κεραμιδιών, η Κέρκυρα και η Πάτρα παράγουν χαρτί και μάλιστα το νησί των Φαιάκων τυπώνει τα γραμματόσημα. Βιομηχανίες μπύρας υπάρχουν σε Αθήνα, Πάτρα και Νάουσα, ενώ η Αττική παράγει και κονιάκ.