Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πέλλα: Ένα ερωτικό ξόρκι του 4ου π.Χ. αιώνα τεκμήριο για την ελληνική γλώσσα των Μακεδόνων


Έγραψε μια κατάρα σε μολύβδινο έλασμα, το τύλιξε στο χέρι του Μάκρωνα και το έστειλε στον Κάτω Κόσμο. Αν δεν μπορούσε αυτή να έχει τον Διονυσοφώντα, δεν θα τον είχε καμία. Η Φίλα ήταν ερωτευμένη στα όρια της απελπισίας. Όταν έμαθε πως ο αγαπημένος της Διονυσοφώντας ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη Θετίμα και παράλληλα πέθανε ο Μάκρωνας έστειλε έκκληση στις χθόνιες θεότητες κι έδεσε με μάγια τον γαμπρό.

Ομάδα μαύρων ανδρών κατά λευκής γυναίκας… Whites’ Lives DON’T matter (vid.)


Το αναρτούμε χωρίς σχόλια. Ότι κι αν έχει συμβεί και η χειρότερη εγκληματίας να είναι η εν λόγω αυτό που υφίσταται δεν περιγράφεται. Φαίνεται πως για τους woke Whites Live DON’T matter at all…

Όταν το Τσερνομπίλ ήταν… «ένα νέφος αντισοσιαλισμού»

Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, αναδημοσιεύουμε 2 σελίδες (σελ. 88-89) από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Αρκάντι ΟστρόφσκιΗ Επινόηση της Σύγχρονης Ρωσίας: Η διαδρομή από την ελευθερία του Γκορμπατσόφ έως τον πόλεμο του Πούτιν (μτφρ. Χάρης Αναγνωστόπουλος, Πρόλογος Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2017). 

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις τής Τουρκίας


Λευκωσία, Απρίλιος 2024

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγος ε.α.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. 

ΗΠΑ - Κύπρος και ο οπλισμός της Εθνικής Φρουράς


Η παραμέληση της Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου

Λάζαρος Α. Μαύρος, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

Τούρκος ΥΠΑΜ από κατεχόμενα: Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα


Για λύση με βάση τα ιστορικά και σημερινά δεδομένα έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, λέγοντας πως οι Τ/κ έχουν κεκτημένα δικαιώματα την ίση κυριαρχία και ισότιμα διεθνή δικαιώματα, ενώ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί.

Τριμερή ή πενταμερή πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη

Ανδρέας Πιμπίσιης

Τα Ηνωμένα Έθνη τόσο σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο Ολγκίν κατέλαβαν προσπάθεια για μια νέα τριμερή ή και πενταμερή συνάντηση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά ενώ η τουρκική πλευρά ήταν αρνητική. Κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσει εκ νέου την πρόταση του ΓΓ ΟΗΕ.

Στρατός Ξηράς: Από τη μια η επικοινωνιακή προβολή της ισχύος των RM-70 και από την αλλή στις «καλένδες» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Γιάννης Νικήτας

Από 23 έως 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ροδόπης, βολές Μονάδων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RΜ-70 Α΄ εξαμήνου 2024, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ». 

Σαφές μήνυμα του ΓΕΣ στην Ροδόπη προς κάθε «ενδιαφερόμενο»: Βολές ΠΕΠ RΜ-70 και με σενάρια στοχοποίησης MEA [video, photos]


Στο πλαίσιο των βολών διεξήχθη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων ΠΕΠ RM – 70. Φωτογραφία, πηγή ΓΕΣ

Bολές μονάδων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RΜ-70 Α΄ εξαμήνου 2024 εκτελέσθηκαν στο πεδίο Βολής Πετρωτών Ροδόπης, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

Ε/Π Airbus H145Μ, άλλη μια απόδειξη του τρίπτυχου… μικρά, ευέλικτα, εξοπλισμένα-φονικά


Οπλισμένα ελικόπτερα vs. επιθετικών. Η γερμανική αγορά ελικοπτέρων Airbus H145Μ επιβεβαιώνει την ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια τάση. 

Επαναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό την ανάγκη προμήθειας της 4ης φρεγάτας FDI HN – Στη Γαλλία ο Α/ΓΕΝ

Γιάννης Νικήτας

Από την Κυριακή 21 έως και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). 

Με Eurofighter η Τουρκία επιχειρεί να γεφυρώσει το κενό των Rafale


Επιχείρηση μαζέματος της αεροπορικής ψαλίδας που έχει ανοίξει η Ελλάδα από την Τουρκία, επιχειρεί η Άγκυρα μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Γερμανία προκειμένου να προμηθευτεί Eurofighter ως αντιστάθμισμα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

2 δισ. € για “θόλους” από “το ράφι” ή θα κάνουμε κάτι διακλαδικό με εθνική συμμετοχή;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας σε συνέντευξη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ot.gr) εχθές, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας αποκάλυψε στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Νίκο Φιλιππίδη ότι για τα δύο προγράμματα προσκτήσεως νέων πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής αμύνης και αντιμετωπίσεως drone, προβλέπονται συνολικά κονδύλια 2 δισ. €. 

Ν. Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας - Έναν αντιαεροπορικό και έναν αντι-drone


Την πεποίθησή του, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ότι «η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες να μπορούν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Γαλλικό αίτημα στην Αθήνα για Crotale NG προς ενίσχυση ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατ’ αρχήν θετικά υποδέχθηκε η Αθήνα, αίτημα της Γαλλίας για συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Το αίτημα που απηύθυνε το Παρίσι στις 22 Απριλίου, θέτει το ζήτημα ενισχύσεως των μέτρων αντιμετωπίσεως ασύμμετρων απειλών από αέρος, ζητώντας από την Αθήνα να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να αναπτύξει επί γαλλικού εδάφους πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα Crotale NG, ενισχύοντας τα υπάρχοντα σε γαλλική υπηρεσία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει για τη Μασσαλία με το θρυλικό ιστιοφόρο «Belem» που απέπλευσε από τον Πειραιά


Έπειτα από 11 ημέρες στην Ελλάδα, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου και θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Γαλλική πρωτεύουσα, για τους 33ους  Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Στην Eυελπίδων η πρώτη ομάδα των χούλιγκανς - Aπολογούνται για την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία Λυγγερίδη


Σήμερα και αύριο αναμένονται οι απολογίες των συλληφθέντων για τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Σοκ στην Αλβανία: Το όνομα του Έντι Ράμα εμφανίζεται σε φάκελο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ναρκωτικά στα βελγικά ΜΜΕ


Απρίλιος 27, 2024. Ελλάδα,

Στο Ποινικό Δικαστήριο των Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) Παρασκευή σύσκεψη εναντίον ενός Αλβανού που ταυτίζεται με το όνομα Arben I., ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών και για ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Υποστράτηγος (εα) Κ. Κολοκούρης: Έτσι πυροβολήσαμε το τουρκικό υποβρύχιο το Πάσχα του 1997


Το Newsbomb.gr φέρνει σήμερα στο προσκήνιο, 27 χρόνια μετά, αυτήν την ιστορία στο Φαρμακονήσι με το τουρκικό υποβρύχιο μιλώντας με τον ίδιο τον υποστράτηγο ε.α. πλέον Κ. Κολοκούρη

Μάνος Χατζηγιάννης

Κρύβουμε την ΑΟΖ μας από τους Τούρκους; Προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Άγκυρας για μία πρωτοβουλία, η οποία έχει μόνο περιβαλλοντικό χαρακτήρα


FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (2Α) υποδέχεται προσκεκλημένους στη δεξίωση για την σύνοδο Our Ocean στο μουσείο της Ακροπόλεως, Αθήνα. Αριστερά ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Του καθηγητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ, Ουάσιγκτον

Η Ελλάδα, πρόσφατα, ανακοίνωσε μια σειρά από δεσμεύσεις για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ πλοίων και μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών και την προώθηση του βιώσιμου παράκτιου τουρισμού. Περιλαμβάνεται  επίσης η δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.

«NEPTUNE STRIKE 24»: Τέσσερα Συμμαχικά αεροπλανοφόρα και το τουρκικό «Anadolu» στο Αιγαίο


* Του Κώστα Σαρικά

Μια πρωτόγνωρη αεροναυτική Συμμαχική δύναμη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «NEPTUNE STRIKE 24» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη μια σειρά από γυμνάσια έχουν πραγματοποιηθεί με συμμετοχή και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες τα εκπαιδευτικά σενάρια αναμένεται να κορυφωθούν με αμφίβια αεροναυτική αποβατική ενέργεια η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Το «ηρωικό» όχι του Ερντογάν στον Μπάιντεν - Όλο το παρασκήνιο της απόφασης


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μετά από ένα θρίλερ μίας εβδομάδας, ο Ερντογάν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ - Ποιοι οι λόγοι

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο CNN Turk την αναβολή της επίσκεψης του Τούκρου προέδρου, Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου.

Το παρασκήνιο της αναβολής του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ - Οι δικαιολογίες και τα ερωτηματικά

Οι δύο ηγέτες σε προηγούμενη συνάντησή τους στη G20 (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Made Nagi/Pool Photo via AP

Μαρία Κολώνα - CNN Greece

H επίσημη δικαιολογία για την αναβολή, ίσως ακόμη και για ακύρωση - καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει - της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, ήταν το υπερφορτωμένο πρόγραμμα του  Τούρκου προέδρου.

«Ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία» - Η σαρκαστική απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν


Καυστική απάντηση στην τουρκική γλώσσα έδωσε μέσω X στον Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίζραελ Κατζ.

Ερντογάν: Σφαγέας της Γάζας ο Νετανιάχου – Τον παρομοίασε με τον Χίτλερ και τους Ναζί


Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 5η διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας για την Ιερουσαλήμ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική κατά των ΗΠΑ, στάθηκε στο πλευρό της Χαμάς και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να τον φιμώσει και να απαιτήσει να μην υποστηρίζει τους Παλαιστινίους.

Την ισραηλινή απάντηση στην πρότασή της για εκεχειρία μελετά η Χαμάς - Νέες επιχειρήσεις στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες στο πεδίο της μάχης AP Photo/Leo Correa

Στα χέρια της Χαμάς βρίσκεται η επίσημη απάντηση του Ισραήλ στη θέση της για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη αλλά και να επιχειρεί στο Λίβανο. 

Λίβανος: Νεκροί από ισραηλινά πλήγματα μαχητές της Χεζμπολάχ


Από ισραηλινά πυρά έχασε τη ζωή του ένας πολίτης στην Κφαρ Σούμπα

Ιράκ: ο θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ AHMED JALIL

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του προς τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ζήτησε τον τερματισμό των αστυνομικών ενεργειών εις βάρος τους.

F-16: Μαχητικά αεροσκάφη θα φτάσουν φέτος στην Ουκρανία μαζί με εκπαιδευμένους πιλότους


Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχουν δωρίσει οι δυτικές χώρες, μαζί με πιλότους και προσωπικό συντήρησης, θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία φέτος, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει την επίθεση στα ανατολικά - «Αντέχουμε», λέει το Κίεβο


Η Ρωσία έχει στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Οτσερέτινε, στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, με σκοπό να εντείνει την επίθεσή της, ωστόσο οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να προστατεύσουν το χωριό, δήλωσε το Σάββατο ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος αναμένει ότι οι αμερικανικές παραδόσεις όπλων θα αντιστρέψουν την κατάσταση υπέρ τους.

Σπεύδει να στείλει πυραύλους Πάτριοτ στην Ουκρανία το αμερικανικό Πεντάγωνο


Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει με "ταχύτατες διαδικασίες" πυραύλους αεράμυνας Πάτριοτ και πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία ως μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Πεσκόφ: Θα παρακάμψουμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο LNG


«Οι όποιοι νέοι περιορισμοί της ΕΕ θα ωφελήσουν τις ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πληρώνει περισσότερο για το φυσικό της αέριο», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ενόψει των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πεσκόφ (Ρώσος ΥΠΕΞ): Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία


Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες επί του παρόντος ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Πεσκόφ: Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους


Το Κρεμλίνο υποβάθμισε την επίσκεψη στην Κίνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της οποίας ήγειρε ανησυχίες για την κινεζική στήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους.