Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ο Θούριος του Ρήγα: "Ως πότε παληκάρια θα ζούμε στα στενά..."

Απόσπασμα από τη Νέα Πολιτική Διοίκηση του Ρήγα Βελεστινλή

«Όλοι, χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα. Η Πατρίς έχει να καταστήση* σχολεία εις όλα τα χωρία διά τα αρσενικά και θηλυκά παιδιά. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».

Ρήγα Βελεστινλή, Άπαντα τα Σωζόμενα, επιμέλεια Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Αθήνα 2001, τόμ. 5, σσ. 41-42.

* να καταστήση = να ιδρύσει

 Αποσπάσματα από τον Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή

Διαστημικό σταθμό στη Σελήνη ετοιμάζουν Μόσχα και Πεκίνο - ΥΠΕΡΓΑΨΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Φωτογραφία: Shutterstock

Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν στην δημιουργία διαστημικού σταθμού στην Σελήνη.

Ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν και ο επικεφαλής της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNSA) Τζαν Κετζιάν υπέγραψαν εκ μέρους των κυβερνήσεών τους μνημόνιο αμοιβαία κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της δημιουργίας Διεθνούς επιστημονικού σταθμού στην Σελήνη, ανακοίνωσαν από κοινού Roskosmos και CNSA.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα στην ιστορία που τοποθέτησε τη σημαία της στη Σελήνη, πάνω από 50 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ «φύτεψαν» την αστερόεσσα.

Προ των πυλών ο διαμελισμός: Σοκ στη Τουρκία με τον χάρτη του ''Μεγάλου Κουρδιστάν''

Στα ''κάγκελα'' οι Τούρκοι

Η κυβέρνηση Μπαρζανί, εξέδωσε γραμματόσημο προς τιμήν της επίσκεψης του Πάπα, στην οποία εικονίζεται η κεφαλή του Πάπα πάνω στο χάρτη του κράτους του Κουρδιστάν.

Πολλές τουρκικές επαρχίες όπως των Hatay, Sivas, Erzurum και Kars συμπεριλήφθηκαν στον λεγόμενο χάρτη του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Επίσης η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ, εξέδωσε ειδική σφραγίδα αναμνηστικών για την επίσκεψη του Πάπα.

Στάινιτζ: Ο EastMed μπορεί να είναι έτοιμος σε 5 χρόνια (Βίντεο)

Ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό ως εξαιρετικά σημαντικό.

 Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Στάινιτζ είπε πως το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο πλεόνασμα φυσικού αερίου. «Έχουμε αρκετό για να δικαιολογήσουμε όχι μόνο έναν αγωγό EastMed αλλά θεωρώ πως μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δυο ή τρεις τέτοιους αγωγούς», επεσήμανε.  Εξάλλου, αναφερόμενος στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (EMGF), σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικός και πως για πρώτη φορά αραβικές, ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ κάθονται στο ίδιο τραπέζι για οικονομικά και στρατηγικά θέματα.

Γιατί ο Δένδιας συνοδευόταν στο Κάιρο από στελέχη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας – Ποιο θέμα «επιλύθηκε»

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων.

Η συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας φαίνεται ότι είχε τελικά ως αποτέλεσμα το Κάιρο να αποδεχθεί μία αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του επίμαχου οικοπέδου που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.