Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: 17 σφαίρες για έναν άγγελο

Ήταν μόλις 17 χρονών κι όμως θυσιάστηκε για την πατρίδα της. Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου του 1944, λίγο καιρό προτού οι Γερμανοί φύγουν από την Ελλάδα…

«Έτσι ως αντικρίζω τα χώματα
ματωμένα, αναρριγώ,
κορίτσια της Καισαριανής
ραντίστε με τριανταφυλλόνερο
τα ηρωικά κορμιά μας».

Κι όμως… η Τουρκία δεν είναι ανεξέλεγκτη στη Λιβύη και ο Σάρατζ δεν είναι δεδομένος

Η σύγκρουση του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σάρατζ με τον υπουργό Εσωτερικών Φατχί Μπασάγκα, που οδήγησε στην πρόσκαιρη απομάκρυνση του δεύτερου από τη θέση του, φέρνει στην επιφάνεια την επιρροή της Τουρκίας στην αντιπαράθεση ισχύος που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους συμμάχους της στη Λιβύη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση αυτή είναι δυσάρεστη για την Τουρκία, άλλοι τη θεωρούν ένδειξη ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει να στηρίξει τον Μπασάγκα απέναντι στον Σάρατζ.
Του Φεχίμ Ταστεκίν
ΠΗΓΕΣ: AL MONITOR
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την κίνησή του αυτή ο Σάρατζ απέτρεψε «πραξικόπημα» του

Γαλλικές φρεγάτες BELH@RRA: Έρχονται οι Γάλλοι με όλες τους τις εταιρίες… για νέες συζητήσεις

Κι ενώ η χώρα αναμένει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξαγγείλει, όπως έχει προαναγγελθεί, τις πρωτοβουλίες για την άμεση ενίσχυση της εθνικής άμυνας, το DP αποκαλύπτει ότι αρχίζουν τις επόμενες ημέρες ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική πλευρά, με αντικείμενο την προμήθεια δύο “ψηφιακών” φρεγατών τύπου Belh@rra, της κρατικού ναυπηγικού κολοσσού Naval Group.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η έλευση των Γάλλων έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, μία δηλαδή ημέρα πριν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Η είδηση αυτή σημαίνει αυτομάτως, ότι στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενδεχομένως δε και να τονίσει την ενεργή επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού να τις εντάξει στον στόλο, όμως δεν θα ανακοινωθεί οριστική συμφωνία.

Κουρτς κατά Ερντογάν: Οι γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο – Είμαστε αποφασισμένοι

Επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έναντι της Ελλάδας και χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης.
Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα “Kurier” ο Καγκελάριος Κουρτς καταγγέλλει τον Ερντογάν λέγοντας ότι “η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι απολύτως ανεπίτρεπτα”.
Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιεί ότι “εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο”.

Ο Κέβιν Κάλαχερ γελοιοποιεί τον Ερντογάν

Ο Κέβιν Κάλαχερ (KAL) που συνεργάζεται με τον Economist και την Baltimore Sun είναι ίσως ο πιο επιδραστικός γελοιογράφος του πλανήτη - Η τελευταία του δουλειά περιγράφει καλύτερα από 1000 λέξεις την αυθαιρεσία του τούρκου ηγέτη
Εμφανίζει πέντε κολυμβητές να παίρνουν θέση για να αγωνιστούν στους προκαθορισμένους τους διαδρομές. Πίσω τους φαίνεται η επιγραφή «Μεσογειακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης».
Όμως κάθετα σε αυτές, ένας κολυμβητής του οποίου η αντίληψη μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς συμβαίνει, έχει βάλει τον δικό του βατήρα και ετοιμάζεται να κολυμπήσει κάθετα την πισίνα.

"Πάγωσε" η Άγκυρα: Το γαλλικό υπουργείο παιδείας βάζει μάθημα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

"Αντρίκια" απάντηση του Μακρόν στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και αλλού και κυρίως με την συνεχιζόμενη γενοκτονία των Κούρδων στην Συρία και στο τουρκικό έδαφος προκαλεί τριγμούς στην Άγκυρα.
Το Παρίσι μέσω του μαθήματος της ιστορίας που το διαβάζουν χιλιάδες Γάλλοι μαθητές πρόσθεσε ένα νέο κεφάλαιο που αναφέρει την προσμονή ενός λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος (Κούρδοι).
   
Η Γαλλική Διεύθυνση Εκπαίδευσης πρόσθεσε ένα μάθημα με τον τίτλο "Κούρδοι στο βιβλίο της ιστορίας.

Φοβού τον διάλογο… Τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο λύνουν τα προβλήματα μας

Από το 1974 μέχρι το 2019, είχαμε τρεις μείζονες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πιο σύντομη ήταν αυτή των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996. Είχε διαρκέσει ένα 24ωρο. Η κρίση του Μαρτίου 1987 είχε διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες. Η μακρύτερη κρίση ήταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976. Είχε διαρκέσει 18 ημέρες (οι έρευνες άρχισαν στις 29 Ιουλίου αλλά το «Σισμίκ» παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου). Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή κρίση του Αυγούστου, με το «Ορούτς Ρέις» και την αρμάδα των τουρκικών πολεμικών, που το προστατεύουν και κάνουν επίδειξη σημαίας πάνω από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι με δια-φορά η πλέον μακρόχρονη.

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
ΠΗΓΗ: syrigos.gr


Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση. Ο Ερντογάν δείχνει χολωμένος από την

Όπου ακούς πολλά εξοπλιστικά… κεράσια κράτα και μικρό καλάθι

Θα πάρουμε 8, 10, 12, 18, 20 μαχητικά Rafale από τους Γάλλους… Θα πάρουμε δύο φρεγάτες Belh@rra… Θα πάρουμε τέσσερις φρεγάτες MMSC από τους Αμερικανούς και θα μας αναβαθμίσουν με πλήρες πακέτο τις φρεγάτες MEKO 200HN κερδίζοντας άλλα 15 χρόνια επιχειρησιακής ζωής… θα υποστηρίξουμε τον στόλο των Mirage… Θα υποστηριχθούν τα μέσα του Στρατού Ξηράς… Κι όλα αυτά ενώ οι ανακοινώσεις για την ύφεση συνεπεία της πανδημίας ήταν σοβαρότερη του αναμενόμενου, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει κάνει στο παρελθόν δηλώσεις ακόμα και για μονοψήφια νούερα, με την πραγματικότητα να μας προσγειώνει ανώμαλα σε ποσοστό άνω του 15%.

Τσαμπουκάς και ειρωνεία Τσαβούσογλου στις… εν υπνώσει ΗΠΑ για τους S-400

Δεν έχει προηγούμενο το θράσος που εκπέμπουν την τρέχουσα περίοδο οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις διάφορες “ορντινάντσες” να συναγωνίζονται σε προσβλητικό τόνο και αναφορές το αφεντικό τους, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Τελευταίο κρούσμα ο πολύς υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε με εξαιρετική αυθάδεια και καταφανή ειρωνεία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και της χώρες της Δύσης εν γένει, που όμως τον ανέχονται…

Σταύρος Λυγερός: Ακύρωση του αγώνα του 1821 θέλει η Τουρκία(Βίντεο)

Μεταξύ άλλων ο επί κεφαλής του slpress.gr αναφέρει:

  • ΗΠΑ και Γερμανία θέλουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τις κυρώσεις στην Τουρκία.
  • Δεν είναι η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες, τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια κλπ.
  • Στην πραγματικότητα η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της και να ακυρώσει την επανάσταση του 1821, ή μέρος αυτής.