Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

«Ντροπή σου Έλληνα αν πουλήσεις τη Μακεδονία» - Η επιστολή της μαθήτριας από τη Θεσσαλονίκη που καθηλώνει

Μερικές φορές οι φωνές των απλών ανθρώπων είναι πιο βροντερές και καθηλωτικές από εκείνες των πολιτικών και εκείνων που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Διαβάστε την επιστολή της Ισμήνης Παπάζογλου, μαθήτριας της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή το Σκοπιανό ζήτημα και όσα μαγειρεύονται τις τελευταίες μέρες για το όνομα της γειτονικής χώρας:
 Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, είμαι γέννημα θρέμμα της Μακεδονίας εγώ, όπως ο πατέρας, η μητέρα μου, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι πρόγονοί μου σε βάθος χρόνου.

Η αρχαία «χύτρα ταχύτητας» που βρέθηκε στην Ακρόπολη! Λεγόταν «πύραυνος» και λειτουργούσε με κάρβουνα

ΠΥΡΑΥΝΟΣ. Έτσι λέγεται πήλινη φορητή εστία για μαγείρεμα και θέρμανση που λειτουργούσε με κάρβουνα που τοποθετούνταν στην πάνω επιφάνεια.
Η συγκεκριμένη που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στον τύπο των πυραύνων με ψηλό πόδι και φέρει πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση από πλοχμούς, κεφάλια δαιμονικών μορφών και ταινίες με διάφορα διακοσμητικά μοτίβα.
Ο πύραυνος μοιάζει με μαγκάλι και το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση και μαγείρεμα
Ελληνική χύτρα ταχύτητας ηλικίας 2.700 ετών
Η πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας» ηλικίας 2.700 χρόνων, βρέθηκε σε νεκροταφείο της Αξιούπολης στο Κιλκίς,
Ο αρχαίος πύραυνος -όπως είναι η ονομασία του αρχαίου σκεύους, προδρομική μορφή της χύτρας ταχύτητας της εποχής μας- εντοπίστηκε σε νεκροταφείο που ανέσκαψε η αρχαιολόγος της ΙΣΤ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Θ. Σαββοπούλου.

Πολεμικά πλοία εκατοντάδων ετών εντοπίστηκαν στο βυθό της θάλασσας στο Γιουκατάν - (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύτες ανακάλυψαν τα απομεινάρια δύο πολεμικών πλοίων, ενός βρετανικού και ενός ολλανδικού που βρίσκονταν στον βυθό της θάλασσας για αιώνες κοντά στο γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο το Γιουκατάν. 

Τα απομεινάρια αυτών των δύο πλοίων είναι λίγα μόνο αυτά τα ευρήματα των αρχαιολόγων και περιλαμβάνουν επίσης και τα απομεινάρια ενός φάρου.

Ανακαλύφθηκαν επίσης από την ακτή της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Sisal (Σισάλ) στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού κάποια τεράστια κανόνια, τα οποία εικάζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από το ολλανδικό πολεμικό πλοίο του 18ου αιώνα. Το βρετανικό πλοίο χρονολογείται από το 19ο αιώνα.

Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για Σκοπιανό: Απειλείται η εθνική μας ακεραιότητα

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να μείνει πιστή στην εθνική γραμμή που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών το 1992 αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία», απευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει πως «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας».

FAZ: Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα κάνει ό,τι θέλει αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο - Οι γερμανικές εφημερίδες προσγειώνουν τον Τσίπρα στην σκληρή πραγματικότητα

Οι «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Handelsblatt» λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και σχολιάζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θέλει να τα παρουσιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός
Την αισιόδοξη προοπτική για το 2018 που παρουσιάζει στους Έλληνες ο πρωθυπουργός της χώρας σχολιάζουν οι εφημερίδες «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Handelsblatt» προσγειώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα στην σκληρή πραγματικότητα. Οι δύο γερμανικές εφημερίδες λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.