Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία κατέχει παράνομα τα Πριγκηπόννησα: Τι έχουν δηλώσει Δένδιας και Κοτζιάς

Δύο Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας στις αρχές Ιουνίου 2020 και ο Νίκος Κοτζιάς στα τέλη του 2017, έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι βάσει των διεθνών συνθηκών, «εάν βγάλουμε τη μεζούρα», κατέχει παράνομα τα Πριγκηπόννησα. Στην Τουρκία κάνουν πως δεν το… ακούνε. Βεβαίως και ο ελληνικός Τύπος δεν έχει αναδείξει το θέμα όπως θα όφειλε.

Επειδή όμως τις τελευταίες ημέρες πολύ κουβέντα γίνεται για κάποιο… διάλογο με την Τουρκία (ύστερα από πιέσεις της Γερμανίας και ντόπιων φιλογερμανών), οφείλουμε να το «ζεστάνουμε» το θέμα. Εξάλλου ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε μόλις πριν δύο μήνες σε αυτό, είναι δηλαδή πρόσφατη η δήλωσή του. Και είναι πολύ κρίμα που πολύ βαριές και σημαντικές δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών δεν αναδεικνύονται.

Spiegel: «Ο αλαζονικός ηγέτης»

Στη νέα φάση της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν αναφέρεται ανάλυση του περιοδικού Der Spiegel. Παίρνει αφορμή από την «πομπώδη» μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την μουσουλμανική προσευχή την ημέρα της επετείου της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, για να δείξει ο Ερντογάν ότι «η κληρονομιά του Ατατούρκ έχει ξεπεραστεί» και ότι ο ίδιος «δεν αναγνωρίζει πλέον τα υπάρχοντα σύνορα».
Δεύτερη αφορμή οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Καστελόριζο, «όπου μόνο μετά την παρέμβαση Μέρκελ, σύμφωνα με ΜΜΕ, απεφεύχθη μια ένοπλη σύρραξη». Σε αυτά προστίθενται η στάση της Τουρκίας στο συριακό και το λιβυκό μέτωπο.

Πρώην υπ. Άμυνας Λιβάνου: «Η Ελλάδα να μην φοβάται - Η Ανατ. Μεσόγειος δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τουρκική λίμνη»

Μια ανάρτηση καταπέλτη κατά της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο  έκανε στο Facebook o τέως Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Yacoub Riad Sarraf. 
O Sarraf, που παρεμπίπτοντος είναι χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα, γράφει σε μια έντονη επικριτική γλώσσα που δεν μας έχουν συνηθίσει ούτε αξιωματούχοι της Λευκωσίας ούτε της Αθήνας φυσικά.
Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας του Λιβάου μεταξύ 2005-2008 και μεταξύ 2016-2019.

Αλλάζουν ρότα οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας

Η Ρωσία έχει αποδεχτεί να μην ισχύσουν οι αλλαγές στην Συμφωνία για εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ωστόσο προμηνύεται αλλαγή πλέυσης της Κυπριακής οικονομίας.  
 
Του Ξένιου Μεσαρίτη
Από το economytoday.sigmalive
 
Οι αλλαγές στις υφιστάμενες διακρατικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο, κάτι το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.

Κρίση «Oruç Reis»: Μια αποτίμηση κι ένα συμπέρασμα: Θα βγούμε νικητές

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 
 
Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την αποκλιμάκωση, που ακολούθησε μια ιδιότυπη κρίση που πήγε να ξεσπάσει μετά τη δέσμευση από πλευράς της Τουρκίας θαλάσσιας περιοχής με NAVTEX για έρευνες του σκάφους «Oruç Reis» – περιοχή που καταλαμβάνει ελλαδική, κυπριακή και ολίγον αιγυπτιακή υφαλοκρηπιδα-ΑΟΖ.


Θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε μια αποτίμηση της κατάστασης, αφενός για να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για τη διαχείριση της κρίσης και αφετέρου για να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τη λήξη της «εκεχειρίας».

Προσγειωθείτε οι εκζητούντες τον διάλογον… Πάλι με οθωμανικό γιαταγάνι ο Αλί Ερμπάς στην Αγία Σοφία(Βίντεο)



Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν στην Τουρκία, ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής του Diyanet του κρατικού οργανισμού θρησκευτικών υποθέσεων Diyanet της Τουρκίας επανεμφανίστηκε μέσα στην Αγία Σοφία κρατώντας οθωμανικό σπαθί για την μουσουλμανική γιορτή του Ιντ αλ-φιτρ 
 
 
 Ο Ιμάμης κατά την διάρκεια του κηρύγματός του κρατούσε το σταυρωτό σπαθί που σύμφωνα με την οθωμανική παράδοση συμβολίζει την κατάκτηση. Την παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.

Η Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν και τα σχολικά βιβλία: Εξωραϊσμός της τουρκοκρατίας;

Στις 24 Ιουλίου 2020 ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέστη σε ισλαμική τελετή εντός του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ό,τι και αν κάνει το καθεστώς της γείτονος χώρας στη συνείδηση των Ελλήνων και όλων των Ορθοδόξων η Αγία Σοφία είναι ναός, είναι το Μεγάλο Μοναστήρι. Ιδρύθηκε ως ναός Χριστιανικός και εγκαινιάσθηκε από Χριστιανό Αυτοκράτορα, τον Ιουστινιανό το 537 μΧ. Η Αγία Τράπεζα καθαγιάσθηκε από τον τότε Πατριάρχη με λείψανα αγίων. Ἄπαξ ναός, ἐσαεί ναός.
 
Του Κωνσταντίνου Χολέβα (Πολιτικός Επιστήμων)
Από το  defence-point

Η Αγία Σοφία δεν είναι ούτε μουσείο, ούτε τζαμί. Είναι ναός καταπατημένος από το 1453. Η ιστορική δικαιοσύνη απαιτεί να παραχωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να λειτουργεί μόνον ως ναός των Χριστιανών.