Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΠΟ: Πράσινο φως για την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη


Φωτορεαλιστική απεικόνιση κτηρίου Δ

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά για την παραχώρηση κατά χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού των Κτηρίων Δ και Β4 εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ιδρυθεί εκεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, και την έγκριση της μουσειολογικής και της μουσειογραφικής μελέτης εφαρμογής της μόνιμης έκθεσής του, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί τις σχετικές διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Ισραήλ, μια φεμινιστική δυστοπία


Σχόλιο από Faceof : Το συγκεκριμένο άρθρο άργησα να το σηκώσω η μάλλον περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να το κάνω...και ήρθε, βασικά ήθελα να γράψω άρθρο πως και γιατί πίάστηκε το Ισραήλ κυριολεκτικά στον ΥΠΝΟ την 7 Οκτωβρίου , σύντομα πλησιάζει η καταραμένη επέτειος της σφαγής του Φεστιβάλ...τα υπόλοιπα τα αφήνω να τα διαβάσετε!!! Το άρθρο είναι από 16 Δεκεμβρίου 2020...

Στο Ισραήλ, μια φεμινιστική δυστοπία, οι άντρες είναι πλέον πολίτες τρίτης κατηγορίας. 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ?


2 ανδροκτονιες σε 2 εβδομάδες από Ελληνίδες. 5 ανδροκτονιες στο σύνολο για το 2024. 3 γυναικοκτονιες από Έλληνες για το 2024.

Η φιλοσοφία του woke


του Τάκη Θεοδωρόπουλου 

Woke. Αφύπνιση. Η λέξη δημιουργήθηκε από την αμερικανική Αριστερά προ 25ετίας. Στην αρχή σήμαινε την αφύπνιση απέναντι στον ρατσισμό. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στην «αφύπνιση» απέναντι σε οποιαδήποτε «προκατάληψη». 

Η παράταξη των ερειπίων


Φωτογραφία αρχείου στιγμιότυπο από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον Λίβανο 2019
via Associated Press

Η κρίση στη Μ. Ανατολή και πως ο Ελληνισμός με τα δύο του κράτη αναδεικνύεται σε κόμβο ενός νευραλγικού εμπορικού δρόμου προς την Ανατολή, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος
Δρ. κοινωνιολογίας - Πολιτικός αναλυτής

Θα επιλέξει ρόλο θεατή το Ιράν, όσο το Ισραήλ εξουδετερώνει σταδιακά τον «Άξονα Αντίστασης»;

Ποιος είναι ο στόχος του Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν – Η τακτική που ακολουθεί και τα αποτελέσματα – Η στάση των ΗΠΑ

του Νίκου Μελέτη 

Στις 14 Οκτωβρίου το ανεπίσημο δείπνο μεταξύ Χριστοδουλίδη – Τατάρ


Στις 14 Οκτωβρίου το ανεπίσημο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, που επικαλείται τον πληροφορίες του Τούρκου ανταποκριτή στα κατεχόμενα, Σεφά Καραχασάν.

Τατάρ: Πιθανότητα η Κύπρος να γίνει στόχος των συγκρούσεων στην περιοχή


Yπάρχει η πιθανότητα να καταστεί στόχος η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του κινδύνου εξάπλωσης των συγκρούσεων στην περιοχή, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στο «Τουρκικό σπίτι» πριν αναχωρήσει από την Νεα Υόρκη για τα κατεχόμενα.

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο ακόμα κι αν δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο»


Σεπτέμβριος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: «Η δήλωση που μάγεψε τους Έλληνες (Κύπριους)», γράφει το δημοσίευμα.

Η Πολεμική Αεροπορία «έρχεται αυτή σε εμάς»: Πρόγραμμα εξομοιωτών στις ακριτικές περιοχές


Πολεμική Αεροπορία: Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να ενισχυθεί η επαφή των νέων με την αεροπορία και τις τεχνολογίες αιχμής.

Mark VI: Τα σκάφη Ανορθόξου Πολέμου στο «στόχαστρο» του ΓΕΕΘΑ


*Του Κώστα Σαρικά

Σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς για την απόκτηση τεσσάρων Περιπολικών Σκαφών τύπου Mark VI, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, βρίσκεται το ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καλύψει ανάγκες των Αμφίβιων Μονάδων της ΔΕΠ.

Ζοφερό το μέλλον για το αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού: Μονόδρομος τα προγράμματα εκσυγχρονισμού

Γιάννης Νικήτας

Σε σημείο καμπής βρίσκεται το μέλλον του Όπλου των Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά μετέωρη δίχως να έρθουν παρθεί αποφάσεις προκειμένου να υλοποιηθούν κρίσιμα προγράμματα με κυριότερο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2. 

“Εκδημοκρατισμός” εξοπλισμών και ευκαιρίες συνεργασίας με την Ουκρανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ περί του ενδιαφέροντος προμήθειας του Ναυτικού Πυραύλου Πλεύσεως (MdCN) ως μέρος του οπλισμού των φρεγατών FDI HN, αντιπροσωπεύει τυπική κίνηση προσκτήσεως όπλων μεγάλων δυνατοτήτων υψηλού κόστους, που λίγες χώρες εντάσσουν στο οπλοστάσιό τους. 

Ramstein Flag 24: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία απούσα – Δείτε βίντεο

Εξήντα μαχητικά αεροσκάφη από τις κορυφαίες αεροπορίες του ΝΑΤΟ έχουν προσγειωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας “Ramstein Flag 24”. Πρόκειται για την άσκηση που για πρώτη φορά διεξάγεται εκτός Γερμανίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που «σπάει το ρόδι» και την Τουρκία να είναι απούσα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γιώργος Γεραπετρίτης: στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΕΔΕΥΕΠ: Τεράστια τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων


Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Άγκυρα: Ο Φιντάν μιλά για F-35, ενώ ο Λαβρόφ βάζει «κόφτη» στους S-400


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η πολεμική που περιβάλλει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας συνεχίζεται

Έπεσε στο κενό η αμερικανική κίνηση κατά της Ελλάδας: Η Τουρκία δεν μπορεί να “κρύψει” στο Ινσιρλίκ ή να πουλήσει τους S-400 για να λάβει τα F-35, ξεκαθαρίζει η θυμωμένη Μόσχα [video]


Sergey Lavrov, Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation, addresses the general debate of the General Assembly’s seventy-ninth session. Credit UN Photo, Loey Felipe

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσγείωσε ανώμαλα τους Αμερικανούς συμμάχους μας, που σχεδίασαν μία ανάρμοστη συναλλαγή με τους Τούρκους για να “ξεφορτωθούν” το ρωσικό σύστημα S-400 για να μπορέσουν να αγοράσουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Το πλαίσιο και οι προκλήσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα

Νίκος Μελέτης

Το πρώτο «αναγνωριστικό» βήμα για τη διερεύνηση της δυνατότητας   Ελλάδα  και Τουρκία να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ αναμένεται να κάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, μετά την εξουσιοδότηση που έλαβαν από τον Κυρ.Μητσοτάκη και τον Τ. Ερντογάν στη διάρκεια της σύντομης συνάντησης τους στη Νέα Υόρκη.

Ο οδικός χάρτης για τον διάλογο με την Τουρκία – Ηρεμο κλίμα αλλά και «αγκάθια» στην ελληνοτουρκική προσέγγιση


Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν. Ηρεμο κλίμα αλλά και «αγκάθια» στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι δύο ηγέτες. 

“Συνωμοσία για να μην πάρει F-35 η Τουρκία”… Δένδιας & Υφαλοκρηπίδα


Για «συμμαχία του κακού» ώστε η Τουρκία να μην αποκτήσει υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, κάνει λόγο σε σημερινό (Δευτέρα) της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet.

Τουρκία: Η Μιλιέτ στοχοποιεί Ελλάδα και Γκιουλέν ως εμπόδια στην επίλυση του ζητήματος των F-35


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η «Μιλιέτ» φιλοξενεί εκτενές άρθρο με τίτλο «Διαβολική συμμαχία για τα F-35», στο οποίο αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ έχουν ενοχλήσει την Ελλάδα και υποστηρίζει πως το ελληνικό λόμπι και η FETO επιδίδονται σε εκστρατεία δυσφήμισης της Τουρκίας

Τουρκία: Σε Στρατιωτική Ζώνη κηρύχθηκε η επαρχία Σιρνάκ – Εκκαθαρίσεις Κούρδων ανταρτών


Σεπτέμβριος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην επαρχία  Σιρνάκ με την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 14 περιοχές αυτής της ανατολικής επαρχίας που κυριαρχείται από το κουρδικό στοιχείο.

Λίβανος: Στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων και του FPLP νεκρά σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού [vids]


Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην καρδιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου σήμερα, την πρώτη αεροπορική επιδρομή σε αυτό το τμήμα της Βηρυτού αφότου έγινε η επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

WSJ: Κομάντος του Ισραήλ διείσδυσαν στον νότιο Λίβανο -Προλειαίνουν το έδαφος για χερσαία επιχείρηση


Ο στρατός του Ισραήλ βομβαρδίζει από αέρος εδώ και εβδομάδες στόχους στον Λίβανο, και τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, ειδικές δυνάμεις του φέρονται να εξαπέλυσαν επιθέσεις επί του εδάφους.

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ «εξουδετέρωσαν» διοικητή της Χεζμπολάχ


Πρόκειται για τον διοικητή της συστοιχίας πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ

Νετανιάχου στον ιρανικό λαό: Σύντομα θα απελευθερωθείτε από τη θεοκρατία


Επίθεση φιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον «ευγενή περσικό λαό»: «Όταν το Ιράν απελευθερωθεί, το Ισραήλ και το Ιράν θα ζουν σε ειρήνη», τόνισε. Παράλληλα, υποσχέθηκε... ανάπτυξη και επενδύσεις.

Λίβανος: Ζητούν εκεχειρία με το Ισραήλ - Ακατάπαυστο το σφυροκόπημα του Ισραηλινού στρατού


Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.

CNNi: Γιατί το Ισραήλ θέλει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Βηρυτό  AP Photo/Hassan Ammar

 Επιμέλεια - Μαρία Κολώνα - CNN Greece

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα βήμα προς την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια.

Ιράν: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του Ισραήλ


Προειδοποίηση από την Τεχεράνη που πάντως έως τώρα δεν έχει προβεί σε δράση

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι αλλάζει η δολοφονία Νασράλα σε Λίβανο και Μέση Ανατολή


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο πιο ισχυρός σε όλα τα επίπεδα πληρεξούσιος του σιιτικού Ιράν, η λιβανέζικη σκληροπυρηνική Πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζει ξαφνικές και κρίσιμες προκλήσεις στο ηγετικό και στρατιωτικό επίπεδο, λόγω του θανάτου του Νασράλα. Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα μπορεί τώρα να ενεργήσει με ψυχραιμία για να συνδράμει θετικά στον χαοτικό Λίβανο.

Το Ιράν δεν θα στείλει δυνάμεις στον Λίβανο, λέει το ιρανικό ΥΠΕΞ


Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, ότι  ο Λίβανος και οι Παλαιστίνιοι «έχουν τη δύναμη να αμυνθούν ενάντια στην επίθεση

Μπλίνκεν: «Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς τον βάρβαρο τρομοκράτη Νασράλα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν Bryan R. Smith/Pool Photo via AP

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή, ήταν ένας «βάρβαρος τρομοκράτης» και ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος χωρίς αυτόν», δήλωσε σήμερα Δευτέρα (30/9) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.

Το Βερολίνο λέει πως ο φόνος του Νασράλα ήταν επιχείρηση αυτοάμυνας εκ μέρους του Ισραήλ


Ο φόνος από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα με ισχυρό πλήγμα στη Βηρυτό ήταν χρήση του δικαιώματός του να αμυνθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ κτύπησε τους Χούθι στην Υεμένη: Πλήγματα σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και λιμάνι * «Κανένας τόπος δεν είναι μακριά για μας» λέει ο Γκάλαντ [videos]


Στιγμιότυπο από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισραηλινή επίθεση κατά των Χούθι της Υεμένης. Screenshot via Facebook@StandWithUs /

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, ο ισραηλινός στρατόςαναφέρει ότι  κτύπησε τους Χούθι στην Υεμένη, με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να δηλώνει πως “κανένας τόπος δεν είναι μακριά για μας”.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο καταδικάζει τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο


Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Μαρκ Ρούτε: Νέος γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει την Τρίτη -Οι τέσσερις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναλαμβάνει αύριο Τρίτη την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία παρά την απερίσκεπτη ρωσική ρητορική για τα πυρηνικά


Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το να δώσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την «απερίσκεπτη ρωσική ρητορική για τα πυρηνικά» του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο Reuters ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Πούτιν: Η Ρωσία θα «πετύχει όλους τους στόχους της» στην Ουκρανία


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Μόσχα «θα πετύχει όλους τους στόχους της» στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.