Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Τι κρύβουν οι άγνωστοι στίχοι του Ευριπίδη


Αγνωστοι στίχοι του Ευριπίδη από τις τραγωδίες «Ινώ» και «Πολύειδος» (φωτογραφία) έρχονται στο φως χάρη σε έναν πάπυρο του 3ου αιώνα που ανακαλύφθηκε έξω από το Κάιρο. «Με συνεπήρε μια αίσθηση δέους καθώς συνειδητοποίησα ότι ήμασταν οι πρώτοι που διαβάζουμε αυτούς τους στίχους», μας λέει ο Τζον Γκίμπετ από το Πανεπιστήμιο Μπόλντερ, που μελέτησε τον πάπυρο. [Credit: BASEM GEHAD]

Μίνως

«[Π]ολύϊδε, τῶν ἀναγκαίων βροτοῖc οὐκ [ἔ]cτιν ἀλκή· μὴ δέχου θυμῶ λόγουc. ὁρᾶc; κρατε[ῖ] μὲν πόντ[ι]οc δελφὶc ἁλόc, κρατεῖ δ’ ἐν οἰωνοῖc ιν αἰετοῦ cθένοc, ἐν δ’ οὐρανῶ Ζεὺc ἔν τε γῆ τυραννίδεc πλεῖcτον δύνανται· τὰc δ’ ἐμάc cε cυμφορὰc ἥccω γεγῶτα δεῖ φέρειν κρατούμενον.

Πολύϊδος

οὐκ ἂν τόδ ̓ ὀρθῶς εἶπες ὡς ἐλευθέρω // οὔκουν ἐκόντοc τοῖc ἐμοῖc χρῆcθαί cε χρή, ἀκουcίως δὲ τἀμὰ μὴ ζητεῖν ἔχειν; //οὕτωc ἂν εἶεν οἱ cοφοὶ τῶν μὴ cοφῶν ἥccους, cὺν ἄτη γ ̓ εἰ cοφοὶ φανούμεθα // μή μοι δίδου cὺ πλοῦτον ἀντὶ τῆς ἐμῆς ψυχῆc· κακὴ γὰρ κτῆcις ἀποδόcθαι βίον».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΡΙΚΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ


Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως η γυναίκα που κέρδισε ένα λογοτεχνικό βραβείο για το καλύτερο βιβλίο ήταν τρεις άντρες που έγραψαν με γυναικείο ψευδώνυμο. Οι φεμινίστριες εξοργισμένες ξεκίνησαν να ζητούν να μετακινηθεί το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία από τα ράφια των γυναικών συγγραφέων και να πάει στα ράφια των αντρών. Ζητούν επίσης να επιστραφεί το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό.

Η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεννόηση, παρά μόνο κυριαρχία


Τουρκία Αύγουστος 2024 Εγκαίνια για το νέο υποβρύχιο τύπου 214 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, TCG Πίρι Ρέις 
ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Η Τουρκία σε κάθε κίνηση της αξιοποιεί την οθωμανική στρατηγική της πολιορκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος
Γεωπολιτικός αναλυτής

Με το βλέμμα στη Μεσόγειο η επίσκεψη του Φιντάν στις Βρυξέλλες


29 Αυγούστου 2024 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κατά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυθέλλες
EUROPEAN COUNCIL

Πώς η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτημένη μεταβλητή των ευρωτουρκικών θέσεων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον TurkStream 2 και εγκατάλειψε τα προσχήματα: Σκληρό άρθρο στο Politico για την ανάγκη να σταματήσει η νομιμοποίηση του ρωσικού φυσικού αερίου


File Photo epa07177301 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) shake hands during a ceremony marking the completion of the TurkStream gas pipeline’s offshore section in Istanbul, Turkey, 19 November 2018. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ανακοινώνοντας τα σχέδιά της για τον TurkStream 2 (21/8), η Τουρκία εγκατέλειψε τελικά κάθε πρόσχημα, επισημαίνει το άρθρο γνώμης του Martin Vladimirov (διευθυντής του Προγράμματος για την Ενέργεια και το Κλίμα στο Center for the Study of Democracy) που δημοσιεύεται στο Politico.

Τατάρ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα κερδήθηκαν για τους Τ/κ


Aν σήμερα μπορούν οι Τουρκοκύπριοι “να ζουν με ανεξαρτησία, ηρεμία και ειρήνη στο νησί, το οφείλουν στους πεσόντες τους και στους βετεράνους πολέμου”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του σε εγκαίνια μνημείου πεσόντων την Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Λύση με 100 εκατ. ευρώ μέσω Βρυξελλών για την ηλεκτρική διασύνδεση


Διεργασίες για την εξεύρεση του ποσού των 100-120 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης ώστε και η Nexans να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές πριν την εμπορική λειτουργία του έργου, είναι σε πλήρη  εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες έτσι ώστε το σημαντικό αυτό έργο να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης.

Προκλητικός Φιντάν: «Η σύνδεση Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ δεν είναι υγιής...»

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν EPA/ERDEM SAHIN

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάτηση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, περί «αλληλεγγύης της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και βούληση για λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», έρχεται άλλη μία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ανατρέπει κάθε καλό κλίμα.

Ολοκλήρωση Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (pics)


Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, τα οποία κατέπλευσαν στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά.

Πολεμικό Ναυτικό: «Πράσινο φως» για την απόκτηση τριών περιπολικών Marine Protector από τις ΗΠΑ


*Του Κώστα Σαρικά 

Στην απόκτηση τριών μεταχειρισμένων περιπολικών Marine Protector από τα αμερικανικά αποθέματα αμυντικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό.

Μονόδρομος το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας

Γιάννης Νικήτας

Μονόδρομος είναι η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Ήδη η σύναψη σύμβασης υποστήριξης έχει αποδώσει ικανοποιητικές διαθεσιμότητες στα αεροσκάφη C-27J Spartan, τα οποία σήμερα σηκώνουν το κύριο βάρος των τακτικών μεταφορών της ΠΑ. 

Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε η παραλαβή νέων Rafale


Από Σάββας Δ.  Βλάσσης

Νέα μικρή μετάθεση στην έναρξη παραδόσεων των 6 μαχητικών Rafale F3R της δεύτερης συμπληρωματικής παραγγελίας για την Πολεμική Αεροπορία, έχει παρουσιασθεί με ενημέρωση της Dassault Aviation. 

Ύμνοι των Ινδών με μνήμες Μεγαλέξανδρου… για τους μακρινούς τους συμμάχους: Τους Έλληνες που διένυσαν 3000 μίλια για την αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti» [photos]

Ελληνικό F-16 Block 52+ Advanced σε καταφύγιο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Ινδίας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ύμνοι του Ινδικού Τύπου για την υψηλού συμβολισμού συμμετοχή της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην άσκηση «Tarang Shakti» που διοργανώνει η ιδιαίτερα μακρινή αλλά σύμμαχη χώρα.

Πιερρακάκης: Τα παιδιά θα μάθουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπεια – Οι ζημιές στο σχολείο θα πληρώνονται από την οικογένειά τους (video)


Για τις αλλαγές στη νέα σχολική χρονιά μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

RND: H Ελλάδα στις χώρες που «οδηγούν» την οικονομία της ΕΕ

EUROKINISSI/ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το περασμένο έτος τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν μέσο όρο ανάπτυξης 0,4%. «Η γερμανική οικονομία μάλιστα συρρικνώθηκε κατά 0,3%, […] ενώ και η Γαλλία και η Ιταλία δεν παρουσιάζουν μέχρι στιγμής κάποια πειστική δυναμική ανάπτυξης», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

«Γρήγορη» παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Rafale στη Σερβία


Αύγουστος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Βελιγράδι.

Rafale: Η Σερβία ανακοίνωσε την αγορά 12 γαλλικών μαχητικών

Η δήλωση του Σέρβου προέδρου έγινε μετά την συνάντηση με τον Μακρόν.

Διονύσης Αντωνέλλος

Γεραπετρίτης- Φιντάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης ενόψει του ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν


Νίκος Μπέλλος

Η αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και η ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων της Αγκυρας, όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης και η κατάργηση της βίζας, περνάει από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη, αλλά και την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Γ. Γεραπετρίτης: Υπάρχει στρέβλωση των γεγονότων για την Κάσο - Παράνομη αξίωση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»


«Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Λάβδας: Αποδόμηση της πολιτικής του “διαλόγου” (vid.)


Τον διάλογο με την Τουρκία σχολιάζουν ο Άγγελος Συρίγος και ο καθηγητής Κ. Λάβδας. Ο Κ. Λάβδας στάθηκε ιδιαίτερα στο δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” καταγγέλοντας, ουσιαστικά, την πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Τουρκίας.

Eλληνοτουρκικά: Στις καθυστερήσεις παίζεται ο διάλογος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές


Αλεξία Τασούλη

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκ των πραγμάτων θα επηρεαστούν από τις αμερικανικές προεδικές εκλογές - Τι αναμένεται από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μπορέλ: Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό στις συνομιλίες με τον Χακάν Φιντάν


Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ήταν εκ των βασικών θεμάτων που συζήτησαν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία: Πώς η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος για μνημόνια και... drones


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μία εβδομάδα πριν από την πολύ-ακυρωθείσα επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία, η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες της να πείσει το Κάιρο για τα οφέλη μιας συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα

Λιβύη: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έφυγε για να γλιτώσει


«Πολιτοφυλακές απειλούν και τρομοκρατούν μέλη του προσωπικού της τράπεζας και μερικές φορές απάγουν τα παιδιά τους και συγγενείς για να τους αναγκάσουν να πάνε στη δουλειά», δήλωσε ο αρχιτραπεζίτης της χώρας στους Financial Times.

IDF: Νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στην Τζενίν (vid)


Ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης εξουδετερώθηκε μαζί με άλλους δύο τρομοκράτες, σε συγκρούσεις και πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σήμερα το πρωί, ανέφεραν οι IDF, η Shin Bet και η αστυνομία.

Ισραήλ: Ο στρατός έβαλε τέλος στην επιχείρησή του σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Γάζας


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε τέλος στην επιχείρησή του σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι σκότωσε "τουλάχιστον 250 τρομοκράτες" σε διάστημα ενός μήνα.

Νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων - Αντάλλαξαν λίστες με ονόματα


Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι - ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία - έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα  

Βίντεο των Χούθι από το καιγόμενο τάνκερ ‘Σούνιον’ στην Ερυθρά Θάλασσα


Αύγουστος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το κύριο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης των Χούθι στην Υεμένη διένειμε σκηνές από την εισβολή και την πυρπόληση του ελληνικού πλοίου ΣΟΥΝΙΟΝ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να εκπαιδεύσει περισσότερους ουκρανούς στρατιώτες Αλλά όχι στην Ουκρανία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει να εκπαιδεύσει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά όχι στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ουκρανία: Ένα από τα έξι αεροσκάφη F-16 που παρέλαβε «θυσιάστηκε»


Αύγουστος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη έξι πολυαναμενόμενων αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, ένα από αυτά συνετρίβη, γράφει η The Wall Street Journal. Παραδόξως, το περιστατικό συνέπεσε με την ημερομηνία της επίθεσης με ρουκέτα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το περιστατικό στο Κουρσκ είναι απίθανο στην Κίνα λόγω 14 ένοπλων αστυνομικών τμημάτων (Divisions), λέει ο αναλυτής-Τι λένε οι Κινέζοι; Μέρος Δεύτερο.


Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, μια σύγκρουση που αναμενόταν να τελειώσει γρήγορα, κράτησε εκπληκτικά δυόμισι χρόνια. Η στάση των δυτικών χωρών απέναντι στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί από την αδιαφορία στην υποστήριξη και τώρα στην ενεργό συμμετοχή. Στο πεδίο της μάχης βλέπουμε ακόμη και οργανωμένους ξένους μισθοφόρους, των οποίων η καταγωγή είναι ιντριγκαδόρικη.

Le Monde: Ρώσοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν την Μπουρκίνα Φάσο για να πολεμήσουν στο Κουρσκ


Μισθοφόροι της ρωσικής εθελοντικής ταξιαρχίας "Medvedi" (αρκούδες) εγκαταλείπουν το αφρικανικό κράτος Μπουρκίνα Φάσο γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επισημαίνοντας ότι ο λόγος της αποχώρησης των Ρώσων μισθοφόρων από την Αφρική είναι η μεταφορά τους στην περιοχή του Κουρσκ σε σχέση με την επίθεση του ουκρανικού στρατού που συνεχίζεται από τις 6 Αυγούστου.

Η Σουηδία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο ρωσικού σαμποτάζ -Ανησυχητικά περιστατικά στην Ευρώπη


Η Σουηδία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο διεξαγωγής σαμποτάζ στο έδαφος της, από τη Ρωσία.

Προελαύνουν οι Ουκρανοί στο Κουρσκ - Απαντούν οι Ρώσοι με κατάληψη οικισμών στα ανατολικά της χώρας

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Συνεχίζονται με ένταση οι μάχες μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού στρατού με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ανακοινώνουν αντίστοιχα ότι κατακτούν εδάφη.

Χάρκοβο: 4 νεκροί και 28 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε σπίτια και παιδική χαρά [pics, vids]


Ένας ρωσικός κατευθυνόμενος πύραυλος στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας έπληξε ένα κτίριο κατοικιών και μια παιδική χαρά, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 28 ακόμη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Politico: Μετά από 500 χρόνια η απειλή του Πούτιν οδηγεί την Ελβετία να εγκαταλείψει την ουδετερότητα και να συνεργαστεί με ΝΑΤΟ και ΕΕ


Μετά από 5 αιώνες ουδετερότητας, μια έκθεση-βόμβα συνιστά στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ - Αντιδράσεις από ακροδεξιά και αριστερά ελβετικά κόμματα

Ουκρανία: Συντηρούν τον πυρηνικό τρόμο οι Ρώσοι


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η επιτυχημένη ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ πυροδότησε, για άλλη μια φορά, εικασίες για πιθανή ρωσική πυρηνική χρήση κατά της Ουκρανίας.