Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ευαγόρας Παλληκαρίδης:“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.”

“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.    

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, του Μιλτιάδη. Ο ήρωας, ποιητής, της ένωσης. Ένας 19χρόνος, νέος, τόσο ίδιος, αλλά και τόσο ξεχωριστός από τους άλλους. Τέταρτο παιδί στη σειρά της Οικογένειας Μιλτιάδη και Αφροδίτης Παλληκαρίδη, είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Γεννημένος στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Πάφου.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Τσάδας, τελειώνοντας και τις 6 χρονιές με άριστα. Μπαίνοντας στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή Κτήματος πολλά αρχίζουν να απασχολούν τον έφηβο Ευαγόρα. Η Κύπρος βρίσκεται σε αναβρασμό, αρχίζουν οι προετοιμασίες του ξεσηκωμού, εξελίσσεται σ' ένα λαμπρό πολυαθλητή και αναπτύσσει την ποιητική του δημιουργία και ξυπνούν μέσα του τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα τα οποία πάντα συνδυάζει με τον πόθο για την ΕΝΩΣΗ και την αγάπη για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της αγάπης του αυτής, οι μετέπειτα μελοποιημένοι από το Μάριο Τόκα στίχοι του, "...Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα..."

Αμφίπολη: Ποιοι και πώς ήθελαν να «θάψουν» τον Μέγα Αλέξανδρο και γιατί δεν τα κατάφεραν - Μέγα πάθος για τον τάφο

Από ένα κομμάτι καμμένου ξύλου το ταφικό μνημείο χρονολογήθηκε οριστικά - Ανήκει στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αρχαιολόγοι που θέλουν να γίνουν αρεστοί στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό. - Οι ανασκαφείς δίνουν όλες τις απαντήσεις στο protothema.gr
Στο τελευταίο επεισόδιο της περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον Τύμβο της Αμφίπολης οποιοδήποτε εύρημα θα μπορούσε να συνδέει το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο, εξορκίζεται σαν αμφισβητίσιμο. Κάθε «μακεδονική» υπόθεση που προτείνεται, ιδιαίτερα από τους ανασκαφείς, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από πολλούς αρχαιολόγους, επικρίνεται ως αντιεπιστημονική, προπαγανδιστική, ιδεολογικά ύποπτη κ.ο.κ.

Κυπριακά αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου και στη λεκάνη της Βόρειας Λεβαντίνης

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μόλις λίγες ημέρες οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας Spectrum σχετικά με τα αναμενόμενα (90% πιθανότητα) απολήψιμα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου - γύρω από τον Ερατοσθένη - έδειξαν ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι της τάξης των 50 Τρις κυβικών ποδών (Tcf) ή περί τα 1,5 Τρις κυβικά μέτρα (m3). Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα υπολογίσαμε ότι τα αναμενόμενα για την Κύπρο πιθανά (probable, 50% πιθανότητα) απολήψιμα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου αερίου - γύρω από τον Ερατοσθένη - θα μπορούσαν να φθάσουν τα 140 Tcf και τα δυνατά (possible, 10% πιθανότητα) απολήψιμα αποθέματα τα 636 Τcf (βλ. Εικ.1).

Η διαχείριση του ορυκτού πλούτου

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Όταν βλέπουμε την ανικανότητα πολλών πολιτικών να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σημαντικότατες προοπτικές που προσφέρουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστούν τον ορυκτό πλούτο των δύο χωρών του Ελληνισμού. Διότι, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, αντί ν’ αλλάξουν τη σειρά προτεραιοτήτων που έχουν και να σταματήσουν ν’ ασχολούνται με ανούσια πράγματα, που είναι μόνο πολιτικάντικες κινήσεις, συνεχίζουν τα ίδια για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι κάτι κάνουν, αλλά ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους και δεν έχει καμιά σχέση με το εθνικό συμφέρον.

Η αυτοκρατορία κυπριακών γιγαντιαίων στόχων κοιτασμάτων γύρω από τον «Ερατοσθένη» - Διαλέξεις του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)

Η αυτοκρατορία κυπριακών γιγαντιαίων στόχων κοιτασμάτων γύρω από τον «Ερατοσθένη»
Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Τρίγωνο των Βερμούδων: Λύθηκε το μυστήριο; Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων - ΟΙ ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΒΥΘΟ (Εικόνες & Βίντεο)

Μια ανακάλυψη των επιστημόνων στη θάλασσα του Μπάρεντς μπορεί να δώσει την πιο λογική εξήγηση για το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων με την εξαφάνιση πλοίων.
Πρόκειται για γιγαντιαίους υποβρύχιους κρατήρες στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς. Το μέγεθος του μεγαλύτερου έχει διάμετρο μισό μίλι και βάθος 150 ποδιών και θεωρείται ότι έχουν δημιουργηθεί από τη συσσώρευση μεθανίου που έχει διαρρεύσει από κοιτάσματα φυσικού αερίου από τις ακτές της Νορβηγίας.
Το μεθάνιο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες,  έχει διαρρεύσει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει συσσωρευτεί σε κοιλότητες οι οποίες εκρήγνυνται.

ΣΤΟΥΣ 40 πόντους ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Έπειτα από μια σφοδρή χιονοθύελλα (... Μάρτη μήνα!) τα ορεινά των Τρικάλων ξημέρωσαν με 40 πόντους χιόνι.

Από την Ελάτη και πάνω όλα τα χωριά είναι ντυμένα στα λευκά, όπως και από την πλευρά της Καλαμπάκας, με το μεγαλύτερο ύψος χιονιού μάλιστα να εντοπίζεται μεταξύ Καστανιάς και Στεφανίου. Σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο πάντως εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα από καταπτώσεις βραχών και σε ορισμένες περιπτώσεις η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Μακελειό στην Τουρκία: Τουλάχιστον 34 νεκροί και 125 τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης(Βίντεο-Φωτο)

Τουλάχιστον 34 νεκροί και 125 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο χθες Κυριακή αργά το απόγευμα στο κέντρο της Άγκυρας, τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που είχε προκαλέσει τον θάνατο 29 ανθρώπων στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες Κυριακή βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται.

Η Κύπρος θα ασκήσει βέτο αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της - ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Αν η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είμαστε έτοιμοι να βρούμε τη χρυσή τομή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα επιθυμούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να ενταχθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς όπως είπε η γεωγραφία δεν αλλάζει, η Τουρκία θα είναι πάντα γειτονικό μας κράτος.