Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Αρχαία Ελλάδα: Τα στάδια προετοιμασίας των αθλητών για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Οι αθλητές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες έπρεπε να περάσουν από ορισμένα στάδια προετοιμασίας, προτού οι ελλανοδίκες επιτρέψουν, τελικά, τη συμμετοχή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν η προπόνηση που έκαναν στον τόπο καταγωγής τους, η υποχρεωτική μηνιαία προετοιμασία και διαμονή τους στην Ήλιδα, καθώς και οι προκριματικοί αγώνες που έδιναν εκεί, με σκοπό να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Η πρώτη μορφή προετοιμασίας των αθλητών ξεκινούσε πολλούς μήνες, πριν από την άφιξή τους στην Ολυμπία. Συστηματικοί τρόποι προπόνησης των αθλητών με την παρουσία γυμναστών και προπονητών εμφανίστηκαν και καθιερώθηκαν από τον 6ο αι. π.Χ. και εξής. Οι αρχαίες πηγές παρέχουν πληροφορίες για αυτή την προετοιμασία, χωρίς να εστιάζουν σε ξεχωριστές μεθόδους για κάθε αγώνισμα, παρά μόνο σε μεταγενέστερη περίοδο. Κυρίως, οι γυμναστές προσπαθούσαν να βελτιώσουν πρώτα τις επιδόσεις των αθλητών, και μετά, την τεχνική τους και τις διάφορες κινήσεις.

Ο «εχθρός» χρόνος και η «τελευταία μάχη»

Μάριος Δημητρίου
Από το philenews

«Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από την περασμένη φορά και το καλό είναι ότι είδα Βαρωσιώτες που ήρθαν ακόμα και από την Πόλη Χρυσοχούς, την Κισσόνεργα και άλλες μακρινές περιοχές» δήλωσε στον «Φ» την επομένη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Σίμος Ιωάννου.

«Ήταν», πρόσθεσε, «η πρώτη φορά που ήρθαν όλα σχεδόν τα οργανωμένα σύνολα και τα κόμματα, ενώ οι ομιλίες ήταν ενωτικές. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα βρεθεί λύση του προβλήματος με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε γιατί πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι έχουμε θέληση – ας μη ξεχνούμε ότι την εκδήλωση μας αυτή κάλυψαν και διεθνή ΜΜΕ όπως τα πρακτορεία Associated Press και Reuter. Το να μείνεις στο σπίτι σου και να μέμφεσαι τη μοίρα σου δεν είναι η σωστή

Αναστασιάδης: Δεν τίθεται θέμα να δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες

«Η οποιαδήποτε κίνηση αποδοχής των αξιώσεων της Άγκυρας και του εκπροσώπου της στα κατεχόμενα, θα είναι εκτροπή από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα, να οδηγεί σε λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος. Βιώσιμο και λειτουργικό και όχι θνησιγενές και να οδηγεί σε αυτό που η Τουρκία έκανε ξεκάθαρο και με τις προτάσεις που κατέθεσε στην Ατυπη Διάσκεψη στη Γενεύη», συμπληρώνει

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου»,

Επιβραβεύουν την Τουρκία; Ο βρώμικος ρόλος των Βρετανών για Κύπρο

Ένα είδος προσύμφωνου μεταξύ των «δύο πλευρών» πριν από μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό -που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον- βλέπει το Λονδίνο ως ένα από τα εργαλεία για τα επόμενα βήματα. Μια ιδέα, η οποία κινείται στη γνωστή λογική του κατευνασμού, το Φόρεϊν Όφις, επιχειρεί «εκτόνωση της έντασης», στέλνοντας εν πολλοίς τον λογαριασμό στη Λευκωσία. Κι όλα αυτά την ώρα κατά την οποία η Τουρκία προελαύνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Γνωστά τα όσα διαδραματίσθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμόρφωση κειμένου για

Πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Λιβύης: Δεν θα γίνουμε κράτος εάν δεν φύγουν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Ταλάλ αλ Μαουχούντ, δήλωσε ότι η Λιβύη δεν θα γίνει κράτος εκτός εάν οι πολιτοφυλακές δεν διαλυθούν και παραδώσουν τα όπλα τους, και οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι δεν εγκαταλείψουν τη δυτική Λιβύη.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμικών πολιτοφυλακών στο κέντρο της Λιβύης και σε δηλώσεις του στο Sputnik, πρόσθεσε: «Αυτές οι συγκρούσεις αποτελούν πραγματική απειλή για την εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους», είπε.