Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ(Βίντεο - Φωτο)


Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη».

Σύμφωνα με άρθρο της ιστορικού, Μαρίνας Πετράκη, σητν «Καθημερινή», αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της στρατιωτικής και πολιτικής προετοιμασίας της χώρας, η οποία επί της ουσίας είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν με την κατασκευή της οχυρωματικής γραμμής στα βόρεια σύνορα (Γραμμής Μεταξά) για να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη επίθεση από την Βουλγαρία.

Η έκτακτη επικαιρότητα το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου - Δείτε πρωτοσέλιδα και Βίντεο


 Οι πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, είναι δραματικές, καθώς ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, το περίφημο «ΟΧΙ», ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η πρώτη ιταλική σφαίρα που βρίσκει στόχο ρίχνει τον πρώτο Έλληνα στρατιώτη νεκρό: τον Βασίλειος Τσιαβαλιάρη. Έτσι, ξεκίνησε το "Έπος του '40".
Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής και πως παρουσιάζουν την έκτακτη επικαιρότητα της ιστορικής 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Στρατάρχης της νίκης, Αλέξανδρος Παπάγος (1883 – 4 Οκτωβρίου 1955)

Της Ευαγγελίας Λάππα,

Ο Αλέξανδρος Παπάγος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 9 Δεκεμβρίου 1883, με καταγωγή από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του στρατιωτικού Λεωνίδα Παπάγου και της Μαρίας Αβέρωφ. Σπούδασε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια στη στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών του Βελγίου και μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Ιππικού του Ύπρ. Στις 15 Ιουλίου 1906 γύρισε στην Ελλάδα και κατατάχθηκε στον Ελληνικό στρατό ως ανθυπίλαρχος. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του Μακεδονικού Κομιτάτου Αθηνών, καθώς ήταν σε εξέλιξη τότε ο Μακεδονικός Αγώνας. Επίσης συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913 ως διαγγελέας του Στρατηλάτη διαδόχου και έπειτα βασιλιά Κωνσταντίνου. Όμως κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού 1917, λόγω του ότι ήταν βασιλόφρων, αποτάχθηκε από το στράτευμα και εξορίστηκε διαδοχικά στα νησιά Ίο,

To μεγαλύτερο υποβρύχιο που είχε ποτέ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό - Πριν τον «Παπανικολή» και τους άλλους «σιωπηλούς κυνηγούς».

Η έλευση του υποβρυχίου έφερε πολύ σημαντικές αλλαγές στον ναυτικό πόλεμο, και αυτό έγινε γρήγορα αντιληπτό από την Ελλάδα, η οποία έσπευσε, από τα τέλη του 19ου αιώνα ακόμα, να εξετάσει τις δυνατότητές του (με το Nordenfelt-1) και να χρησιμοποιήσει το νέο όπλο στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου. Ακολούθησε η δράση των θρυλικών υποβρυχίων του ελληνικού ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Παπανικολής, Κατσώνης, Γλαύκος κ.α.), φτάνοντας στο σήμερα και στα προηγμένα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ, τα οποία θεωρούνται «αιχμή του δόρατος» απέναντι σε οποιονδήποτε πιθανό αντίπαλο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΑΣ,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ

Εισαγωγή

    Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 1940. Τρίτη μέρα του πολέμου. Τα στρατεύματά μας δεν έχουν περάσει ακόμη στην αντεπίθεση. Οι Ιταλοί διατηρούν την πρωτοβουλία. Στον παραλιακό τομέα και στην Πίνδο προχωρούν. Μόνο στο κέντρο, στην γραμμή Καλαμάς-Καλπάκι έχουν αναχαιτισθεί.
    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς καλεί, στο Γενικό Στρατηγείο (στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία") τους εκδότες και αρχισυντάκτες των εφημερίδων και "κεκλεισμένων των θυρών" τους ενημερώνει για το πώς φτάσαμε σε πολεμική αναμέτρηση με την φασιστική Ιταλία.
    Ο διοπτροφόρος πρεσβύτης, που το παρουσιαστικό του δεν έχει τίποτε το επιβλητικό,
δεν είναι εκείνη την κρίσιμη ώρα, ο δικτάτωρ του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Είναι ο ηγέτης μιας μικρής χώρας που έχει αποδυθεί σε αγώνα υπάρξεως. Ο ηγέτης ενός λαού που διεξάγει αγώνα υπέρ βωμών και εστιών. Ο ηγέτης που, εδώ και τρεις μέρες, σηκώνει στους ώμους του το συντριπτικό βάρος μιας ιστορικής αποφάσεως και μιας ευθύνης τρομακτικής.

Βασίλειος Μαρτζούκος: Πολύ καλές οι νέες φρεγάτες, αλλά με 4 δεν φτιάχνουμε στόλο-Χρειαζόμαστε 14-18

 

Βασίλειος Μαρτζούκος: Πολύ καλές οι νέες φρεγάτες, αλλά με 4 δεν φτιάχνουμε στόλο-Χρειαζόμαστε 14-18

Δημήτρης Καραϊτίδης: Όταν ήμασταν με τη Γερμανία ζεστά, με τη Ρωσία χλιαρά & με το Ισραήλ ψυχρά

 

Δημήτρης Καραϊτίδης: Όταν ήμασταν με τη Γερμανία ζεστά, με τη Ρωσία χλιαρά & με το Ισραήλ ψυχρά

Μάριος Ευθυμιόπουλος: Η Κύπρος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις

 

Μάριος Ευθυμιόπουλος: Η Κύπρος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν έσπασε το "κοντέρ" (27-10-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν έσπασε το "κοντέρ"

Δήλωση Ζαχάροβα: «Δεν αλλάζουμε θέση στο Κυπριακό» | Ώρα Ελλάδος 28/10/2022 | OPEN TV

 

1. Δήλωση Ζαχάροβα: «Δεν αλλάζουμε θέση στο Κυπριακό»
2. Ι. Κρασσάς για τα τεθωρακισμένα οχήματα
3. Πνέουν τα μένεα στην Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς
4. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για την επίσκεψη Σολτς, τα ελληνοτουρκικά και τις ένοπλες δυνάμεις
5. Πούτιν: Ο Ερντογάν είναι ισχυρός ηγέτης - Αξιόπιστος εταίρος η Τουρκία

Παραλήρημα στα τούρκικα ΜΜΕ για την επίσκεψη Σόλτς στην Αθήνα | Σήμερα | 28/10/2022

 

1. Παραλήρημα στα τούρκικα ΜΜΕ για την επίσκεψη Σόλτς στην Αθήνα
2. Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Άγκυρα
3. Προτείνουν συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο οι Τούρκοι
4. Οργισμένες αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Αθήνα 
5. Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης στο "Σήμερα" - Τι σηματοδοτεί σήμερα το "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου
6. Ο ΣΚΑΪ στην φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς"