Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Οι πεσόντες αεροπόροι στην αποστολή βομβαρδισμού της 32ης Μοίρας στο Πόγραδετς-Ελβασάν

Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου 1940, χάνουν τη ζωή τους 3 Έλληνες αεροπόροι σε αποστολή εκτέλεσης βομβαρδισμού στην περιοχή Πογραδετς – Λυν – Ελβασάν.

Με την έναρξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου και την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 28η Οκτωβρίου 1940, η διάταξη μάχης της Αεροπορίας ήταν η ακόλουθη :

  • Ανωτέρα Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού (ΑΔΑΣ)
    • Διοίκηση Αεροπορίας Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΔΑΣΣ)

O Πυρρίχιος, η πολιτιστική μας κληρονομιά και η οικονομική μας ανάπτυξη

Γράφει η Αλεξία Π. Ιωαννίδου

ΦΩΤΟ:Οι χορευτές του Ποντιακού Συλλόγου «Διογένης ο Σινωπεύς» της Γουμένισσας χορεύουν τον Πυρρίχιο για τις ανάγκες της φωτογράφησης του Δελτίου που περιγράφει τον χορό προκειμένου να καταλογογραφηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ (φωτ.: Δημήτρης Σουμελίδης)

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μετά τους καταστροφικούς πολέμους που εκτός από απώλειες ανθρώπινων ζωών προκάλεσαν και καταστροφές δομών, κτηρίων και μεγάλου μέρους του αστικού ιστού, επικράτησε ένα δημιουργικό κλίμα που ευνοούσε την ανάπτυξη ή –κατά τον Μορέν– το «μύθο της ανάπτυξης» του λεγόμενου Δυτικού κόσμου.

H άρνηση της γενοκτονίας συνιστά μια νέα «καταστροφή» - Ποιους τρομάζει η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας;

Γιώργος Καραμπελιάς, Αρθρογράφος
Συγγραφέας, Πολιτικός Αναλυτής

Το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία υποβαθμίζει συστηματικά το ζήτημα της Μικρασιατικής Καταστροφής κατεδείχθη και φέτος παρότι επρόκειτο για την επέτειο των 100 χρόνων από αυτήν, την οποία μόνο οι… Τούρκοι εόρτασαν δεόντως. Έτσι δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου εκδηλώσεις της Πολιτείας ούτε πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις στα σχολεία.

Σε σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου μου, 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα, που παρατίθεται συνεπτυγμένο εδώ παραθέτω τη σχετική συζήτηση των τελευταίων δεκαετιών.

ΗΑΕ: Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην διακρατική συνεκπαίδευση «Advanced Tactical Leadership Course No 32 UAE»

Στη διακρατική συνεκπαίδευση «Advanced Tactical Leadership Course No 32 UAE», η οποία διεξήχθη από 10 Οκτωβρίου έως 25 Νοεμβρίου, στο «Air Warfare and Missile Air Defense Centre» στην αεροπορική βάση στην περιοχή Al Dhafra του Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), συμμετείχαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η εκπαίδευση διοργανώνεται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ από το 2004 και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ» για το 2022. Συνεισφέρει, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο.

Αναζητούν μεταχειρισμένα «Super Hercules» – Ακόμη μια προσπάθεια για αποκατάσταση του μεταφορικού στόλου της Αεροπορίας

FILE PHOTO: Το υπουργείο Εθνικής άμυνας αλλά και η Πολεμική Αεροπορία συζητούν διάφορες λύσεις που θα κόψει τον προβληματικό γόρδιο δεσμό ο οποίος κρατά τα C-130 στο έδαφος. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Η αναζήτηση της μεθόδου και του τρόπου με τον οποίο «θ’ αναστηθεί» η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών συνεχίζεται από το αεροπορικό επιτελείο, με τελευταία προσπάθεια να είναι αυτή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πληροφορίες σχετικά με τα 14 προς διάθεση C-130 J της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πολεμικό Ναυτικό: Οι 10 λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε η φρεγάτα FDI

Κωνσταντίνος Τόλιας

Το πρόγραμμα ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών FDI είναι το κορυφαίο αυτή την στιγμή πρόγραμμα ενίσχυσης του Π.Ν και αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιφανείας μετά από δύο δεκαετίες ουσιαστικής απραξίας. Επί μεγάλο διάστημα το Π.Ν πειραματίστηκε με την μελέτη διαφόρων σχεδιάσεων και την επιλογή της FREMM HN για να καλύψει τις ανάγκες του σε πλοία με αυξημένη ικανότητα AAW περιοχής.

Τελικά η οικονομική κρίση που προέκυψε την δεκαετία του 2010 ανέστειλε κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης

Η επόμενη ημέρα μετά την έκδοση της NAVTEX

 

Αλεξία Τασούλη 

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τις εξελίξεις που δρομολογεί η έκδοση NAVTEX από την Ελλάδα για τις έρευνες νότια της Κρήτης.

Η έκδοση της νέας NAVTEX για έρευνες νότιας της Κρήτης, είναι μια από τις πιο σοβαρές διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης καθώς δεν είναι απλώς μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά ορίζει το πεδίο που η Τουρκία ενδεχομένως να κινηθεί ως αντίδραση.

Διότι σύμφωνα με αναλύσεις που προέρχονται από την Τουρκία, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες

Το Λιμενικό συνεχίζει την μεταμόρφωσή του σε «μίνι Πολεμικό Ναυτικό»

 Δεν είναι μόνο οι κοινές συνεκπαιδεύσεις που κάνουν ακόμη και με τις «Σκιές του Αιγαίου» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Μετά την επαναφορά της Αεροπορίας Λιμενικού Σώματος τώρα αποκτά και Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) σε μέγεθος κορβέτας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την τελευταία διετία έχουν συντελεστεί στο Λιμενικό Σώμα μεγάλες αλλαγές, γι’ αρκετές εκ των οποίων έχουμε γράψει στο enikos.gr, με αποκλειστικές πληροφορίες.

Όπως είχαμε γράψει, στις αρχές του 2020 ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, υιοθέτησε όλες τις εισηγήσεις της ηγεσίας του ΛΣ,

Κ. Μητσοτάκης: Καθημερινή μας έγνοια είναι να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς μία πιο ισχυρή, σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα για όλους

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ομολογώ δεν περίμενα πως η ανάρτηση της προηγούμενης εβδομάδας θα είχε τόσο θετική ανταπόκριση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αφιέρωσαν λίγα λεπτά να διαβάσουν μία, όχι και τόσο σύντομη, ανάρτηση. Η ανταπόκριση αυτή μου δίνει το θάρρος να ξαναδοκιμάσω αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, να μοιραστώ δηλαδή έναν απολογισμό της εβδομάδας ώστε να έχετε μια πληρέστερη εικόνα για το πώς εργαζόμαστε και τι μας προβληματίζει», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Η στρατηγικής σημασίας βάση drones στη Λάρισα

 Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας θεωρείται η απόφαση δημιουργίας νέας αμερικανικής βάσης στη Λάρισα και ειδικότερα στη 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV MQ-9 Reaper, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η δημιουργία της βάσης είναι πολύ σημαντική, καθώς οι Αμερικανοί επιλέγουν ως βάση την Ελλάδα, προκειμένου, με το πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς επίσης τον κρίσιμο ενεργειακό διάδρομο από την Μεσόγειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η δημιουργία της βάσης μπορεί να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Τουρκία, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου.

Τουρκία: Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τους φόβους της κάλπης

Πέτρος Παπακωνσταντίνου 

Η επίθεση κατά των Κούρδων εξυπηρετεί τις προεκλογικές σκοπιμότητες του Ερντογάν εις βάρος της σχέσης του με ΗΠΑ, Ρωσία 

«Ισως έρθω ξαφνικά ένα βράδυ»: Το δημοφιλές στους Τούρκους τραγούδι της δεκαετίας του ’60 με τις απειλητικές συνδηλώσεις του κοντεύει να γίνει εμμονή για τον Ταγίπ Ερντογάν. Προ καιρού το είπε για τους Ελληνες, ενώ την περασμένη εβδομάδα το επανέλαβε για τους Κούρδους. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν περιορίστηκε σε φραστικούς λεονταρισμούς. Από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», με αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ένοπλου κουρδικού κόμματος ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη προαναγγείλει εισβολή στρατού ξηράς και τεθωρακισμένων για την εκδίωξη της YPG και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Podcast #95: Νέα NAVTEX

 
Podcast #95: Νέα NAVTEX

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

 

Ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ είναι ένας διακεκριμένος τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος, απο το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά, ζει στο εξωτερικό.

Θανάσης Δρούγος: Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, παρά τη διχογνωμία στο εσωτερικό

 

Θανάσης Δρούγος: Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, παρά τη διχογνωμία στο εσωτερικό

Τάσος Χατζηβασιλείου στο pagenews.gr:Ο Μητσοτάκης δεν παγιδεύεται στον ρητορικό ανταγωνισμό Ερντογάν

 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Opinion Leader” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη προκλητική ρητορική της Τουρκίας αλλά και στη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου

Ιγνατίου Μ.: "Απασφάλισε" πάλι ο Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μας ενημερώνει από την Ουάσινγκτον για την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ (25-11-2022).

Ηλίας Κονοφάγος: Από 2-5 τ.κ.μ. τα κοιτάσματα στην περιοχή ερευνών, περισσότερο από 1$τρισ. αξία.

 
Ηλίας Κονοφάγος: Από 2-5 τ.κ.μ. τα κοιτάσματα στην περιοχή ερευνών, περισσότερο από 1$τρισ. αξία.

Τούρκικη προκλητικότητα: Συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου | Οι Δεκατιανοί | 27/11/2022

 
Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια

Ιατρίδης και Τσίκας για ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 27/11/2022 | OPEN TV

 
Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης αντιπτέραρχος ε.α. και ο Θεόδωρος Τσίκας διεθνολόγος μίλησαν για τις τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό. 

Η Νίκη Κεραμέως στο «MEGA Σαββατοκύριακο» – Τι είπε για τα πανεπιστήμια, τις διεθνείς συνεργασίες και το φοιτητικό επίδομα

 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα πανεπιστήμια και τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και για το φοιτητικό και στεγαστικό επίδομα.

Επεκτείνονται οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης – Εκδόθηκε νέα Navtex

 

Η Ελλάδα προχώρησε, όπως είχε εξαγγελθεί από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην επέκταση της περιοχής ερευνών για υδρογονάνθρακες και νοτίως της Κρήτης.

Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά νοτίως της Κρήτης σε έρευνες | Καλημέρα | 27/11/2022

 
1. Η έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο
2. Μηταράκης για Έβρο: «Οργανωμένη επικοινωνιακή επίθεση στη χώρα μας από την ΜΚΟ και την Αριστερά»
3. Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά νοτίως της Κρήτης σε έρευνες