Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο


Αυτοψία της «Κ» στο Κάστρο του νησιού, που θα αφηγείται την ιστορία των Κυκλάδων από την προϊστορία έως τον Μεσαίωνα


Ενα βαθύ πιάτο γεμάτο φακές. Αυτό το παράταιρο στοιχείο τραβάει την προσοχή μου πάνω στον πάγκο εργασίας της συντηρήτριας αρχαιοτήτων Μαρίνας Μουστάκα, ανάμεσα σε πινέλα και εργαλεία καθαρισμού, αρχαία όστρακα και τάμπλετ. 

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΡΑΣΕΛ-ΑΙΝΣΤΑΪΝ ΓΙΑ τους κινδύνους που συνδέονταν με τα πυρηνικά όπλα


Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου 1955 ο Μπέρτραντ Ράσελ έδωσε στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο-έκκληση, το οποίο είχε ως αντικείμενο τους κινδύνους που συνδέονταν με τα πυρηνικά όπλα και είχε υπογραφεί από ένδεκα παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονες. Η έμπνευση για αυτό το μανιφέστο προήλθε από μια συνομιλία μεταξύ του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Μπέρτραντ Ράσελ. Ο Αϊνστάιν το υπέγραψε λίγες μέρες πριν πεθάνει.

9 Ιουλίου: Ο απαγχονισμός του αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ορόσημο στην αντίσταση των Κυπρίων το 1821


«Η 9η Ιουλίου 1821» και o εθνικός ποιητής της Κύπρου, Βασίλης Μιχαηλίδης

Ο Ν. Χριστοδουλίδης κατευνάζει το τουρκικό θηρίο ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!


του Σάββα Ιακωβίδη*

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ψαλμωδεί επίμονα ότι, με την πρωτοβουλία του για εμπλοκή της Ευρώπης (που οι Τούρκοι απορρίπτουν), θα… σπάσει το αδιέξοδο και θα επιστρέψουμε έξι χρόνια πίσω, για να ξαναρχίσουμε «από εκεί που μείναμε».

Βίλνιους, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στη σκιά των δύο κρατών και της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Ποιο ΝΑΤΟ; Αγγλικοί χάρτες με τουρκικές ονομασίες χρησιμοποιούνται από την ΕΦ και την Κυβέρνηση - Τι αναμένει ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν και ο Κόμπος από τον Γκουτέρες, όταν η Τουρκία συνεχίζει να χορεύει στους ρυθμούς της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι χάρτες αλλοιώνουν τις θέσεις της ΕΦ

Οι 972 οικογένειες και οι άθλιοι του ΟΗΕ

Ανδρέας Παράσχος

Κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου, η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προς το Σ.Α., για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τους επόμενους έξι μήνες. Το απόσπασμα για τους αγνοούμενους είναι πανομοιότυπο με προηγούμενες εκθέσεις, απλά αλλάζουν μερικούς αριθμούς. 

GUARDIAN-2023: Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς και Αμερικανών Πεζοναυτών – Εντυπωσιακές εικόνες [pics]


Από 01 έως 28 Ιουνίου 2023, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικήςάσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ «GUARDIAN-2023», στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ του Ισραήλ στην «φωλιά των φαντασμάτων» του Αιγαίου


Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, Major General Tomer Bar, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ελληνική Αεράμυνα: Μπορούν οι Patriot να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές;

Αναστάσιος Παπανδρέου

Το 1999, στο πλαίσιο αντικατάστασης των παρωχημένων πια αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών μεγάλου βεληνεκούς “Νίκη-Ηρακλής” η Π.Α. προέβη στην παραγγελία 4+2  Α/Α συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 PAC-3 Patriot. Εκείνη την εποχή τα συστήματα αυτά ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει το δυτικό οπλοστάσιο και με εγνωσμένη αξία λόγω των επιτυχημένων αναχαιτήσεων ιρακινών πυραύλων τύπου SCUD κατά τη διάρκεια του πρώτου πόλεμου του κόλπου λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η «αόρατη μάχη» του Αιγαίου: Η Τουρκία θέλει τα F-16 και επιχειρεί να «σαμποτάρει» τα ελληνικά F-35 – Κρύος ιδρώτας στην Άγκυρα


Η Αθήνα γνωρίζει ότι το ζήτημα απόκτησης των F-35 αποτελεί πλέον τον μεγάλο εφιάλτη της Άγκυρας ωστόσο δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να συνδυάσει τη βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με αλλαγή και «εκπτώσεις» στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα

ΥΕΘΑ: 19 εξοπλιστικά προγράμματα και ανάγκη σχεδιασμού αναβάθμισης της Αμυντικής Βιομηχανίας


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις γενικές γραμμές πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΥΠΕΘΑ στους τομείς των εξοπλισμών και της Αμυντικής Βιομηχανίας, παρουσίασε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας μιλώντας στις 8 Ιουλίου, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως.

Γάλλοι: Τα TCG Anadolu και TCG Trackya αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπερ της Τουρκίας


Γιατί λένε ότι αλλάζει η σχέση της ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο..

Διονύσης Αντωνέλλος

Τα LCS και τα δυο “σενάρια” για τη διαμόρφωση του ελληνικού στόλου


Τα “απόνερα” της περίφημης υπόθεσης περί… επικείμενης έκφρασης ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά για μεταχειρισμένα πλοία τύπου LCS από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να απασχολούν τη δημοσιότητα. Φυσικά, επισήμως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. 

Η αμυντική βιομηχανία σε αναγέννηση, στρατηγικός επενδυτής στην ΕΑΒ


 Ελένη Γαβριήλ

Μειοψηφικό εταίρο για την ΕΑΒ αναζητεί η κυβέρνηση, με στόχο την τεχνολογική της αναβάθμιση. Ευνοημένα τα Αμυντικά Συστήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα παραγωγής πυρομαχικών.

Άδωνις Γεωργιάδης κατά Νατσιού για τον "γεωεντοπισμό" στις νέες ταυτότητες: "Ας τον πληροφορήσει κάποιος ότι υπάρχουν κινητά"


Απάντηση σε όσα είπε χθες, κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στην βουλή, ο Πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το διακύβευμα του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο στυγνός εκβιασμός Ερντογάν και τα Ελληνοτουρκικά


Νίκος Μελέτης

Για μια από τις πιο κρίσιμες, για το ίδιο το μέλλον του Συνόδους Κορυφής προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ καθώς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αναζητά νέα στρατηγική και σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στην οποία ήλπιζε ποτέ να μη βρεθεί. Την εκδήλωση ανοικτής επιθετικής ενέργειας από την Ρωσία εις βάρος μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας στενά συνδεδεμένης με τη Συμμαχία.

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εποπτικό μηχανισμό σχετικά με τη χρήση των F-16 από την Αγκυρα


Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, έστειλαν έξι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουνίας αυτή την εβδομάδα, με πολλές διμερείς και πολυμερείς επαφές ανάμεσα στους ηγέτες και κύριους αξιωματούχους των κρατών της Ατλαντικής Συμμαχίας, με βασικά θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία, τη νέα στρατηγική της Συμμαχίας, τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τα κράτη του Ειρηνικού, την παρατηρούμενη αστάθεια στη Ρωσία και φυσικά τις απειλές από Ρωσία και Κίνα.

Σμύρνη: «Συγγνώμη» από τον δήμαρχο μετά τον σάλο για το πάρτι μέσα στον ορθόδοξο ναό


Σε αναδίπλωση προχώρησε ο δήμαρχος Σμύρνης, μετά την απίστευτη πρόκληση με το πάρτι που διοργανώθηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, με άδεια της δημοτικής αρχής.

Φρέντι Μπελέρης: «Σύντομα θα βαδίζουμε ενωμένοι» - Το μήνυμά του μέσα από τη φυλακή


Ο Φρέντι Μπελέρης μιλά για πρώτη φορά μέσα από τις αλβανικές φυλακές και εξαπολύει «πυρά» κατά του Έντι Ράμα.

H κωλυσιεργία της Ουγγαρίας και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ένταξη της Σουηδίας, διαπιστώνει η εφημερίδα New York Times

Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύei άρθρο των Ben Hubbard και Steven Erlanger, που αναφέρει ότι αν και οι ηγέτες της Συμμαχίας ήθελαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, να γιορτάσει την άφιξη ενός νέου μέλους, η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο.

Μόσχα καλεί ΝΑΤΟ να συζητήσει για τη Ζαπορίζια


Κατηγορώντας την Ουκρανία «για συστηματική πρόκληση ζημιών» στο πυρηνικό εργοστάσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Βίλνιους.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Και η Αυστραλία θα δώσει το «παρών»- Ακλόνητη η στήριξη στην Ουκρανία


Η επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζι στη Γερμανία και το ΝΑΤΟ θα επικεντρωθεί στο εμπόριο και την ασφάλεια.

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ


Για μια ακόμα φορά η νατοϊκή συμμαχία αναμένεται να διαβεβαιώσει την Ουκρανία ότι έχει προοπτική ένταξης. Θα υπάρξει λύση στο ζήτημα ένταξης της Σουηδίας; Στο Βίλνιους ξεκινά την Τρίτη 11 Ιουλίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πολωνία: Στέλνει επιπλέον 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία


Θέλει να είναι προετοιμασμένη για να αντιδράσει σε «οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης»

«Γιατί ακύρωσε ο Πούτιν την επίσκεψή του στην Τουρκία, τι φοβάται;», ισραηλινό δημοσίευμα


Ιούλιος 9, 2023. Ελλάδα.

Μόλις χθες, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, προσκείμενος στο καθεστώς, «Sputnik», δημοσίευσε τον εξής τίτλο: «Ο Ερντογάν ανυπομονεί για την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία τον επόμενο μήνα».

Μεντβέντεφ: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να παρακάμψει τις αξίες μας


Η Ρωσία θα προστατεύσει τις αξίες της και θα αγωνιστεί για την ευημερία των ανθρώπων, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Καιρίδης για Ναυάγιο Πύλου: Το Λιμενικό διέσωσε.Όχι οι ΜΚΟ, ξένοι ανταποκριτές ή Ευρωβουλευτές


Καιρίδης για Ναυάγιο Πύλου: Το Λιμενικό διέσωσε. Όχι οι ΜΚΟ, ξένοι ανταποκριτές ή Ευρωβουλευτές

ΝΑΤΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ


Για την προοπτική διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο ενός νέου ΝΑΤΟ θα μιλήσει στον Καφέ της Κυριακής η Ομάδα των Ανιχνεύσεων.

Προσοχή! Το Αιγαίο στο επίκεντρο (1)


Προσοχή! Το Αιγαίο στο επίκεντρο (1)

Κώστας Γρίβας, Η συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν και οι πιέσεις της Ουάσιγκτον


Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην επερχόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Καθηγητή της σχολής Ευελπίδων, Κυρίου Κώστα Γρίβα

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού για την πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Σπανός και Καμπάς για τα ελληνοτουρκικά και το τηλεφώνημα Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη | OPEN TV


Σπανός και Καμπάς για τα ελληνοτουρκικά και το τηλεφώνημα Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη | OPEN TV