Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Βερενίκη Α΄ της Αιγύπτου

Από το el.wikipedia

Η Βερενίκη Α΄ της Αιγύπτου ( περίπου 340 - 277 π.Χ. ), κόρη του Μάγα τού Μακεδόνα και της Αντιγόνης των Αντιπατριδών, κόρης τού Κάσσανδρου ευγενούς Μακεδόνα, αποτέλεσε βασίλισσα της Αιγύπτου, πλάι στον Πτολεμαίο Α΄ το Σωτήρα, ιδρυτή της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Αποτέλεσε την τέταρτη κατά σειρά σύζυγό του και τη μητέρα του διαδόχου του, Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου.

Στη Μακεδονία

Πρώτος σύζυγος της Βερενίκης ήταν ο Φίλιππος, ένας Μακεδόνας ευγενής, με τον οποίο έφερε στον κόσμο το Μάγα, μέλλοντα βασιλιά της Κυρήνης, τη Θεοξένα των Συρακουσών και την Αντιγόνη, σύζυγο του Πύρρου, βασιλιά της Ηπείρου. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου του Μεγάλου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, ξεσπά μια σειρά εμφυλίων πολέμων ανάμεσα στους διαδόχους του. Τη μεγαλύτερη ισχύ αποκτά ο Περδίκκας, πράγμα που κάνει τους άλλους διεκδικητές να συνάψουν μεταξύ τους συμμαχίες. Ενώ ο Φίλιππος είχε πεθάνει, η Βερενίκη συνόδευσε στην Αίγυπτο σαν κυρία επί των τιμών την Ευρυδίκη, την κόρη του Αντίπατρου, η οποία επρόκειτο να παντρευτεί στα πλαίσια αυτών των συμμαχιών τον Πτολεμαίο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο κόκκινο αλλά παγωμένο πλανήτη - Τι αναφέρει η έρευνα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου Κρήτης

Νέος, παγωμένος πλανήτης ανακαλύφθηκε στο κοντινότερο πλανητικό μας σύστημα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα την οποία γνωστοποιεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το Ηράκλειο.
Ενδείξεις για την ύπαρξη 2ου πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον κοντινότερο στον Ήλιο αστέρα, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, ανιχνεύθηκαν πρόσφατα από επιστήμονες, ενημερώνουν οι επιστήμονες του ΙΤΕ δίνοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
«Ο Εγγύτατος είναι ένας κόκκινος νάνος, μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο, που βρίσκεται 4.3 έτη φωτός από εμάς. Ήδη από το 2016 ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε έναν τουλάχιστον πλανήτη, τον Εγγύτατο».

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη -Ετοιμάζεται και για γεωτρήσεις ο Ερντογάν - ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΡΑΤΖ

O κύβος ερρίφθη και η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με την αφρικανική χώρα!

Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη για να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Η Γαλλία ζήτησε επίσημα να συμμετάσχει στο East Med Gas Forum - Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν ως μόνιμος παρατηρητής στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), ζήτησε επισήμως η Γαλλία. Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Παράλληλα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.

Προσγειώθηκε ο Χαφτάρ στην Αθήνα - Θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη(Βίντεο)

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάφταρ είχε συναντηθεί στην Βεγγάζη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς τη μη νομιμότητα των δύο μνημονίων τα οποία υπέγραψε η λιβυκή κυβέρνηση με την Τουρκία.
Η έλευση του Χάφταρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.