Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Kalinitta: Το τραγούδι των Ελλήνων της Ιταλίας στη διάλεκτο Γκρίκο είναι ωδή στην δύναμη της Ελληνικής γλώσσας


Ένα τραγούδι στα Γκρεκάνικα. Η διάλεκτος των Ελλήνων που ομιλείται από τους Γκρίκο στη Νότια Ιταλία. Αυτό το καταπληκτικό τραγούδι με τίτλο “Kalinitta” είναι μια ωδή στη δύναμη της Ελληνικής Γλώσσας στην διάρκεια των αιώνων. 

ΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ


Η θεωρία του φεμινισμού για το αντρικό βλέμμα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κίνημα του metoo. Ας δούμε πως. Υπάρχει μια τεράστια λίστα φαντασιώσεων κακοποίησης που ο φεμινισμός θεωρεί ότι πράττει ο άντρας στις γυναίκες και που μεγαλώνει μέρα με την μέρα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την αστειότητα του “αντρικού βλέμματος”.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Μία προσέγγιση που δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή


Πόλεμος και προπαγάνδα

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Ποῖόν σε ἔπος φύγεν ἕρκος ὀδόντων;

Στη φωτογραφία ο Χρίστος Κακουλλής που ζωγράφιζε πέρυσι το δικό του καυστικό «ξεχνώ», χωρίς πλέον το «δεν», εκεί στο «Παλλάς» της Πύλης Πάφου, στην εντός των τειχών Λευκωσία, απέναντι από την Γραμμή Αττίλα.

Λάζαρος Μαύρος

ΑΞΙΖΕΙ ίσως να τύχει ενδελεχέστερων σχολιασμών εκείνη η μεγαλορρημοσύνη, την οποία εξεστόμισε 16η Αυγούστου στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είχε πει: 

Ο Αττίλας στα σαλόνια της Ευρώπης και το ανατολίτικο παζάρι

Γιάννος Χραλαμπίδης

Παίζει με δις δολάρια και χορεύει τσιφτετέλι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς Αθήνα και Λευκωσία να ζητούν εμπάργκο - Ετοιμάζει βαλίτσες ο Φιντάν για τις Βρυξέλλες

Το λάθος της Λευκωσίας και η ευθύνη της Αθήνας

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας, Χακάν  Φιντάν αποδέχθηκε την πρόσκληση των διεφθαρμένων Βρυξελλιωτών και τελικά θα παραστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). 

Ο Κύπριος ΥπΕξ, Κόμπος, τι οφείλει να ρωτήσει τον Τούρκο πράκτορα, Φιντάν, στις Βρυξέλλες;

Σάββας Ιακωβίδης

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Να ερωτήσει τους ομολόγους του αν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές. Αν ανέχονται ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να παραμένει υπό κατοχή. 

ΥΠΕΞ: Η θέση Άγκυρας και Τατάρ για δύο κράτη στρέφεται εναντίον των Τ/κ


Το σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν έχει τερματιστεί και η δική μας πλευρά παραμένει θετική».

Γερμανική μαχαιριά στην Κύπρο, φιλί ζωής στο ψευδοκράτος

Γερμανική μαχαιριά στην Κύπρο… Πέντε ημέρες μετά τη… θύελλα παρεμβαίνει η TUI δίνοντας άλλη διάσταση στην είδηση περί διακοπής των ημερήσιων εκδρομών στα κατεχόμενα κατόπιν συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η υποβρύχια απειλή της Τουρκίας, οι ΜΕΚΟ, τα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και η συνεχής αναβλητικότητα στο Πολεμικό Ναυτικό


Την ένταξη στον τουρκικό στόλο 6 «αόρατων» υποβρυχίων κλάσης PIRI REIS ανακοίνωσε πανηγυρικά ο Ερντογάν, που έκανε λόγο για την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Εν τω μεταξύ, στο Πολεμικό Ναυτικό το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ πάει προς νέα αναβολή, ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αργεί πολύ ακόμα και η αντικατάσταση των υπέργηρων υποβρυχίων πάει για αρκετά χρόνια μετά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκικό ναυτικό, ΡΑΓΔΑΙΑ ενίσχυση, Υ/Β 214, Α/Τ TF-2000… Ελλάς Ατζέντα; (vid)


Τουρκικό ναυτικό, ΡΑΓΔΑΙΑ ενίσχυση… Το Τουρκικό Ναυτικό σημείωσε πολλαπλά ορόσημα με κορυφαίο την ένταξη σε υπηρεσία του πρώτου ΥΒ/ Type 214 TCG Piri Reis. Στην ίδια εκδήλωση, κηρύχθηκε η έναρξη των επισήμων θαλασσίων δοκιμών για το δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης, του TCG Hizir Reis (S-331), ενώ και το τρίτο υποβρύχιο, TCG Murat Reis (S-332) βαίνει προς ολοκλήρωση.

TCG Piri Reis: «Υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα με ισχυρό ναυτικό», λέει ο Ερντογάν για το νέο τουρκικό υποβρύχιο


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το παρόν στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Διοίκησης Ναυπηγείων Ακσάζ και στην ένταξη του νέου υποβρυχίου κλάσης Reis, TCG Piri Reis, στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ερντογάν: Εμείς θα συνεχίσουμε και ας αποκαλούν κάποιοι τη Γαλάζια Πατρίδα «Παραμύθι»


ύγουστος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Διοίκησης Ναυπηγείων Ακσάζ και Παράδοσης Ναυτικών Πλατφορμών στη Μούγλα.

Οι αποκαλύψεις του φιλότουρκου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα: Τι λέει για τον Ερντογάν, την πώληση των F-16 (στην Τουρκία) και των F-35 (στην Ελλάδα), το Ισραήλ και τη Γάζα;


Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Τζέφ Φλέικ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Ο 61χρονος Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, άλλοτε Γερουσιαστής με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, συμπλήρωσε πια σχεδόν τρία χρόνια ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα και τώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Ο Χακάν Φιντάν στην «αυλή» της Ε.Ε: Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στο Συμβούλιο Gymnich


Νίκος Μελέτης

Την ευκαιρία για να παρακάμψει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε., αναζητεί η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την κίνηση καλής θέλησης της Λευκωσίας με την αποδοχή της συμμετοχής του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ (Gymnich) της Ε.Ε. στις 29 Αυγούστου.

Τουρκικός Στρατός: Καταρρίψαμε drones του PKK πριν χτυπήσουν στόχους


Αύγουστος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αεροσκάφη που ανήκαν στην τρομοκρατική οργάνωση PKK καταρρίφθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) στην περιοχή επιχείρησης «Pençe-kilit» στο βόρειο Ιράκ, προτού προλάβουν να βλάψουν τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συμφωνία Τουρκίας-Ιράκ και η αμφιλεγόμενη διευκόλυνση


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Έντονες επικρίσεις συνοδεύουν την ιστορική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ στις 15 Αυγούστου για την «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας»

Χασάν Νασράλα: Live το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στο Ισραήλ


Αποκάλεσε τη σημερινή επίθεση κατά των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων ως «Επιχείρηση Arbaeen»

Μέση Ανατολή: Πού αποσκοπούν Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Ανάλυση Sky News


Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα Κυριακή (25/8) ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη» με τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε  τα ξημερώματα εναντίον του Λιβάνου προκειμένου να αποτρέψει ευρείας κλίμακας επίθεση του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Προληπτικό χτύπημα Ισραήλ με 100 μαχητικά, απάντηση με 320 ρουκέτες από Χεζμπολάχ


Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Μαζικές ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο για να προληφθεί χτύπημα, τρεις νεκροί. Απάντησε με ρουκέτες κατά 11 στρατιωτικών στόχων η οργάνωση. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ. Εύσημα από Χαμάς-Χούθι, τι λένε οι ΗΠΑ.

Χτύπημα της Χεζμπολάχ σε πλοίο του ισραηλινού στρατού - Ένας νεκρός (βίντεο)


Νέα πλάνα δείχνουν τη στιγμή που βλήμα χτυπά το ισραηλινό στρατιωτικό ταχύπλοο σκάφος «Dvora»

Γαλλία - Επίθεση στη συναγωγή: Ένας 33χρονος Αλγερινός με νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα ο ύποπτος δράστης


Ένας 33χρονος Αλγερινός που διαμένει νόμιμα στη Γαλλία και ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο το βράδυ στη Νιμ είναι ο ύποπτος για τη χθεσινή επίθεση εναντίον συναγωγής, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Μετά τη Γερμανία εντοπίστηκε δολιοφθορά σε αεροπορική βάση της Νορβηγίας


Αύγουστος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μετά τις δολιοφθορές που ανακοινώθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις Drones της Γερμανίας, τώρα επιβεβαιώθηκε άλλη μία, με ένα κομμένο καλώδιο σε αεροδρόμιο της Νορβηγίας.

Spiegel για την επίθεση στο Ζόλινγκεν: Ο συλληφθείς θα έπρεπε να είχε απελαθεί


Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ο φερόμενος δράστης ονόματι Ίσα αλ Χ. είναι 26 ετών, γεννήθηκε στη Συρία και ήρθε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 από τη Βουλγαρία ζητώντας άσυλο και καταθέτοντας πιο συγκεκριμένα σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) του Μπίλεφελντ.

Γερμανία - Επίθεση στο Ζόλινγκεν: "Είμαι αυτός που ψάχνετε" - Παραδόθηκε ο δράστης


Ο 26χρονος Σύρος Ίσα Αλ Χ. παραδόθηκε αργά το βράδυ χθες Σάββατο σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, δηλώνοντας πως είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Telegram και γιατί συνελήφθη στη Γαλλία

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και μέχρι 20 χρόνια κάθειρξης - Ο 39χρονος Ρώσος έχει επίσης γαλλική υπηκοότητα 

Σύλληψη Πάβελ Ντούροφ, επικεφαλής Telegram: Η Μόσχα κατηγορεί το Παρίσι ότι αρνείται να συνεργαστεί

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε σήμερα τις γαλλικές αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα μετά τη σύλληψη Ντούροφ.

Αεριωθούμενο drone – φθηνό “πύραυλο” κρουζ παρουσίασαν οι Ουκρανοί


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

«Οι Ουκρανοί, δεν υπερασπίζονται μόνο την πατρίδα τους – Στην Ουκρανία σήμερα, είναι που καθορίζεται το μέλλον των αμυντικών τεχνολογιών. Το μέλλον αυτό, δημιουργείται από Ουκρανούς μηχανικούς μαζί με τον Ουκρανικό Στρατό». 

Ένδεκα νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία - 5 νεκροί από ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία


Τις τελευταίες 24 ώρες ένδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο επαρχίες της Ουκρανίας από ρωσικούς βομβαρδισμούς και πέντε άλλοι από ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές των δύο χωρών.

Κουρσκ: Η Ρωσία στέλνει περισσότερους πυραύλους και όπλα για το πυροβολικό στα στρατεύματά της


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε περισσότερους πυραύλους και όπλα για το πυροβολικό στην περιφέρεια του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες που διείσδυσαν στο ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου το Κίεβο.

Η Ουκρανία γιορτάζει την ανεξαρτησία της και διαμηνύει: “Ο πόλεμος «επιστρέφει» στη Ρωσία* Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ρωσική περιφέρεια Βορονέζ


FILE PHOTO A handout made available by the Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) inspecting the construction of fortifications at an undisclosed location, during his working visit in the Volyn region, Ukraine, 30 July 2024 amid the Russian invasion of Ukraine. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ο πόλεμος “επιστρέφει” στη Ρωσία, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση, στην οποία σημειώνει ότι η Μόσχα που επιτέθηκε στη χώρα του το 2022 “θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα”.

Ο Ζελένσκι θα στήριζε την Ινδία ως οικοδέσποινα της δεύτερης ειρηνευτικής διάσκεψης

O Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μιλάει με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο της Ουκρανίας Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και την Ελβετία σχετικά με το ποια θα φιλοξενήσει τη δεύτερη ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του.

Ανάλυση Stratfor: Η Ινδία πατάει σε δύο βάρκες


Το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Ουκρανία είχε πιθανότατα ως στόχο να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από την πρόσφατη αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, καθώς η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τη διπλωματική της στάση, να μετριάσει τις δυτικές επικρίσεις και να ενισχύσει την υποστήριξή της για διάλογο και ειρήνη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.