Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Τουρκικό ναυτικό, ΡΑΓΔΑΙΑ ενίσχυση, Υ/Β 214, Α/Τ TF-2000… Ελλάς Ατζέντα; (vid)


Τουρκικό ναυτικό, ΡΑΓΔΑΙΑ ενίσχυση… Το Τουρκικό Ναυτικό σημείωσε πολλαπλά ορόσημα με κορυφαίο την ένταξη σε υπηρεσία του πρώτου ΥΒ/ Type 214 TCG Piri Reis. Στην ίδια εκδήλωση, κηρύχθηκε η έναρξη των επισήμων θαλασσίων δοκιμών για το δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης, του TCG Hizir Reis (S-331), ενώ και το τρίτο υποβρύχιο, TCG Murat Reis (S-332) βαίνει προς ολοκλήρωση.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ navalnews.com

Την ίδια μέρα εντάχθηκε σε υπηρεσία τα πλοία καυσίμων YAKIT 2-3-4, μαζί με τη μεγαλύτερη υποβρύχια αποβάθρα 3.000 τόνων στον κόσμο. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή και υπογράμμισε τις εξελίξεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. «Το TCG Piri Reis, το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία σήμερα, είναι το πρώτο από τα υποβρύχια μας εξοπλισμένο σύστημα αναερόβιας πρόωσης. Μέχρι σήμερα, πάνω από 380 δοκιμές αποδοχής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία”, είπε ο Ερντογάν.

«Σκοπεύουμε να θέσουμε σε υπηρεσία το δεύτερο υποβρύχιο μας, TCG Hizir Reis, το 2025. Το TCG Murat Reis, του οποίου επί του παρόντος ολοκληρώνεται η κατασκευή σε δεξαμενή, πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία το 2026. Η κατασκευή του τέταρτου υποβρυχίου μας, TCG Aydin Reis, καθώς και του πέμπτου, TCG Seydi Ali Reis, και του έκτου, TCG Selman Reis, προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να θέσουμε σε υπηρεσία όλα τα υποβρύχια έως το 2029», τόνισε.

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για το πρόγραμμα του “τουρκικού εθνικού υποβρυχίου” MİLDEN. «Αυτή η πρόοδος έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εθνικού μας υποβρυχιακού έργου, MİLDEN. Μαζί με τους δικούς μας κατευθυνόμενους πυραύλους, Atmaca και Gezgin, το TCG Piri Reis θα εξοπλιστεί επίσης με την τορπίλη AKYA, η οποία πρόσφατα απέδειξε την αποτελεσματικότητά της σε άσκηση με πραγματικά πυρά. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τα εθνικά μας υποβρύχια με πλήρως εγχώρια συστήματα και όπλα”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Στις ομιλίες του Προέδρου Ερντογάν και του Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι οι πύραυλοι Atmaca και Gezgin θα εκτοξεύονται από τα υποβρύχια κλάσης Reis. Ο πύραυλος Atmaca, που παράγεται από τη Roketsan, εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2022. Ενώ ήταν γνωστό ότι το έργο Sub-Atmaca, η υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση του πυραύλου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια άλλη σημαντική ανακοίνωση αφορούσε τον πύραυλο Gezgin. Επισήμως αναφέρεται ως τουρκικός Tomahawk  ο οποίος θα παρέχει στο τουρκικό Ναυτικό ικανότητα βαθιάς προσβολής και θα εκτοξεύεται από υποβρύχια κλάσης Reis. Ο Gezgin  αναπτύσσεται με μυστικότητα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η κατασκευή του αντιτορπιλικού αεράμυνας TF-2000 θα ξεκινήσει σύντομα. Το TCG Piri Reis καθελκύστηκε το 2019 και έπεσε στο νερό τον Μάρτιο του 2021

Σημασία του προγράμματος
Το πρόγραμμα υποβρυχίων κλάσης Reis είναι κρίσιμο για το τουρκικό ναυτικό. Αυτά τα υποβρύχια θα ενισχύσουν τη δύναμη του στόλου των υποβρυχίων διαθέτοντας δυνατότητα AIP. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν στόλο 12 υποβρυχίων που αποτελείται από τέσσερα Ay-class (Type 209/1200), τέσσερα Preveze-class (Type 209T/1400) και τέσσερα Gür-class (Type 209T2/1400). Μέχρι το 2029, η Τουρκία θα χρησιμοποιεί έξι υποβρύχια AIP κλάσης Reis.

Η κλάση Reis θα ωφελήσει όχι μόνο το τουρκικό ναυτικό αλλά και την αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Τουρκίας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα υποβρυχίων κατηγορίας Reis θα αποτελέσει ισχυρή αναφορά για εγχώρια υποβρύχια που προορίζονται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος  MİLDEN, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση σχεδίασης και αναμένεται να κατασκευαστεί τη δεκαετία του 2030 .

Τα Υ/Β κλάσης Reis
Τα υποβρύχια της κατηγορίας Reis διαθέτουν μονό κύτος  κύτους. Έχουν μήκος 68,35 μέτρα, εξωτερική διάμετρο 6,3 μέτρα, εκτόπισμα 1.850 τόνους και πλήρωμα 40 ατόμων. Το σύστημα AIP χρησιμοποιεί τεχνολογία κυψελών καυσίμου, κυψέλη καυσίμου PEM (2×120 kw) και μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας (2×324 μονάδες). Αυτό παρέχει στο υποβρύχιο τη δυνατότητα να πλέει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατάδυση.

Τα σκάφη θα φέρουν τορπίλες βαρέων βαρών (MK48 Mod 6AT, DM2A4), αντιπλοϊκούς πυραύλους  και νάρκες. Η εγχώρια βαριά τορπίλη Akya και ο αντιπλοϊκός πύραυλος Atmaca αναμένεται να τοποθετηθούν στα υποβρύχια. Τα Υ/Β κλάσης Reis θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν πληθώρα αποστολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου