Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Carl Sagan: Ποια θα ήταν η εξέλιξη της ανθρωπότητας αν είχαν επικρατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες(Βίντεο)

Ποια θα ήταν η εξέλιξη της ανθρωπότητας αν είχαν επικρατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες Ίωνες επιστήμονες και φιλόσοφοι;
Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Carl Sagan στο παρακάτω βίντεο, σχετικά με την εξέλιξη που θα είχε τεχνολογικά η ανθρωπότητα αν το Φως της Ιωνίας είχε επιβιώσει. Το απόσπασμα είναι από την σειρά επιστημονικού ντοκιμαντέρ Cosmos (1980) η οποία άφησε εποχή και κέρδισε πολλά βραβεία.

Αυτό που πέτυχε ο Carl Sagan ήταν να εκλαϊκεύσει την επιστήμη ώστε πολύ δύσκολες επιστημονικές έννοιες και θεωρίες να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό.

Η Μάχη της Καστέλας

Πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη
Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στο λόφο της Καστέλας στον Πειραιά, που κατέληξε σε νίκη των ελληνικών όπλων.
Η αυγή του 1827 βρήκε την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα να φυλλορροεί. Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς, γνωστότερος ως Κιουταχής, έχοντας καταλάβει την Αθήνα, πολιορκούσε στενά την Ακρόπολη, ενώ ο Καραϊσκάκης προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τις ελληνικές θέσεις στη Βοιωτία. Μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στο Καματερό (27 Ιανουαρίου 1827), ο Κιουταχής, που στρατοπέδευε στα Πατήσια, θέλησε να εκμεταλλευτεί την επίδρασή της στο ηθικό των πολιορκημένων της Ακρόπολης και την ίδια ημέρα τους απέστειλε επιστολή-τελεσίγραφο:

Η άγνωστη ιστορία του Ιάπωνα που έσωσε 825 Έλληνες στην καταστροφή της Σμύρνης

Κλάμα, βουβό ή γοερό, των παιδιών που έχασαν τους γονείς τους, των γυναικών που βιάσθηκαν, των ανδρών που σάλεψαν από τη κτηνωδία. Στιγμές που δοκιμάζεται η ανθρώπινη φύση. Το δίλημμα άνθρωπος ή υπάνθρωπος πάντα παρόν.
«Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος» γράφει ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον (George Horton).

Υπόγεια Αθήνα: Ταξίδι κάτω απ’ την πόλη(Φωτο)

Ένα απέραντο δίκτυο από στοές, σήραγγες, καταφύγια, και το ρέμα του Ιλισού δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο στο υπέδαφος του κέντρου της Αθήνας που συνδεόταν πάντα με ιστορίες, μύθους και αστικούς θρύλους...

Ξεκινώντας από την δεύτερη πόλη που δημιουργείται σταδιακά κάτω από την Αθήνα με την επέκταση του δικτύου του μετρό, και ακούγοντας κατά καιρούς τους μύθους και τους αστικούς θρύλους για όσα πιθανολογείται ότι συμβαίνουν βαθιά στη γη, στο υπέδαφος, άρχισα να αναζητώ τη «βίβλο» της «μυστικής Αθήνας» το βιβλίο, δηλαδή, του Ιωάννη Γιαννόπουλου για τους υπόγειους κόσμους της πόλης και τις συνωμοτικές ιστορίες που τους συνοδεύουν, ένα τρελό best seller στο τέλος των 90s που έκανε πολύ κόσμο να φαντάζεται εξώκοσμα φαινόμενα, ανεξήγητες παρουσίες και ιστορικά παραλειπόμενα, τα οποία υποτίθεται ότι αποκρύπτονται επιμελώς για λόγους «διαφόρων σκοπιμοτήτων».

Τι περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα κληθούν να υιοθετήσουν την Πέμπτη στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) σε ανοιχτή συνεδρίαση.

Το Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς την UNFICYP και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 31 Ιουλίου 2020. Παράλληλα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) ·

Σε σχέση με το Κυπριακό, «καλωσορίζει την τριμερή συνάντηση των ηγετών και του Γενικού

Πρόκληση βρετανικού “πανεπιστημίου”! Αναγνωρίζει το ψευδοκράτος στην Κύπρο- Υπογράψτε την καταγγελία

Κύπριοι φοιτητές καταγγέλουν το βρετανικό πανεπιστήμιο Kings College London, το οποίο ξεδιάντροπα αναγνωρίζει μέσω εκδήλωσης το ψευδοκράτος! Η μόρφωση δεν είναι θέμα πτυχίων μόνο.Απ΄ αυτά θα ΄χουν κάμποσα οι διοικούντες το “πανεπιστήμιο”. Η επιλογή τους όμως να δώσουν λόγο στον ψευδο-υπουργό του ψευδοκράτους Kurdet Ozersay, δείχνει ότι είναι ανιστόρητοι. Ή βολεύονται να τους παριστάνουν.
Με δελτίο Τύπου Κύπριοι φοιτητές καταγγέλουν το “πανεπιστήμιο” και ζητούν να υπογράψουμε ηλεκτρονικά ΕΔΩ ώστε να καταλάβουν όσοι δόλια φιλοξενούν τον ψευδο-υπουργό ότι το “Δεν ξεχνώ” είναι ακόμη ζωντανό.

Corriere della Sera: Γιατί προκαλεί η Τουρκία στη Μεσόγειο -Το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ YAVUZ

H ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει σήμερα άρθρο για τις προκλήσεις της Τουρκίας, με τίτλο «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου: H Ιταλία στην Μεσόγειο και η τουρκική πρόκληση».

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρεται αναλυτικά στην τελευταία πρόκληση της 'Αγκυρας και υπογραμμίζει: «Η τελευταία τουρκική πρόκληση στην Μεσόγειο έγινε στις 18 Ιανουαρίου και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: αφού έσβησε το δορυφορικό του σύστημα εντοπισμού,

Μητσοτάκης – Μακρόν: Κοινή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, άκυρο το μνημόνιο με τη Λιβύη - «Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο»(Βίντεο - Φωτο)

«Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων από το Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και σημείωσε πως «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του άκυρου μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».