Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Η γυναίκα από το Δίστομο

Η μαυροντυμένη κοπέλα, η άσημη Μαρία Παντίσκα, είναι ίσως το πιο διάσημο πορτρέτο Ελληνίδας στον πλανήτη
Φθινόπωρο του 1944. Ο Ουκρανός φωτογράφος Ντμίτρι Κέσερ βρίσκεται στην Ελλάδα απεσταλμένος του περιοδικού Life και καταγράφει την υποχώρηση των Γερμανών . Χάρη σε αυτόν χρωστάμε μοναδικά ντοκουμέντα που έζησε η χώρα στην δεκαετία του '40. Ήταν παρόν με τον φακό του στα Δεκεμβριανά, στην επίσκεψη Τσόρτσιλ στην Αθήνα αλλά και αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Σφαγή του Διστόμου


Τι ειρωνεία… Έχουν περάσει 73 χρόνια από την ημέρα που τα στρατεύματα των SS (για την ακρίβεια, η μεραρχία Edelweiss, υπό τον Fritz Lautenbach και τον Hans Zampel) έκαναν μια από τις χειρότερες σφαγές της παγκόσμιας ιστορίας. Στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1945 βασάνισαν και σκότωσαν με μαρτυρικό τρόπο, βρέφη, παιδιά, έγκυες, άοπλους πολίτες. Στην κυριολεξία σκότωσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους και, στη συνέχεια πυρπόλησαν το χωριό. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 200, όμως οι αυτόπτες μάρτυρες του Ερυθρού Σταυρού, κάνουν λόγο για 600. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί από το Δίστομο, ο Ερυθρός Σταυρός βρήκε εικόνες φρίκης: Ο ιερέας του χωριού είχε αποκεφαλιστεί.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα

323 π.Χ. - Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας βασιλιάς των Μακεδόνων, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, και Φαραώ της Αιγύπτου

Ο λαϊκός θρύλος θέλει τη γοργόνα να ρωτά αν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος. Για πολλούς αιώνες ο στρατηλάτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικών και άλλων συζητήσεων και αμφισβητήσεων σχετικά με το θάνατο αλλά και την τοποθεσία στην οποία ενταφιάστηκε. Ήταν θάνατος από ασθένεια ή δολοφονία;

Πώς ήταν η αρχαία ελληνική μουσική; - Ακούστε την κι απολαύστε την!


Μεταξύ 750 π.Χ. και 400 π.Χ., οι Αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια συνοδεύονταν από λύρα, αυλό και διάφορα κρουστά όργανα. Περισσότερο από 2.000 χρόνια μετά, οι σύγχρονοι μελετητές βρήκαν τελικά τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να παρουσιάσουν αυτά τα τραγούδια με (όπως υποστηρίζουν) 100% ακρίβεια. Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D'Angour, μουσικός και δάσκαλος της κλασικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει:

[Τα αρχαία ελληνικά] όργανα είναι γνωστά από τις περιγραφές, τους πίνακες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και την έκταση του τόνου που παράγουν. Και τώρα, έχουν γίνει νέες αποκαλύψεις σχετικά με την Αρχαία Ελληνική μουσική, από δεκάδες αρχαία έγγραφα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που δημιουργήθηκε περίπου το 450 π.Χ.,

Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός (Φωτογραφίες)

Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο στέφθηκε ο Ολυμπιακός.

Με μία συγκλονιστική εμφάνιση και κορυφαίους τους Πάβιτς και Φουντούλη, ο Ολυμπιακός νίκησε 9-7 την Προ Ρέκο στον τελικό του final-8  της Γένοβας και κατέκτησε πανάξια το Champions League στην υδατοσφαίριση, για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-3, 3-2, 2-1

Αυτή η τσιπαρισμένη κατσαρίδα μπορεί να κάνει θαύματα για τον άνθρωπο - Είναι το μέλλον τόσο της ανθρωπότητας όσο και των έξυπνων μηχανών(Βίντεο - Φωτο)

Η επιστήμη πλησιάζει ολοένα και πιο πολύ σε έναν διαχρονικό πόθο, να κάνει τα προσθετικά μέλη να αισθάνονται την αφή.
Και πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών, καθώς ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ δημιούργησαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που μπορεί όχι μόνο να νιώσει διαφορές στην πίεση, αλλά και να διαβάσει γράμματα του Κώδικα Μπράιγ (του συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών)! Και ακόμα πιο υπέροχα, κατάφεραν να προσαρμόσουν τα τεχνητά αυτά νεύρα σε πόδι κατσαρίδας, κάνοντάς το να συσπάται.