Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Στωϊκή Φιλοσοφία: Αντίδοτο στο άγχος


«Σήμερα ξέφυγα απ’ όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Μάλλον, έδιωξα όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Γιατί δεν βρίσκονταν έξω από εμένα, μα μέσα μου, στην ιδέα που σχηματίζω για τα πράγματα»

 – Μάρκος Αυρήλιος, Τα εις εαυτόν, Βιβλίο Θ’, 13.

Στις μέρες μας, έχουμε την τάση να θεωρούμε τη φιλοσοφία σαν μια καθαρά διανοητική δραστηριότητα, στην οποία μπορούμε κάλλιστα να επιδοθούμε από την άνεση της πολυθρόνας μας. Αντίθετα, για τους αρχαίους η φιλοσοφία ήταν μια πρακτική άσκηση.

Τράφικινγκ και φεμινισμός


Η 30η Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ή αλλιώς τράφικινγκ. Οι φεμινίστριες προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και δεκαετίες πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και που διαιωνίζεται αποκλειστικά από τους άντρες.

“Τρυφερή” έφηβη και ξύλο στην 14χρονη… Ηχητικό που σοκάρει


Η υπόθεση γωνστή. 14χρονγ έχθηκε επίθεση από μια ομάδα περίπου 20 ατόμων στη Γλυφάδαη. Η οικογένεια του θύματος προχώρησε σε μήνυση κατά δύο συμμαθητριών της, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που της επιτέθηκαν, καθώς και στους γονείς τους για παραμέληση ανήλικων.

Σαλαμίνα – 480 π.Χ. Ίτε παίδες Ελλήνων…


Ο Ξέρξης, μετά τη «μεγαλειώδη» νίκη του στις Θερμοπύλες, συγκέντρωσε το στρατό του και κινήθηκε νότια. Στόχος του ήταν η κατάκτηση της Αθήνας, σε πρώτη φάση και της Πελοποννήσου κατόπιν. 

Μηδέν εις το πηλίκον...

Λάζαρος Μαύρος

ΦΑΙΝΕΤΑΙ βέβαιο ότι οι προσπάθειες Λευκωσίας και Αθηνών, Νίκου Χριστοδουλίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανέναρξη των «διακοινοτικών» συνομιλιών «προς επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γ. Γρ. του ΟΗΕ» και πάλιν δεν θα αποδώσουν. 

Νέες συμμαχίες στα εθνικά και τα ενεργειακά θέματα

Μιχάλης Ιγνατίου

Το ομολογώ… Οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρασαν όλα τα τεστ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με μεγάλη επιτυχία.

Αλλαγή βάσης των συνομιλιών με πονηρό τρόπο - Είναι έτοιμες να δεχθούν Αθήνα και Λευκωσία μέσω τριμερούς

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Βουλιάζει το Κυπριακό κι ο Πρόεδρος ψάχνει για σανίδα σωτηρίας - Τι μας είπε ο Σουλτάνος για την υφαλοκρηπίδα, πώς συνδέεται με τον Interconnector και η αποτροπή

ΠτΔ: Ξεκάθαρο στη συνάντηση με ΓΓ ότι επανέναρξη συνομιλιών εξαρτάται μόνο από τουρκική πλευρά


Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ερντογάν, το Ψευδοκράτος και η ομιλία στον ΟΗΕ

του Κωνσταντίνου Χολέβα

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Χαρακτήρισε άκυρο και ανεπίκαιρο κάθε μοντέλο ομοσπονδίας  και υπογράμμισε ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί.

Ο Ερντογάν φλερτάρει αδιάντροπα με την Αθήνα, αλλά το παίζει νταής απέναντι στη Λευκωσία: Ο άβουλος Γκουτέρες παίζει την τύχη της Κύπρου σε γεύματα αι δεξιώσεις!


Secretary-General António Guterres (centre) arrives to attend the Security Council Chamber ahead of the Council meeting on the situation in the Middle East, including the Palestinian question. Credit UN Photo, Manuel Elías

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να αποσυνδέσει Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά, την ίδια ώρα, που σπεύδει να φρεσκάρει αξιώσεις στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει εντός Οκτωβρίου να προσκαλέσει σε γεύμα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σοβαρό λάθος η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο


«Μπροστά στις αυξανόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσει την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα».

ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 24 Β΄ της 80 ΑΔΤΕ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τί είναι η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 24 Β΄, που παρακολούθησε στις 26 Σεπτεμβρίου ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ;

Switchblade 600: Από Humvee και M-1117 θα εκτοξεύονται τα νέα ελληνικά drones «καμικάζι»

*Του Κώστα Σαρικά

Θέμα χρόνου είναι η απόκτηση των πρώτων περιφερόμενων πυρομαχικών – drones «καμικάζι» τύπου Switchblade από τις Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από την έγκριση του σχετικού προγράμματος και το ΓΕΕΘΑ ήδη σχεδιάζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους όχι μόνο από τις μονάδες της ΔΕΠ αλλά και από μονάδες του Στρατού Ξηράς που επιχειρούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ολλανδικό Ναυτικό: θέλει 2 πλοία με εκτοξευτές ισραηλινών πυραύλων Barak για συνοδεία των φρεγατών LCF. Είναι κατάλληλα για την Ελλάδα και τι προβλήματα υπάρχουν;

Θα διαβάσουμε πρώτα την είδηση που έκανε μεγάλη αίσθηση, μετά θα την αξιολογήσουμε και θα αναφέρουμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.

Πολεμικό Ναυτικό: Το πρόγραμμα αναβάθμισης των πορτογαλικών Meko 200 PN

Αναστάσιος Παπανδρέου

Το 2019 το πορτογαλικό ναυτικό αποφάσισε την αναβάθμιση των δύο εκ των τριών φρεγατών ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης με ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής το 2035. Ενώ στην τρίτη φρεγάτα και παλαιότερη φρεγάτα θα γίνουν επιλεκτικές επεμβάσεις σε στα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου ώστε να μπορεί να επιχειρεί ως Command & Control υποστηρίζοντας τις αμφίβιες επιχειρήσεις του πορτογαλικού ναυτικού.

ΗΠΑ: συνάντηση Γεραπετρίτη με την υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συνάντηση με την αργεντινή ομόλογό του, Ντιάνα Μοντίνο, είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

Διαδηλωτές ζητούν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (pics&vid)


Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου για να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία αποχώρησε το 2020.

Πανικός στη Γερμανία: Ενοπλος Σύρος έβαλε φωτιές και έπεσε με αυτοκίνητο σε βιτρίνες [εικόνες και βίντεο]


Ένοπλος άνδρας από τη Συρία έσπειρε πανικό στην περιοχή του Ρουρ στη Γερμανία το βράδυ του Σαββάτου.

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα


Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη διαμηνύοντας πως «ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Κυριακής (29.9.24).

Αλ. Μαλλιάς πρέσβης επί τιμή: «Χαραμάδα» για οριοθέτηση ΑΟΖ - Οι «σκιές» από τις τουρκικές αξιώσεις


Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη Γράφειο Τύπου πρωθυπουργού

Μαρία Τσιλινίκου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να  διερευνήσουν αν υπάρχει έδαφος και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε κρίσιμη φάση οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας


Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν αποχώρησε από τη Νέα Υόρκη, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να παρακαθήσει στο επίσημο γεύμα που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για το οποίο του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση.

Οι Έλληνες λένε «Ορίζοντές μας είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Βόρεια Αφρική και η υποσαχάρια Αφρική»


Σεπτέμβριος 29, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,  που ισχυρίστηκε ότι τα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο έχουν νόμιμο δικαίωμα 12 μιλίων, ανέβασε τον πήχη αυτή τη φορά, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Ο Φιντάν και η αντίδραση της Συρίας

Μια σημαντική λεπτομέρεια με σημασία. Όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, η 162η Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Για πρώτη φορά από το 2011 προσκλήθηκε στη Σύνοδο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο Αμερικανικός στρατός σκότωσε 37 ισλαμιστές σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε 37 ισλαμιστές μαχητές σε δύο αεροπορικά πλήγματα που διενήργησε αυτόν τον μήνα στη Συρία.

«Η Ρωσία αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα και η Τουρκία την Κριμαία» – Εισηγήσεις στον Ερντογάν με φόντο το Ισραήλ


Η Ρωσία ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στα θεμέλια του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να είναι ο δούρειος ίππος. Πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για αναγνώριση των κατεχομένων στην Κύπρο από τη Ρωσία και την αμοιβαία αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από την Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Νέα πλήγματα από το Ισραήλ στον Λίβανο: Νεκροί πάνω από 20 αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ - Προετοιμασίες για χερσαία επιχείρηση


Νεκροί και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ και  Άλι Καράκι καθώς και στέλεχος της Τζαμά'α Ισλαμίγια

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες»


Ως ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη της φιλοιρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είκοσι χρόνια προετοιμασίας: Πώς έγινε η δολοφονία του Νασράλα 20 μέτρα κάτω από τη γη * Πόσο βαθιά στον πυρήνα της Χεζμπολάχ έχει διεισδύσει το Ισραήλ [videos]


epa11631765 Portraits of Hezbollah leader Hassan Nasrallah are hung on a building in the southern suburbs of Beirut, one day after the announcement of his death, Beirut, Lebanon, 29 September 2024. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH

Στον απόηχο της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να παρεμποδίσει τη διείσδυση στις τάξεις της ισραηλινών πρακτόρων και συνεργατών τους, κάτι  που επέτρεψε στον ορκισμένο εχθρό της το Ισραήλ να καταστρέψει τοποθεσίες όπλων, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να δολοφονήσει τον ηγέτη της , του οποίου του οποίου οι κινήσεις ήταν επτασφράγιστο μυστικό για χρόνια.

Ιδού πως “έλιωσαν” τον Νασράλα (vid.)


Οκτώ F-15I της 69ης Μοίρας, το καθένα φέρων επτά βόμβες GBU-31(V)3/B JDAM των 2.000 λιβρών χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ σεΐχη Νασράλα.

Λίβανος: Ανασύρθηκε η σωρός του Νασράλα - Το θάνατο προκάλεσε η ισχύς της έκρηξης


Το πτώμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα ανακτήθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και είναι άθικτο, όπως δήλωσαν σήμερα μία ιατρική πηγή και μία πηγή ασφαλείας στο Reuters.

NBC: Ο Νετανιάχου καθορίζει την ατζέντα στη Μέση Ανατολή -Οργή Μπάιντεν για το timing του χτυπήματος στη Βηρυτό


Την απογοήτευση των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν τα γεγονότα ή να εκτονώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καταγράφει το NBC, σχολιάζοντας ότι ο θάνατος Νασράλα από το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καθορίζει την ατζέντα της περιοχής.

Γ. Χαρίτος: Ποιος θα διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα


Οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα  στην ηγεσία της  Χεζμπολάχ, οι τάσεις που υπάρχουν στο Ιράν για τον ενδεχόμενο τρόπο ανταπάντησης στο Ισραήλ, αλλά και οι πληροφορίες που διαρρέουν περί μίας πιθανής έναρξης της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο ήταν τα θέματα που συζήτησε στη σημερινή ειδησεογραφική εκπομπή του ΕΡΤΝews Νews Room με τον Μάκη Προβατά, ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης της στην Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν δεσμεύεται να απαντήσει στη δολοφονία από το Ισραήλ διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα πως η δολοφονία από το Ισραήλ ενός αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Βηρυτό είναι ένα «φρικτό έγκλημα» που δεν θα μείνει αναπάντητο.

Ο θάνατος Νασράλα δεν θα είναι μάταιος, λέει ο ηγέτης των Χούθι


«Έχουμε ξεκινήσει την κλιμάκωση και τη βελτίωση των επιδόσεών τους»

Η Ρωσία κατέρριψε 125 ουκρανικά drones- Eπλήγη πολυκατοικία στη Βορονέζ


Ο Αλεξάντερ Γκούσεφ, κυβερνήτης της περιφέρειας Βορονέζ, ανέφερε ότι μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που έπεσε έπληξε πολυκατοικία και προκάλεσε πυρκαγιά

Η Ρωσία ενισχύει την ασφάλεια της Γέφυρας της Κριμαίας με πυργίσκους Pantsir


Σεπτέμβριος 29, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια της στρατηγικής σημασίας Γέφυρας της Κριμαίας, η Ρωσία έχει εγκαταστήσει δύο προηγμένα συστήματα αεράμυνας Pantsir-SM σε μεταλλικούς πύργους στο νησί Τούζλα στο στενό του Κερτς.

Ουκρανία: Δεν τρομάζουν πια οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο Πούτιν χρειάζεται νέες «κόκκινες γραμμές» αφού οι πυρηνικές απειλές του δεν εκλαμβάνονται πλέον στα σοβαρά. Ρώσοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πυρηνικές μπλόφες της Μόσχας δεν φοβίζουν πλέον κανέναν και ως εκ τούτου «το Κρεμλίνο πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους για να ανησυχήσει τη Δύση».

Ρωσία: Οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα οριστικοποιούνται σύντομα – Τι προβλέπουν


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ετοιμαστεί και πρόκειται να οριστικοποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά έγγραφα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία θα επικαιροποιηθούν.