Το ομολογώ… Οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρασαν όλα τα τεστ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με μεγάλη επιτυχία.
Είχα να δω πολλά χρόνια αυτή την εξαιρετική συνεργασία και αλληλοκάλυψη, για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Τολμώ να υποστηρίξω ότι η παρουσία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν πέρασε απαρατήρητη και ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη δυσαρέσκεια του -ήταν μονίμως εκνευρισμένος, παραδέχθηκαν οι δημοσιογράφοι του.
Δεν έπαιξε καθόλου καλά το διπλωματικό και πολιτικό παιγνίδι, καθώς εστιάστηκε να πετύχει συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και απλά απέτυχε οικτρά. Έφαγε πόρτα και από τους δύο -αν είχε βγάλει έστω και φωτογραφία θα μας είχαν πρήξει τα καθοδηγημένα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Και βεβαίως του …έτυχε και η υπόθεση διαφθοράς του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος τα έπαιρνε κανονικά από τους ανθρώπους του Ερντογάν και πιάστηκε ο ανόητος στη φάκα των εισαγγελέων.
Σε αντίθεση με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι οποίοι έστησαν και νέες συμμαχίες στα ενεργειακά αλλά και στα εθνικά θέματα. Οι τριμερείς συναντήσεις των δύο ηγετών με τον Εμανουέλ Μακρόν και των υπουργών Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και Γιώργου Γεραπετρίτη με τους ομολόγους τους, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καταγράφηκαν ως διπλωματικές επιτυχίες.
Μερικές φορές πρέπει να παραδεχόμαστε και τους δικούς μας διπλωμάτες και όχι να «κολλούμε» σε όσα κάνει η Τουρκία. Να βλέπουμε τι πετυχαίνουμε εμείς απέναντι στην κατοχική δύναμη. Και σ’ αυτή τη Γ.Σ. έγιναν πολλά και θετικά.
Αρκετοί αναγνώστες μου έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα και μου έστειλαν μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ισλαμιστή Ερντογάν, παραπονούμενοι ότι ίσως μετά την επίθεση του τελευταίου εναντίον της Κύπρου θα έπρεπε να ακυρωθεί το τετ-α-τετ. Δεν θα συμφωνήσω. Το ότι συνομιλούν ΔΕΝ είναι κακό. Το πρόβλημα θα ήταν αν η Αθήνα είχε υποχωρήσει στο Αιγαίο. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και απ’ ότι είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμβεί ποτέ. Γνωρίζει και αυτός και όλοι οι πολιτικοί ότι με εθνική κυριαρχία της Ελλάδας απλά δεν παίζουμε…
Απέρριψε, πάντως, όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά: αυτή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Απ’ εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν δέχεται καμία διεκδίκηση της Τουρκίας και πρέπει να μην βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Ακόμα, πιστεύω ότι το να συνομιλούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας βοηθά την Κύπρο, διότι σε κάθε κρίση θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον αδιόρθωτο Ερντογάν.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Ο διάλογος έχει μαλακώσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας; ΟΧΙ, βέβαια. Είναι η πολιτική της κατοχικής δύναμης να αρπάξει ελληνικά νησιά που λανθασμένα θεωρεί ότι της ανήκουν. Και δεν πρόκειται να την αλλάξει αυτή την απαράδεκτη θέση, ούτε θα δεχθεί το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε πρόκειται να ακυρώσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Να μην τρέφουμε αυταπάτες.
Αλλά είναι καλό ότι σταμάτησε τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, αν και είμαι της θεωρίας ότι το κάνει επειδή της συμφέρει. Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν την ενοχλούν, αλλά σκέφτονται να της δώσουν και τα μαχητικά F-35, αν βρεθεί λύση για το ρωσικό σύστημα S-400, που έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία. Επίσης οι διεφθαρμένοι των Βρυξελλών είναι έτοιμοι να της ανοίξουν τις πόρτες της Ευρώπης. Γι’ αυτό πρέπει η Λευκωσία, μαζί με την Αθήνα, να ξανασκεφθούν να επαναφέρουν το όπλο του βέτο. Να αφήσουν τα μασκαραλίκια.
Θα σταθώ στην ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η υποστήριξη του προσωπικά στον κ. Χριστοδουλίδη -ήταν και μήνυμα στους «αδελφούς» συναγερμικούς- ήταν άνευ προηγουμένου, όπως και η στήριξη των προσπαθειών του για επανέναρξη του διαλόγου.
Εισέπραξα και από τους δύο ότι η σχέση τους είναι εξαιρετική και ότι ακόμα και τις όποιες μικρές διαφωνίες τις συζητούν και βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις.
Όταν προέκυψε το θέμα με την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρασύρθηκε από κάποιους ανόητους της Αθήνας. Κάθισαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου και στο τέλος βρήκαν την καλύτερη λύση προς όφελος και των δύο χωρών, και ειδικά των πολιτών που θα κληθούν να συνεισφέρουν.
Η Κύπρος έχει μόνο ένα σύμμαχο που θα σπεύσει να τη βοηθήσει, είναι η Μητέρα Πατρίδα. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι σε μερικά σοβαρά θέματα μπορεί και καθαρίζει και η μικρή Κύπρος.
Η συνεργασία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ εξαφάνισε τις …Κασσάνδρες της Λευκωσίας και της Αθήνας και έθεσε τα θεμέλια για νέους διπλωματικούς αγώνες, που μπορεί να κερδηθούν μόνο με την ενότητα και την προστασία των συμφερόντων του Ελληνισμού.
ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι δεν θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Καλώς έπραξαν, ήταν καιρός να αποφασίσει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και ο Πρόεδρος της Κύπρου.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου έπαιξε ένα κακό επικοινωνιακό παιγνίδι, που της γύρισε ξανά μπούμερανγκ. Ειλικρινά ποιος είναι αυτός ο αθεόφοβος που τη συμβουλεύει. Να τον …απολύσει αμέσως!!! Ακύρωσε το (ψυχαγωγικό) ταξίδι της στη Μάλτα για να σώσει(!) την Κυπριακή Δημοκρατία από τον «προβοκάτορα» και «ταραξία» Κουλία -τους κάνει πλάκα ο αθεόφοβος-, χωρίς να γνωρίζει ότι το Προεδρικό Μέγαρο είχε διευθετήσει να ανακοινώσει το όνομα του νέου Γενικού Ελεγκτή, για να αντικαταστήσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που εκδιώχθηκε πραξικοπηματικά από τους Γενικούς Εισαγγελείς. Τα έκανε ξανά σαλάτα η εκλεκτή του «προδομένου» Αβέρωφ Νεοφύτου…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Σήμερα δεν υπάρχει υστερόγραφο για τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν βάζει μυαλό ο άνθρωπος… Έκανε τόση υπόγεια, φυσικά, φασαρία για να πείσει ότι κακώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για τις -κατά καιρούς- όχι καλές σχέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας και προδόθηκε, διότι όσοι αντέδρασαν είναι «δικοί» του. Και αυτός ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, ο συντοπίτης μου ο Ορφανίδης γιατί δεν προσέχει; Οι Λαρνακείς είναι έξυπνοι άνθρωποι… Όσον αφορά την επίμαχη προεδρική δήλωση συμφωνώ ότι υπήρχαν εποχές που οι σχέσεις έφτασαν να είναι σχεδόν εχθρικές με ευθύνη της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Τα μέλη της ομάδας του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, όπως και οι συνάδελφοι τους της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπεία έκαναν εξαιρετική εμφάνιση, έλαμψαν μαζί με τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας και την Πρέσβειρα Μαρία Μιχαήλ. Έκλεισαν μερικές δεκάδες ραντεβού στον προϊστάμενο τους, μέχρι εξόντωσης. Καλώς έπραξαν όλοι. Τα συγχαρητήρια μου. Βρέθηκαν παντού στους διαδρόμους της Γενικής Συνέλευσης απέναντι στην πολυπληθή αντιπροσωπεία της κατοχικής Τουρκίας. Και κέρδισαν και την ουσία και τις εντυπώσεις… Ο κ. Κόμπος αποδεικνύεται καλός καραβοκύρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου