Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ολλανδικό Ναυτικό: θέλει 2 πλοία με εκτοξευτές ισραηλινών πυραύλων Barak για συνοδεία των φρεγατών LCF. Είναι κατάλληλα για την Ελλάδα και τι προβλήματα υπάρχουν;

Θα διαβάσουμε πρώτα την είδηση που έκανε μεγάλη αίσθηση, μετά θα την αξιολογήσουμε και θα αναφέρουμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.
Το Ολλανδικό Ναυτικό σχεδιάζει να παραγγείλει στα ναυπηγεία Damen, δύο πλοία με εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Barak εμβέλειας 150 χιλιομέτρων και ώστε να συνοδεύουν τις κύριες αντιαεροπορικές φρεγάτες του Ολλανδικού Ναυτικού, κλάσης LCF. Με το σκεπτικό πως αυτές αν και διαθέτουν 40 κελιά κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, Mk41, “αυτά δεν είναι αρκετά σε περίπτωση επίθεσης σμήνους” δηλαδή σε φάση κορεσμού, όπου οι αντιαεροπορικοί τους πύραυλοι, θα εξαντληθούν γρήγορα.

Αυτό λέει η Πτήση και είναι λάθος, τα πλοία LCF θα έχουν 32 SM-2 & 32 ESSM II, πρώτα θα κορεστούν τα συστήματα ελέγχου πυρός των ραντάρ και μετά θα τελειώσουν οι πύραυλοι. Αυτά που γράφω στις δικές μου μελέτες: πως χρειάζεσαι τρία ραντάρ για να ανταπεξέλθεις σε επιθέσεις κορεσμού, μαζί με πυραύλους CAMM-ER, CAMM-XL & IRIS-T SLM, IRIS-T SLX εμβέλειας 40 και 80 χιλιομέτρων που φέρουν κεφαλή IIR και όχι ενεργού ραντάρ.

Επιπρόσθετα τα νέα σκάφη, με μικρό πλήρωμα 8 ατόμων, θα φέρουν και υποδομή εξαπόλυσης (σε κοντέινερ) μη επανδρωμένων περιφερόμενων πυρομαχικών Harop (επίσης κατασκευής της ΙΑΙ), ώστε να μπορούν να πλήττουν στόχους και στην ξηρά. Τέλος, ως τρίτο εξοπλισμό θα φέρουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, προφανώς κι αυτό ισραηλινό.

Πλήρωμα 8 ατόμων δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά των πλοίων, αφού απαιτούνται βάρδιες 4 ατόμων όπως γράφω στις μελέτες μου για μικρά πολεμικά πλοία-πυραυλακάτους. Προσοχή βάρδιες με ελάχιστα άτομα με δυο κονσόλες τριών λειτουργιών που τα χειρίζονται δυο χειριστές και δυο άτομα για την διακυβέρνηση του πλοίου.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα πλοία; Τα δύο σκάφη ως πρόγραμμα “Multifunctional Support Vessels” δεν είναι τα τυπικά πολεμικά, αλλά περισσότερο arsenal ship ή πλοία-οπλοστάσια. Δηλαδή θα δρουν ως φορέας οπλικών συστημάτων, ενισχυτικά κύριων πολεμικών μονάδων. Χωρίς ραντάρ και πυροβόλα θα φέρουν 4 κιβώτια στο κατάστρωμα, τα δυο με 8+8 πυραύλους Barak και τα άλλα δυο με περιφερόμενα πυρομαχικά Harop.

Η εκτόξευση των πυραύλων Βarak και των Harop, θα ελέγχεται από την φρεγάτα LCF μέσω Link 22; Μέσω άλλων λινκ και δορυφόρων; Ένα USV με μήκος 12,5 μέτρα επαρκεί για να μπουν μέσα του οι παρεμβολείς για να μπλοκάρουν τα πάντα και η ηλεκτρογεννήτρια. Η διασύνδεση στα Link των πυραύλων με ενδιάμεση καθοδήγηση BARAK θα χαθεί και το ίδιο θα συμβεί στα περιφερόμενα πυρομαχικά Harop που θα πετάνε μόνα τους. Τα Link 22, το GPS, η διασύνδεση μέσο δορυφόρου κλπ. 

Καλά να λέμε πως η ΑΙ η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τα πάντα, δεν είναι όμως απολύτως σωστό αυτό. Όλα τα παραπάνω και οι παρεμβολές είναι συνάρτηση της απόστασης μεταξύ της φρεγάτας LCF, του“Multifunctional Support Vessels”, των στόχων και του USV που θα έχει μέσα τους παρεμβολείς. Ας μην ξεχνάμε πως μπορούν να είναι και άλλα USV εξοπλισμένα με πυραύλους και περιφερόμενα πυρομαχικά για να χτυπήσουν την φρεγάτα LCF ανιχνεύοντας την εκπομπή των ραντάρ.

Μικρά πλοία χωρίς ραντάρ πχ NS-50 με εμβέλεια 180 χιλιομέτρων που καθοδηγεί πυραύλους έως τα 120 χιλιόμετρα και ικανοποιητικό πλήρωμα δεν μπορούν να επιβιώσουν στο Αιγαίο. Είναι λάθος ο οπλισμός χωρίς πολλά πυροβόλα, με μικρά ραντάρ να τα κατευθύνουν αυτόνομα. Ο οπλισμός πρέπει να αποτελείται από διάφορα είδη πυραύλων και όχι μόνο ένα για να αποφύγεις της παρεμβολές. 

Καλά αυτά τα μικρά πλοία, τελείως ακατάλληλα για το αιγαίο και τις ειδικές συνθήκες πολέμου που θα επικρατήσουν εκεί. Καλές οι πυραυλάκατοι Ρουσέν για την δεκαετία του 2000-2020 τώρα πια είναι ξεπερασμένες και κινδυνεύουν από τα δεκάδες UAV της Τουρκίας.

Χρειαζόμαστε ειδικά σχεδιασμένα πλοία ικανά για να πολεμήσουν και να νικήσουν στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου και να νικήσουν. Οι μελέτες υπάρχουν και είναι πολλές και διαφορετικές για να βρω τις λύσεις για διαφορετικά από τα σημερινά, βαριά οπλισμένα και εξοπλισμένα πλοία, με πολλά ραντάρ, κατάλληλα για το ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου που θα κληθούν να πολεμήσουν. 

Πότε θα καθήσουμε να συζητήσουμε και να εξετάσουμε όλες τις λύσεις για τα δικά μας πλοία που έχουμε ανάγκη και όχι πια να κάνουμε ξένες πανάκριβες αγορές, τελείως ακατάλληλες για την Ελλάδα και για το περιβάλλον που θα κληθούν να πολεμήσουν;

Όσο για τις φρεγάτες LCF συνεχίζεται το λάθος των ΗΠΑ που δεν προχωράνε στην κατασκευή των ESSM XR που είναι η προσθήκη δεύτερου ορόφου στους πυραύλους ESSM II. Ο Boster υπάρχει από τον πύραυλο HARM με τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις και ο ESSM XR θα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από τα 120 χιλιόμετρα, με δυνατότητα να μπει σε τετράδες στα κελιά των ΜΚ-41.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου