Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ουκρανία: Δεν τρομάζουν πια οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο Πούτιν χρειάζεται νέες «κόκκινες γραμμές» αφού οι πυρηνικές απειλές του δεν εκλαμβάνονται πλέον στα σοβαρά. Ρώσοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πυρηνικές μπλόφες της Μόσχας δεν φοβίζουν πλέον κανέναν και ως εκ τούτου «το Κρεμλίνο πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους για να ανησυχήσει τη Δύση».

Ενας κορυφαίος Ρώσος αναλυτής επεσήμανε στον υπογράφοντα ότι «υπήρξε κατάχρηση πυρηνικών απειλών και ως εκ τούτου δεν τρομάζουν κανέναν». Σε e-mail του εξέφρασε την άποψη ότι το Κρεμλίνο δεν είχε ποτέ εξ αρχής εξετάσει σοβαρά την πυρηνική κλιμάκωση. Ενας Ρώσος ακαδημαϊκός που είναι κοντά σε ανώτερους Ρώσους διπλωμάτες είπε ότι η πυρηνική κλιμάκωση παραμένει «η λιγότερο δυνατή επιλογή και δεν είναι πολύ αποτελεσματική» λόγω των καταστροφικών συνεπειών μιας τέτοιας ενέργειας που θα οδηγήσει σε έντονη δυσαρέσκεια και τους συμμάχους της Μόσχας (Κίνα, Ιράν, Βενεζουέλα).

Η χειρότερη επιλογή

Η Tατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της γαλλικής εταιρίας πολιτικών συμβούλων R-Politik, τόνισε ότι η πυρηνική κλιμάκωση θεωρείται η «χειρότερη επιλογή για όλους», προσθέτοντας ότι ο Πούτιν θα εξετάσει αυτή την επιλογή «μόνο αν αισθανθεί ότι θα υπάρξει απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή».

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών συστημάτων διανομής και των υποσταθμών μεταφοράς σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς, βρίσκονται σε κίνδυνο. Τούτου λεχθέντος, Ρώσοι αναλυτές και αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Μόσχα είναι φαινομενικά ικανοποιημένη με τον προφανή δισταγμό της Ουάσιγκτον να επιτρέψει τα βαθιά χτυπήματα του Κιέβου στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.

Η Μόσχα θα μπορούσε θεωρητικά να απαντήσει με επιχειρήσεις δολιοφθοράς εναντίον στρατιωτικών στόχων ή άλλης υποδομής στη Δύση, σε μέρη όπου είναι δυνατή μια τέτοια επιλογή. Η βοήθεια ομάδων πληρεξουσίων που πολεμούν δυτικά συμφέροντα παγκοσμίως, όπως η πολιτοφυλακή Χούτι στην Υεμένη, θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη Μόσχα. Αμερικανοί και Βρετανοί αναλυτές (που επικοινωνούν με τον υπογράφοντα) επεσήμαναν ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν ήταν ασαφείς και στον σχεδιασμό. Ακούγεται απειλητικός, αλλά ποτέ δεν είναι συγκεκριμένος για το τι πρόκειται να κάνει.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός αναλυτής που συνδέεται με το Κρεμλίνο, αναγνώρισε την αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ του ρωσικού στρατού σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των σημερινών πυρηνικών απειλών προτού προσθέσει ότι το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να αντιδράσει. Ο Μάρκοφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο, ως επίδειξη δύναμης, θα μπορούσε να κλείσει τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα ή ακόμη και να χτυπήσει τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία που φέρονται να φιλοξενούν ουκρανικά μαχητικά F-16.

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Fake news για τα ουκρανικά F-16

Η ρωσική προπαγάνδα συνεχίζει την εκστρατεία της προσπαθώντας να δυσφημήσει την αποτελεσματικότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. Το κανάλι Telegram (υπέρ του Κρεμλίνου) διέδωσε πρόσφατα ότι τα μαχητικά πολλαπλών χρήσεων F-16, τα οποία έχει ήδη παραλάβει η Ουκρανία, δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας. Οι προπαγανδιστές αναφέρονται σε δήλωση του διοικητή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Ευρώπη και την Αφρική (AIRCOM), πτέραρχου Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν σχεδιάζουν να στείλουν μαχητικά F-16 σε επικίνδυνες επιχειρήσεις, καθώς οι πιλότοι τους είναι ακόμα αρχάριοι και ανεπαρκείς στο να πετούν τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι προπαγανδιστές ισχυρίστηκαν ότι τα F-16 που παρέλαβε η Ουκρανία ήταν συμβατικά μαχητικά του Ψυχρού Πολέμου και η αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης ήταν αποκύημα της ουκρανικής προπαγάνδας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ανησυχία στο Κίεβο για επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια

Το Κίεβο προειδοποιεί πάντως για επικείμενα ρωσικά χτυπήματα σε πυρηνικές ενεργειακές τοποθεσίες με συμβατικά όπλα και καλεί για παγκόσμια δράση. Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών συστημάτων διανομής και των υποσταθμών μεταφοράς σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς, βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας, Aντρέι Σίμπιχα, επικαλούμενος πηγές πληροφοριών, προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει χτυπήματα σε ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εν όψει του ερχόμενου χειμώνα. Κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και τους συμμάχους της Ουκρανίας να δημιουργήσουν μόνιμες αποστολές παρακολούθησης σε αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να αποτραπεί πιθανή καταστροφή. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και οποιαδήποτε βλάβη θα μπορούσε να προκαλέσει την έκλυση ραδιενεργού υλικού σε ένα πυρηνικό συμβάν με πιθανές παγκόσμιες συνέπειες.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας επισημαίνουν ότι έχουν ήδη μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με δυτικούς εταίρους και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ). Ο Aντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία παγκόσμια απάντηση. «Αυτό είναι προετοιμασία για μια πιθανή πυρηνική καταστροφή. Η Ρωσία, ως τρομοκρατικό κράτος, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Δύση και ο παγκόσμιος Νότος πρέπει να πάρουν μια σταθερή θέση ενάντια σε αυτόν τον τρόμο που επηρεάζει όλους».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου