Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στον γερμανικό και τον ελβετικό Τύπο

Υπό τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», η Sueddeutsche Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο ιστορικό αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Η δημιουργία της Ελλάδας με τη βοήθεια τριών Ελβετών», είναι ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος και της Neue Zuercher Zeitung, η οποία αναφέρεται στην συμμετοχή των Ελβετών Ιωάννη - Γαβριήλ Εϋνάρδου, Αμαδαίου-Εμμανουήλ Χαν και Ιωάννη - Ιακώβου Μάιερ στον ελληνικό αγώνα.

Τιμώντας την ελληνική επέτειο, το Μόναχο θα φωτίσει στις 25 Μαρτίου τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α' ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και ως σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας και τον Ολυμπιακό Πύργο, ο οποίος κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Τα κλεμμένα κειμήλια της Εικοσιφοινίσσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το μείζον εθνικής και πολιτιστικής σημασίας ζήτημα των κλαπέντων κειμηλίων της ιστορικής Μονής Εικοσιφοινίσσης έφερε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης. 

Η ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται στην καρδιά του Παγγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία, πλησίον της κωμοπόλεως της Νικήσιανης, και ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. 

Στην ιστορική της πορεία αποτέλεσε πνευματικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή, τιμήθηκε με την

Die Welt για 1821: Από τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας ξεπήδησε μια νέα εποχή

«Το όραμα ότι τα μηνύματα ενός Περικλή, ενός Πλάτωνα χρήζουν υπεράσπισης γέννησε τον φιλελληνισμό»

Από τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας ξεπήδησε μια νέα εποχή» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt, που σημειώνει πως «με μια ερασιτεχνική εισβολή ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 η εξέγερση των Ελλήνων κατά του Σουλτάνου. Τη νίκη τους τη χρωστούν και στην εμφάνιση μιας νέας δύναμης: των μέσων ενημέρωσης».

H γερμανική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σημειώνει ότι δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης

Μπορέλ: Θα παρακολουθούμε την Τουρκία ως το καλοκαίρι

Η Τουρκία ήταν το πλέον σημαντικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Υπουργοί Εξωτερικών επέδειξαν ευρεία συναίνεση να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της ΕΕ, για περίπτωση που η πρόσφατη αποκλιμάκωση δεν αποδειχθεί βιώσιμη και η χώρα υπαναχωρήσει, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ανέφερε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι το καλοκαίρι με ορόσημα.

''Ρουκέτα'' Ρώσων: ''Έρχεται πόλεμος Τουρκίας-Ισραήλ''

''Τουρκία και Ισραήλ αναπόφευκτα θα έρθουν σε πολεμική ρήξη λόγω Συρίας και Α.Μεσογείου''

Το ενδεχόμενο ενός “άγριου” πολέμου ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, αναφέρουν ρωσικές πηγές παραθέτοντας προβληματισμούς και επιχειρήματα.

Ρώσοι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κερδίζει δυναμική συνεχώς και αποτελεί πλέον απτό σενάριο. Ένα από τα εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών κρατών είναι σαφώς το παλαιστινιακό ζήτημα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η  δημιουργεί ένα μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην Λωρίδα της Γάζας χρηματοδοτώντας το με 10 εκατ. δολάρια.