Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ἥρως Πυροβολητής που αρνήθηκε να αφήσει πυροβόλα στους Τούρκους… και θυσιάστηκε

ΚΥΠΡΟΣ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: Η ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΩΝ. Είχα την τιμή να υπηρετήσω επί 28 μήνες στο ένδοξο Πυροβολικό μας και αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση τώρα που έφτασαν στην Ελλάδα τα ελάχιστα αναγνωρισθέντα και ταυτοποιηθέντα οστά του – τότε – Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή, του ηρωικού Διοικητή της 181 ΜΠΠ (Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού) της Εθνικής Φρουράς. Τα οστά παρέλαβε από την Κύπρο ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής και από την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 θα είναι θαμμένα σε προβεβλημένο χώρο στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής. Εκεί υπάρχει ήδη η προτομή του ήρωος.

Γράφει ο Κωσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)
Από το defence-point


Η μάχη της 23.7.1974 έξω από το χωριό Συγχαρί, στο ορεινό πέρασμα του Μπέλλα Παϊς, ήταν μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, κατά την οποία στρατιώτες του Πυροβολικού αντιμετώπισαν σώμα με σώμα τις Ειδικές Δυνάμεις του αντιπάλου.

Τουρκική πρόκληση νότια της Κάσου: Φρεγάτες έστειλε η Άγκυρα για να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση- Οι προβοκάτσιες και το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Του Κώστα Σαρικά
Από το newpost
  

Πρόκειται για μια ακόμη Τουρκική πρόκληση με τους γείτονες να σπεύδουν σε περιοχή ευθύνης της Αθήνας αφού το σημείο του ναυαγίου περίπου 50 ν.μ νότια της Κάσου βρίσκεται εντός FIR Αθηνών.

«Η περιοχή ανήκει σε Τουρκική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας.»  Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο εξέπεμπαν από τους ασυρμάτους τους οι δύο Τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου έπειτα από το ναυάγιο πλοιαρίου το οποίο μετέφερε μετανάστες.

«Ἀναλαμβάνω χωροφύλαξ τοῦ Ἀφγανιστάν ἐάν μέ στηρίξετε σέ Αἰγαῖο καί Κύπρο»

Οἱ τρεῖς ὅροι πού θέτει στίς Ἡνωμένες Πολιτεῖες ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν γιά τήν ἀνίερη συμφωνία

ΠΟΤΕ οἱ Τοῦρκοι δέν πῆγαν στό Ἀφγανιστάν νά ὑποστηρίξουν τούς σκληροτραχήλους κατοίκους του, ὅταν πολεμοῦσαν εἰσβολεῖς, ὅταν ἀντιμετώπιζαν ἀποικιοκρᾶτες, οὔτε ἀκόμη ὅταν ταπείνωναν τούς σοβιετικούς. Ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν ὅμως ἔχει τήν δική του ἀνάγνωση τῆς ἱστορίας καί ὑποστηρίζει ὅτι: «Κι ἐμεῖς πήραμε θέση ἐνάντια σέ αὐτές τίς ἰμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίπλα στά ἀδέρφια μας τούς Ἀφγανούς». Αὐτά τοὐλάχιστον ὑπεστήριξε ὁμιλῶν στήν κατεχομένη Ἀμμόχωστο καί βεβαίως εἶχε τήν σκοπιμότητά του. Διά τοῦ Ἀφγανιστάν θέλει ὁ Τοῦρκος Πρόεδρος νά ἀνατρέψει τήν κατάσταση πρός ὄφελός του. Ἐμφανίζεται πρόθυμος νά καλύψει τό κενό πού ἀφήνει ἡ ἀποχώρησις

Καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια το νέο προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Υποχώρησε η Βρετανία απέναντι στις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και λίγο μετά τα μεσάνυχτα παρουσίασε νέο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, όπου αναφέρεται ρητώς ότι οι ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου για το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής έγιναν από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.

Στο προσχέδιο το  Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις τουρκικές ανακοινώσεις, ζητά άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Το προσχέδιο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία η οποία λήγει στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 μμ ώρα Ελλάδος).

Η Μέρκελ έβαλε «πλάτες» στην προέλαση του «Αττίλα» στην Κύπρο – Ο ελληνισμός να θυσιαστεί για τα γερμανικά συμφέροντα;

«Οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος για Τουρκία: Κανένα δικαίωμα να εθελοτυφλούμε κατευνάζοντας

Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ξαφνιάστηκε. Ο κ. Ερντογάν και οι Τούρκοι πραγματοποιούν πάντα ότι εξαγγέλουν, και εξαγγέλουν εκ των προτέρων ότι πρόκειται να υλοποιήσουν. Από το 2016, όσοι ασχολούνται σοβαρά με την ανάλυση των πληροφοριών και την εκτίμηση της καταστάσεώς στα Ελληνοτουρκικά, διαλαλούν σε όλους τους τόνους και χωρίς αμφιβολίες ότι ο κ. Ερντογάν έχει αρχίσει μια προσπάθεια να αναγορευθεί σε «πατέρα των Τούρκων» σε αντικατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ, στηριγμένος σε ένα αναθεωρητισμό που έχει σταδιακά μεταβληθεί σε νέο-οθωμανικό εθνικιστικό ισλαμισμό. Η κίνηση του αυτή άγγιξε κάποια «μεγαλοϊδεατική χορδή» του Τουρκικού λαού και τελικά έγινε αποδεκτή από το σύνολο του λαού και της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: FACEBOOK

Η θέση αυτή όμως του «πατέρα του Έθνους», παραδοσιακά κερδίζεται στην τουρκική εθνική

Χωρίς κλείστρα παρέλασαν οι Τούρκοι στρατιώτες μπροστά στον Ερντογάν – Φοβάται τον στρατό του

Μεγάλη αίσθηση έχει κάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία με τους Τούρκους στρατιώτες που παρέλασαν μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Λευκωσία, δίχως κλείστρα στα όπλα τους. Το σχολίασε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης:

«Το επεσήμανε ο φίλος Κώστας Μαυροσκούφης.

»Χωρίς κλείστρα παρέλασαν τα μεμέτια μπροστά στον Ερντογάν στην Λευκωσία!

»Φοβάται μην τον φάνε σαν τον Ανουάρ Σαντάτ ο γιαλαντζί σουλτάνος.

Συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Σε συμφωνία η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη συνάντηση τους την Τετάρτη (21/07) στο Βερολίνο.

Ελλάδα και Γερμανία καλούν εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών – μελών, ενώ ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.