Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) – Ο σταυραετός του Μαχαιρά(Βίντεο)

       Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πως πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.
           «Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας,                                                                       αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν».

                                                                                                  Γρηγόρης Αυξεντίου.

Συγκλονιστικό μήνυμα φαντάρου από τον Έβρο: Δε φοβόμαστε, είμαστε υπερήφανοι που φυλάμε την πατρίδα μας

Γράφει για τα συναισθήματα υπερηφάνειας που διακατέχουν τους φρουρούς των συνόρων.

Ο Βασίλης Μαρασλής είναι ένας από τους φρουρούς των συνόρων μας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Έβρο, σε ένα -όπως το αποκαλεί και ο ίδιος- σταυροδρόμι πολιτισμών έμαθε να αγαπά και να υπερασπίζεται τον τόπο του, αλλά και να μη φοβάται. "Δεν φοβόμαστε γιατί μπορεί να μας λένε πινέζα στον χάρτη!! Αλλά η πινέζα κρατά τον χάρτη στην θέση του!!
Μην φοβάστε συννέληνες ....έχουν γνώσιν οι φύλακες...o Έβρος δεν πέφτει με ΤΙΠΟΤΑ!!" γράφει σε μια ανάρτησή του ενώ απαντώντας μέσω Facebook σε όσους τον τον ρωτούν αν φοβάται, δίνει μια απάντηση γεμάτη γενναιότητα και ψυχραιμία, όπως αρμόζει σε έναν αληθινό Ακρίτα:

«Συμμαχία» Άσαντ-Χαφτάρ κατά της Τουρκίας: Άνοιξαν πρεσβεία στη Δαμασκό

Πρεσβεία στη Συρία άνοιξε η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη που συνδέεται με τα στρατεύματα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και κάλεσε τις δύο χώρες να συμπήξουν κοινό μέτωπο εναντίον των ενόπλων που υποστηρίζει η Τουρκία στα εδάφη τους.

«Η τρομοκρατία θα εξολοθρεύσει κάθε Αραβική χώρα εάν της επιτραπεί κι αν επιτραπεί στον εγκληματία (Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν να κερδίσει αυτή τη μάχη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ κατά την τελετή ανοίγματος της πρεσβείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Τραμπ για μεταναστευτικό - Στήριξη προέδρου των ΗΠΑ σε Ελλάδα: Έχει δικαίωμα να επιβάλει τη νομοθεσία στα σύνορά της

Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της».
Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Πρόεδρος Μαρασίων: Τούρκοι φωνάζουν στα ελληνικά για να δουν εάν υπάρχουν ελληνική περίπολος

Πάνω στον ποταμό Έβρο που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκεται η κοινότητα Μαράσια. Λίγα μέτρα μετά το ποτάμι είναι η Τουρκία. Και εδώ, κάθε μέρα και κυρίως βράδυ ο στρατός και η αστυνομία δίνουν μάχη κατά της εισόδου μεταναστών.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρασίων, Γιώργος Καραμπατζάκης μίλησε στο Sputnik τονίζοντας ότι κάθε βράδυ στρατος και αστυνομια δίνουν «μάχη», ενω τα βράδια απο την τουρκικη πλευρά κάποιοι φωνάζουν στα ελληνικά «Καλησπέρα» , «Γειά σας», προφανώς όπως είπε για να δουν αν θα απαντήσει κάποιος Έλληνας κι αν φυλάσεται το σημείο. 

Σύμβουλος Πούτιν: "Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε τριπλή καταστροφή"

Χοντρό παιχνίδι από Ερντογάν στη Συρία, μιας και όπως φαίνεται “παίζει τα ρέστα του”, αφού αντιτίθεται, εκτός της Ρωσίας και της Συρίας, και με το Ιράν, μετά το χθεσινό κτύπημα των τουρκικών δυνάμεων κατά δεκάδων μελών της Χεζμπολάχ (υποστηρίζονται από το Ιράν), σε μια κίνηση εξευμενισμού των ΗΠΑ.    
Ο αμυντικός αναλυτής και προσωπικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ιγκόρ Κοροτσένκο σχολίασε την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο Ιντλίμπ, προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ενάντια σε πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Κυβέρνηση: Τι σημαίνουν τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Όπως αναφέρει ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σημαίνουν τα εξής:
«1. *Τι σημαίνει η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα;*
Όσον αφορά τον Έβρο, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης. Οι μονάδες ενισχύονται με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που καταφθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας. Αντίστοιχα, στο Αιγαίο υπάρχει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

Η Τουρκία ως διακινητής - Η Ρωσία δυσανασχετεί με την Τουρκία στη Συρία - Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας

Η Τουρκία ως διακινητής
Του Ν. Λυγερού

Η Τουρκία λειτουργεί πια η ίδια ως διακινητής, γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Έτσι αποφάσισε να κάνει ουσιαστικά μια ασύμμετρη απειλή ενάντια στην Ελλάδα. Επί του πρακτέου αντιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στην Ίμβρο με τις ανοιχτές φυλακές. Διότι οι λαθρομετανάστες που αφήνει η Τουρκία να περάσουν στα σύνορά της είναι αυτοί που έχουν φυλακιστεί για παραβάσεις. Εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργήσει νέες πιέσεις κι ενάντια στην Ευρώπη. Όμως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί αυτή την ασύμμετρη απειλή και θα ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να αντιμετωπίσει το όλο θέμα. Τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ. Έτσι θα ενεργοποιήσει την ομάδα RABIT μέσω της FRONTEX, θα αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου, θα αναβαθμίσει τη

Η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά - Η αξιοπρέπεια του θανάτου

Η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά
Του Ν. Λυγερού

Η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά έχει αξία σε πολλά επίπεδα. Τον σχεδιασμό της τον έκανε ο ίδιος ο Παύλος Μελάς με το πνεύμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή της οικίας άρχισε το 1894 και ολοκληρώθηκε το 1897.

Εκεί έζησε ο Παύλος Μελάς με τη σύζυγό του Ναταλία, αδελφή του του Ίωνα Δραγούμη και τα δύο τους παιδιά τον Μιχάλη, ο γνωστός Μίκης, και τη Ζωή, η γνωστή Ζέζα. Το γεγονός επίσης ότι ο Παύλος Μελάς (1870-1904) ήταν υιός του Μιχαήλ Μελά (1833-1897) που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και Βουλευτής Αττικής και εγγονός του Γεωργίου Μελά (1785-1856) που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, δίνει ακόμα περισσότερο βάθος στην όλη υπόθεση της διάσωσης της οικίας του

. Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά αποτελεί ένα γνήσιο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Άρχισε επιτέλους η διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά(Φωτο)

Του Ν. Λυγερού

Ενώ υπήρχε νομοθεσία που μπορούσε να διασώσει επίσημα εδώ και χρόνια τίποτα δεν είχε γίνει σε πρακτικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την οικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο, το Υπουργείο Πολιτισμού επί Αντώνη Σαμαρά το χαρακτήρισε ως διατηρητέο νεότερο μνημείο και μάλιστα αποφασίστηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών. Το 2012 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης μελέτη αποκατάστασης. Το Δεκέμβριο του 2019 μάθαμε από προσωπικό φίλο τον Σταύρο Αβραμάκο το όλο θέμα και ενημερώσαμε και πάλι τον Αντώνη Σαμαρά για την