Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ν.Λυγερός "Νέα φάση της ελληνικής ΑΟΖ"



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Νέα φάση της ελληνικής ΑΟΖ".
Αίθουσα δημαρχιακού μεγάρου Παπάγου - Χολαργού.
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα: 19.00.

Οι ειδικές οικονομικές ζώνες καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Του Νίκου Λυγερού

Αυτήν την περίοδο οικονομικού μαρασμού, οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες παρουσιάζονται από τους υπέρμαχούς τους ως πανάκεια για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μόνο που δεν εξηγούν στον ελληνικό λαό ότι καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και βέβαια δεν διευκρινίζουν πρακτικά ότι είναι ακραίο παράδειγμα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος και ότι κερδίζεται από την μια πλευρά, χάνεται από την άλλη. Παρουσιάζουν άλλα παραδείγματα σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πολωνία, δίχως όμως να σημειωθεί το γεγονός ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δημιουργήθηκαν το 1994, δηλαδή 10 χρόνια πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Είναι αλήθεια τόσο άθλια η κατάσταση στην χώρα μας;

Του Νίκου Καραβαζάκη

Φουντώνει η δυσωδία από την φαγωμάρα Μεϊμαράκη-Χατζηνικολάου, εκατοντάδες ονόματα μεγαλοσχημόνων και επιφανών, επιχειρηματιών και πολιτευτών, αναδεύονται και αναδύονται. Η Μητσοτάκη επιχειρεί να εξιλεωθεί, ο ΓΑΠ αυθαδειάζει και ο Παπακωνστατίνου προκαλεί…

Τι να πεί κανείς για αυτούς και άλλους τόσους αναίσχυντους και ξετσίπωτους που σκυλοτρώγονται ενώ ο λαός βουλιάζει στην απελπισία μαζί με την οικονομία που στραγγαλίζεται από τους τοκογλύφους.

O στρατός κατοχής απήγαγε Κύπριους ψαράδες

Τέσσερις ψαράδες, δύο Κύπριους και δύο Αιγύπτιους απήγαγαν χθες βράδυ οι κατοχικές αρχές. Οι ψαράδες  είχαν ξεκινήσει με μεγάλο ψαροκάικο από τη Λεμεσό και βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, 32 ναυτικά μίλια ανοικτά της Αμμοχώστου.

Στις 7:30  το βράδυ, και ενώ βρίσκονταν 16 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και 13 ναυτικά μίλια από το Μπογάζι, προσεγγίστηκαν από δύο τουρκικά πλοία.

5 Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο ψαροκάικο και ανάγκασαν τους ψαράδες να μαζέψουν τα δίχτυά τους και να τους ακολουθήσουν στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι Έλληνες απελαύνονται από την Αυστραλία ως "λάθρο"

Στα οργανωμένα κράτη υπάρχει μεταναστευτική πολιτική και εφαρμόζεται δυστυχώς στους Έλληνες, που η κατάσταση στην Ελλάδα όπως την διαμόρφωσε το πολιτικό σύστημα οδήγησε σε πλήρη εξαθλίωση και στα βήματα της μετανάστευσης για ακόμη μια φορά.
Μεταπολεμικές εικόνες με ανθρώπους απελπισμένους και νηστικούς για μέρες. Εικόνες που είχαν μάθει μόνο από διηγήσεις ή ταινίες, είδαν με τα μάτια τους οι Έλληνες δεύτερης γενιάς της Μελβούρνης της Αυστραλίας που ήρθαν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα μετανάστευσης - ίσως πιο σκληρό από αυτό της δεκαετίας του ’60.

Ίχνη από αρχαία ρυάκια εντόπισε στον Αρη το «Curiosity»

Ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον Αρη βρήκε το όχημα «Curiosity» της NASA, που βρίσκεται στον πλανήτη εδώ και επτά περίπου εβδομάδες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι υπήρχε νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες από κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο. Οι επιστήμονες εκτιμούν, από το μέγεθος και τοστρογγυλεμένο σχήμα τους, ότι κάποτεμεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. Έτσι, πιστεύουν ότι ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια.

Εντολή για προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή της λίστας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε σήμερα κατεπείγουσα παραγγελία στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή της «λίστας» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων (πρώην υπουργών, νυν και τέως βουλευτών, κ.λπ.) που φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Τέντες διαβίβασε στην Ράικου δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».

Απειλεί και με καταψήφιση των μέτρων στη Βουλή Ν. Κακλαμάνης: «Ζητώ από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ»

Την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, με αφορμή τη διαρροή και δημοσιοποίηση, από τον ηλεκτρονικό Τύπο, της λίστας με τα 36 ονόματα πολιτικών που φέρεται να ερευνά το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό, ζητά από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, το όνομα του οποίου φέρεται να βρίσκεται στη λίστα.

Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης θέτει ζήτημα καταψήφισης, από τον ίδιο, των νέων μέτρων, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. Σε δηλώσεις του, επισημαίνει ότι η στάση του στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα θα εξαρτηθεί από την ενημέρωση, την οποία έχει ζητήσει από τον κ. Σαμαρά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Κανονικά τα φαρμακεία από τη Δευτέρα

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών της Αττικής από την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως ανέφερε, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών προς τους φαρμακοποιούς αλλά και σχετικά με τα θεσμικά αιτήμα του κλάδου,

«ΟΑΕΔ» από τη Χρυσή Αυγή μόνο για Έλληνες

«ΟΑΕΔ» μόνο για Έλληνες ιδρύει η Χρυσή Αυγή, προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πρόκειται για την... Ομάδα Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων (ΟΑΕΔ Ελλήνων) που, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, «με σκοπό την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των ανέργων συμπατριωτών μας».

Βίντεο - Σοκ: Ισλαμιστής σφάζει μπροστά στο πλήθος την γυναίκα του!!!



Σχόλιο από ALEXANDER

Σύντομα και στην Αθήνα…

Προσοχή:Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει πολύ σκληρές σκηνές βίας.
Απομακρύνεται τα παιδιά και το βλέπετε με δική σας ευθύνη.

Ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο στο οποίο καταγράφεται ένας άντρας ο οποίος κακοποιεί μέχρι θανάτου την γυναίκα του.

 To φρικιαστικό αυτό γεγονός γίνεται με τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους που επικροτεί την αρρωστημένη ενέργεια του ισλαμιστή.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται
Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών και διευκρινίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου ενώ η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας.

Οι 36 πολιτικοί που ελέγχει το ΣΔΟΕ

 Αυτή είναι η λίστα του ΣΔΟΕ με τους 36 πολιτικούς
Στα χέρια των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, η λίστα του ΣΔΟΕ με τους πολιτικούς που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό.
Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα 11 πρώην υπουργών, 10 πρώην υφυπουργών, 12 πρώην ή εν ενεργεία βουλευτών, δύο πρώην γενικών γραμματέων υπουργείων και πολλών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σε εφημερίδες, για τους περισσότερους έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους αλλά και των θυρίδων που τυχόν κατέχουν, ενώ ελέγχονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε όλα τα υποθηκοφυλακεία.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θεωρεί... εκπολιτισμό τα μέτρα της Τρόικας!!!(Βίντεο)

Πραγματικά μία απίστευτη δήλωση έκανε από την Πάτρα ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το πώς βλέπει τα νέα μέτρα που προωθεί η τρόικα και η κυβέρνηση, σχολίασε, μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Αυτά δεν είναι μέτρα πολιτισμού, είναι μέτρα εκπολιτισμού».
Σε δηλώσεις του για τα μέτρα κατά την είσοδο στο Νέο Μουσείο τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μέτρα αυτά τα οποία στον καθένα δημιουργούν την αίσθηση πως οι στιγμές που ζούμε είναι μοναδικές γιατί όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε στον κοινό αγώνα για να βγει ο τόπος μας επιτέλους από την κρίση.

Ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο σε συντονισμό (;) με την ΕΕ

Μόσχα: Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι η Ρωσία θα χορηγήσει δάνειο διάσωσης προς την Κύπρο μόνο ως μέρος μιας συντονισμένης οικονομικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Λευκωσία, που ζητά συνολικά 20 δισ. ευρώ για κάλυψη των οικονομικών της αναγκών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημα της Κύπρου για δάνειο 5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία ζητά επιπλέον 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι κυπριακές τράπεζες από την ελληνική κρίση χρέους.

Η Κύπρος καταγράφει την 3η ταχύτερη άνοδο της ανεργίας στην ΕΕ

Λευκωσία: Η ανεργία στην Κύπρο καταγράφει την τρίτη ταχύτερη άνοδο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, φθάνοντας σχεδόν το 11%, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σημειώνει αυξητική τάση.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν για την οικονομική κατάσταση και την απασχόληση, οι προοπτικές για την Κύπρο παραμένουν ζοφερές.

Αναφέρεται ότι η ανεργία στην Κύπρο εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο φθάνοντας το 10,9% τον Ιούλιο του 2012 (10,4% για τις γυναίκες και 11,4% για τους άνδρες).

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 105,62 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,58%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 41,77 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,69%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών περιορίζεται στις 294.550 ευρώ.

Κέρδη 21% στο γ’ τρίμηνο για το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες την Παρασκευή, σε μία υποτονική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο και με το ενδιαφέρον της αγοράς να παραμένει… «εγκλωβισμένο» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αναφορικά με την οριστικοποίηση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων.

Τα συνολικά κέρδη του Γενικού Δείκτη για το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 20,94%, στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών εμφανίστηκε ενισχυμένος 19,33%, ενώ ο FTSE20 έκλεισε το τρίμηνο με συνολικά κέρδη 17,94%.

Διέκοψε το πτωτικό σερί η Wall Street

Dow13.485,9772,46 0,54%  



  Nasdaq3.136,6042,90 1,39%  

Η Wall Street χθες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι ανακοινώσεις της ισπανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2013 άμβλυναν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones με άνοδο 0,5% τερμάτισε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% μετά από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. 

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 θα εστιάζει περισσότερο στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση της φορολογίας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει να προωθήσει 43 νέους νόμους που έχουν αποκλειστικό σκοπό τη μεταρρύθμιση της οικονομίας στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Cristobal Montoro δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει περικοπές δαπανών 40 δισ. ευρώ προσθέτοντας ότι για τα υπουργεία οι περικοπές διαμορφώνονται στο 8,9% κατά μέσο όρο.

Το επενδυτικό κλίμα ενίσχυσε σήμερα και η κίνηση της κεντρικής τράπεζα της Κίνας να διαθέσει ρευστότητα-ρεκόρ στις τράπεζες της χώρας.