Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Άιντα: Στο Κρανς Μοντάνα η Διάσκεψη για την Κύπρο

Στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Άιντα ανέφερε πως αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. "Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο όταν θα είμαστε εκεί στο Crans-Montana", σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν μεταβούν εκεί.

Bloomberg: Η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα επεδίωκε με τον συμβιβασμό του Eurogroup - Η αποτίμηση της απόφασης του Eurogroup

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν δηλώσει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί αυτό δεν ήταν ποτέ δεδομένο
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα είχε επιδιώξει κάνει το Bloomberg αναφερόμενο στον «συμβιβασμό» του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση για μήνες υποσχόταν για μήνες ότι θα γινόταν πιο εύκολη η έξοδός της στις αγορές και ότι θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού της αλλά χωρίς την αναγνώριση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν άνοιξε ο δρόμο προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η συμπερίληψη στο πρόγραμμα κρατικών ομολόγων παραμένει απίθανη σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους» γράφει το Bloomberg.

Όταν η ΑΟΖ τραβά την κυβέρνηση

Του  Ν. Λυγερού

Όταν βλέπουμε την έννοια της ΑΟΖ να τραβά με τόση δυναμική την ίδια κυβέρνηση, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει όχι μόνο ιδεολογική αδράνεια αλλά και νοητική υστέρηση. Διότι τι άλλο να κάνουν η Αίγυπτος και η Κύπρος για να δείξουν ότι η ΑΟΖ αποτελεί το μονοπάτι του φωτός για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αιτήσεις υπάρχουν ήδη και ειδικά για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης από εταιρείες που ανήκουν στις μεγαλύτερες στον κόσμο κι όμως βλέπουμε τεράστιες καθυστερήσεις δίχως λόγο. Δεν υπάρχει καν πλαίσιο για φοβίες.

Η Τουρκία μετά το Κατάρ

Του  Ν. Λυγερού

Η Τουρκία όπως πάντα επέλεξε λάθος συμμαχία και θεωρεί ότι θα πετύχει κάτι υποστηρίζοντας το Κατάρ. Η πρώτη δικαιολογία είναι ότι δεν έχει ιδέα από στρατηγική, διότι είναι εγκλωβισμένη σ’ ένα απαράδεκτο δόγμα που γίνεται όλο και πιο γελοίο στο πλαίσιο της πραγματικότητας. Είναι αναμενόμενο να προκαλέσει τουλάχιστον την αντιπάθεια των χωρών του Κόλπου αλλά βέβαια και της Αιγύπτου. Το να συνεχίζει να υποστηρίζει το Κατάρ ενώ η συμπεριφορά του τελευταίου είναι απαράδεκτη, σημαίνει ότι δεν δίνει καμία αξία στη μεγάλη συμμαχία που πολεμά την τρομοκρατική οργάνωση Daesh.