Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Όταν η Ελλάδα είχε δικό της επιταχυντή και έκανε πειράματα Πυρηνικής Φυσικής

Πολύ πριν το CERN, πολύ πριν δημιουργηθούν οι υπερσύγχρονοι επιταχυντές σωματιδίων, στην Ελλάδα μια μικρή ομάδα με όνομα «Δημόκριτος» έκανε τα πρώτα της πειράματα στην πυρηνική φυσική.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας δώρισε στο «Δημόκριτο» έναν επιταχυντή 400 keV, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα εργαστήρια της επιστημονικής υπηρεσίας τη διετία 1960-1962. Αμέσως μετά εντάχθηκαν στο νεοσύστατο αυτό εργαστήριο οι πρώτοι πυρηνικοί φυσικοί Νίκος Γάγγας καιΡήγας Ρηγόπουλος και ο τεχνικός Παναγιώτης Νικολάου. Ενα χρόνο μετά, προστέθηκαν στην ομάδα οι φυσικοί Στάθης Κοσιονίδης και Ahmad Latif. Οι Βασίλης Κατσέλης και Παναγιώτης Ασημακόπουλος, διαμόρφωσαν την τελική σύσταση αυτής της μικρής επιστημονικής ομάδας, που ήταν η πρώτη ελληνική που πειραματίστηκε στην πυρηνική φυσική.

Πλοίο 4.500 χρόνων βρέθηκε θαμμένο κοντά σε τάφο στις πυραμίδες του Αμπουσίρ

Το Αμπουσίρ απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου και είναι αρχαιολογικός χώρος γνωστός κυρίως για τις πυραμίδες διαφόρων φαραώ, οι οποίες πάντως είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της Γκίζας, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Σχετικά καλοδιατηρημένο πλοίο, μήκους 18 μέτρων και ηλικίας σχεδόν 4.500 ετών, ήρθε στο φως στη νεκρόπολη των πυραμίδων του Αμπουσίρ, κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσαν οι Τσέχοι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη.

Λίβανος: Συνέλαβαν γύπα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ - Χρειάστηκε η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών

Ένας τεράστιος γύπας απέδρασε από καταφύγιο προστασίας θηραμάτων του Ισραήλ και πέταξε μέχρι τον Λίβανο - Τι ώθησε τις αρχές του Λιβάνου να κατηγορήσουν τον γύπα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ;

Προφανώς στην κατασκοπεία όλα επιτρέπονται, αλλιώς δεν εξηγείται η σύλληψη γύπα σε χωριό του Λιβάνου με την κατηγορία ότι το τεράστιο πτηνό εργάζεται ως κατάσκοπος για τις αρχές του Ισραήλ.

Ανακαλύφθηκε νέος υπόγειος ναός στη Καππαδοκία με προεικονοομαχικές τοιχογραφίες

kappadokia3Παλαιά ορθόδοξη εκκλησία που χρονολογείται στον 5ο αιώνα εντοπίστηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.Οι αρχαιολόγοι που διενεργούν την ανασκαφή είναι εντυπωσιασμένοι από τις αγιογραφίες που ανακάλυψαν, σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από το έδαφος.

Η εκκλησία εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής και παράλληλης συντήρησης της αρχαίας πόλης, μέρος της οποίας είναι και το Κάστρο της Νεάπολης της Καππαδοκίας (Nevsehir). Ο ναός βρέθηκε μέσα στο Κάστρο, το οποίο βρίσκεται στη μέση της πόλης, που εκτείνεται σε μια έκταση 360.000 τμ, με τους αρχαιολόγους να έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν μόλις στο ένα τρίτο της, δηλαδή στις έντεκα κεντρικές γειτονιές της.

Kυπριακό και αγωγός - Δίχως προετοιμασία δεν υπάρχει νίκη

Δίχως προετοιμασία δεν υπάρχει νίκηΤου Ν. Λυγερού

Οι πολιορκίες μάς διδάσκουν ότι δίχως προετοιμασία, δεν υπάρχει νίκη κι ότι ακόμα κι αν υπάρχει, αυτή δεν είναι δεδομένη. Κάθε πράξη πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα όταν ενεργοποιείται για την άμυνα. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να είναι σοβαρά προετοιμασμένη. Βλέπουμε στην ιστορία, ότι πολλά νησιά που δέχτηκαν πολιορκία δεν κατάφεραν ποτέ ν’ αντισταθούν μέχρι να νικήσουν. Σίγουρα πολλά αντιστάθηκαν και δεν παραδόθηκαν αμέσως αλλά στο τέλος, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Η στρατηγική αξία της Συνθήκης Schengen

Η υπογραφή της Συνθήκης Schengen έγινε το 1985 και η υπογραφή της Σύμβασης Schengen έγινε το 1990. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ως νόρμα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1991 με τη Συνθήκη Amsterdam.

Η ιδέα είναι η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Ταυτόχρονα αφορά τέσσερις χώρες εκτός Ε.Ε, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάϊν και τη Νορβηγία όσον αφορά στο de jure και τρεις στο de facto, αφού λειτουργεί στο Βατικανό, στο Μονακό και το Σαν-Μαρίνο.

Πάγος εναντίον φωτιάς: Δείτε την έκρηξη ηφαιστείου στην Ανταρκτική που κόβει την ανάσα (Βίντεο)

Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ανταρκτική, κατάφερε να αποτυπώσει ο φακός κατά την έκρηξη του Big Ben, της πελώριας ηφαιστειακής οροσειράς στην κορυφη της νήσου Χερντ.

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφους CSIRO κατέγραψαν το γεγονός κατά τη διάρκεια ταξιδιού δύο μηνών γύρω απ΄τα νησιά του Οροπεδίου Κέργελεν.

Δείτε το βίντεο:

Έκθεση της ΝΑSA ανατρέπει τα περί θερμοκηπίου και δείχνει πως η Ανταρκτική κερδίζει περισσότερο πάγο από όσο χάνει (Βίντεο)

Μελέτες δείχνουν πως ενώ στη μια πλευρά λιώνει και χάνεται, σε ένα άλλο σημείο, ο πάγος πυκνώνει

Σύμφωνα με τη ΝASA και τη νέα ανατρεπτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ανταρκτική αυτή τη στιγμή κερδίζει περισσότερο πάγο από ό, τι χάνει. Τα εκπληκτικά ευρήματα που έχουν πραγματικά διχάσει και μπερδέψει την επιστημονική κοινότητα, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Journal of Glaciology.

Ο «άνθρωπος – δέντρο» έχει μία δεύτερη ευκαιρία ζωής(Βίντεο)


Ο Αμπούλ Μπατζάντρα (Abul Bajandra), ένας τριαντάχρονος άνδρας από το Μπαγκλαντές, υποφέρει από μία σπανιότατη γενετική διαταραχή που αποκαλείται ακροχορδονώδης επιδερμοδυσπλασία.

Ο ίδιος αποκαλείται «άνθρωπος – δέντρο» κι αυτό γιατί τα άκρα του αναπτύσσονται όπως οι ρίζες ή τα κλαδιά ενός δέντρου.
Μόλις στα δέκα του χρόνια ο νεαρός πρόσεξε για πρώτη φορά τις αλλοιώσεις στα άκρα του. Προσπάθησε, μάλιστα, μάταια να κόψει τα εξογκώματα μόνος του. Στα 30 του πια, η κατάστασή του είναι πιο άσχημη από ποτέ.

Τούρκος επιχειρηματίας: Συναντήθηκα με τον Τσίπρα για να πάρω κανάλι στην Ελλάδα - «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή της Τουρκίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ του τουρκικού ομίλου



Ο εκπρόσωπος του Ali Ilicali επιβεβαιώνει τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος «έδειξε θετικός» - Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν διέψευσε το ενδιαφέρον, αλλά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανέναν -ούτε Έλληνα ούτε Τούρκο» - Τι λέει η Ένωση Κεντρώων
Τον γύρο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης κάνει η είδηση ότι ο ιδιοκτήτης του τουρκικού καναλιού TV8, Ali Ilicali, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν τον ενδεχόμενο αγοράς καναλιού στην χώρα μας.