Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Kυπριακό και αγωγός - Δίχως προετοιμασία δεν υπάρχει νίκη

Δίχως προετοιμασία δεν υπάρχει νίκηΤου Ν. Λυγερού

Οι πολιορκίες μάς διδάσκουν ότι δίχως προετοιμασία, δεν υπάρχει νίκη κι ότι ακόμα κι αν υπάρχει, αυτή δεν είναι δεδομένη. Κάθε πράξη πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα όταν ενεργοποιείται για την άμυνα. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να είναι σοβαρά προετοιμασμένη. Βλέπουμε στην ιστορία, ότι πολλά νησιά που δέχτηκαν πολιορκία δεν κατάφεραν ποτέ ν’ αντισταθούν μέχρι να νικήσουν. Σίγουρα πολλά αντιστάθηκαν και δεν παραδόθηκαν αμέσως αλλά στο τέλος, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
Βέβαια υπάρχουν και νησιά που περηφανεύονται για την ηρωική τους αντίσταση ξεχνώντας ότι το αποτέλεσμα ήταν μία τρομερή ήττα, λόγω έλλειψης προετοιμασίας. Αλλά δεν ονομάζουν καν πόλεμο, την πολιορκία τους για να μην αναγκαστούν να μιλήσουν για την ήττα τους. Κι όμως η στρατηγική διδάσκει την αναδρομική ανάλυση για να γίνουν κατανοητές οι κινήσεις της εποχής, όχι για μια ιστορική εξειδίκευση που δεν προσφέρει τίποτα άλλο από ένα κεφάλαιο ιστορίας, αλλά για τη σύνθεση στο μέλλον άλλων τακτικών και στρατηγικών. Βλέπουμε ότι αυτό λείπει στις γνώσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς, όπου εμπλέκονται ανεξάρτητα ή μαζί, οι γενοκτονίες, οι εισβολές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι κατοχές. Διότι δεν υπάρχει ολική εικόνα και οι περισσότεροι περιορίζονται τοπικιστικά για ν’ αναδείξουν όχι ότι κέρδισαν αλλά ότι τα πήγαν καλύτερα από το διπλανό χωριό, τον διπλανό νομό, τη διπλανή περιφέρεια, το διπλανό κράτος. Όμως υπάρχουν νησιά που αντιστάθηκαν και νίκησαν. Και θα ήταν καλό να τα γνωρίζουμε για την ιστορία του μέλλοντος.


Kυπριακό και αγωγός
Του Ν. Λυγερού

Ο μόνος αγωγός φυσικού αερίου που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού είναι ο αγωγός EastMed. Οι άλλες προσπάθειες που προωθούνται για άλλους λόγους μεταξύ των οποίων και ο ραγιαδισμός, είναι απλώς απαράδεκτοι για την Κύπρο. Ήδη το γεγονός ότι υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις είναι μία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και αυτό ξέρουμε πως χρησιμοποιήθηκε το 1974. Από τότε οι κινήσεις της Τουρκίας μόνο φιλικές δεν είναι προς αυτήν αφού θεωρεί ότι δεν υπάρχει καν. Κατά συνέπεια ακόμα και η αναφορά σ’ έναν αγωγό που περνά από την Τουρκία, είναι μία λανθασμένη στρατηγική, η οποία δεν έχει ούτε προοπτικές σε διπλωματικό επίπεδο, ούτε μέλλον σε οικονομικό επίπεδο. Και ο λόγος είναι απλός αφού θα προκαλούσε μια άμεση εξάρτηση που δεν θα είχε ούτε το όφελος της επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί λοιπόν ν' αποτελεί κάποιο επιχείρημα ούτε για την επίλυση του κυπριακού, ούτε για το μέλλον της Κύπρου. Τα στρατηγικά κοιτάσματα της Κύπρου βρίσκονται νότιά της λόγω της μεσογειακής ράχης και δεν έχει νόημα ν' αλλάξει το διάγραμμα ροής που στην ουσία έχει στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης καθώς η τελευταία προωθεί και παροτρύνει τα κράτη μέλη να ερευνούν τις αυτόχθονες πηγές ενέργειας στον τομέα των υδρογονανθράκων με σκοπό να μειώσει τα απαραίτητα έξοδα που κάνει, αλλά και για να εξασφαλίσει, τουλάχιστον σ' ένα ποσοστό, την ενέργεια που απαιτούν οι δραστηριότητές της, με επιπτώσεις βέβαια σε παγκόσμιο επίπεδο κι όχι μόνο τοπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου