Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η κατάληψη των υψωμάτων Ιβάν – Μοράβας από το Γ’ΣΣ και το Συγκρότημα «Κ»

Σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1940,  το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα «Κ» του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την προέλαση στην Κορυτσά.

Η μάχη που οδήγησε στην κατάληψη των ορεινών όγκων Μόροβα (ή Μοράβα)-Ιβάν (13-22 Νοεμβρίου 1940), αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της ελληνικής αντεπίθεσης, μετά την απώθηση της ιταλικής εισβολής, κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941 και έδωσε το έναυσμα για σταθερή προέλαση στην Βόρειο Ήπειρο σε βάθος 30 έως 80 χιλιομέτρων.

Σοκ στην αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα: Υπεγράφη πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας της Κορίνθου με την ανύπαρκτη Shusha του Αζερμπαϊτζάν

Στην τελετή έναρξης της 18ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του «League of Historic Cities». Οι κινήσεις που ακολούθησαν και η κατάληξη της υπόθεσης

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε ένα σοβαρό ατόπημα από το Δήμο Κορινθίων που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Εκπρόσωπος του δημάρχου Κορίνθου Βασίλειου Νανόπουλο υπέγραψε, στις 15 Νοεμβρίου, πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας με τη Shusha του Αζερμπαϊτζάν, μια πόλη που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καθώς πρόκειται για ιστορικό αρμενικό έδαφος την πόλη Σουσί, στο Αρτσάχ.

Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Γεώργιος Μπαγάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά την τελετή έναρξης της 18ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του «League of Historic Cities», στο Αντόνγκ της Νότιας Κορέας και δεν αφορά μόνο την πόλη Σουσί.

Πάλι «μπήκε στη μύτη» της Τουρκίας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον στρατηγό Φλώρο»

Το ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, «ενοχλεί» την Τουρκία, είναι γνωστό τοις πάσι.

Απόδειξη ότι ο τουρκικός Τύπος έχει διαρκώς στραμμένα τα βλέμματά του σε οτιδήποτε κάνει ο Έλληνας στρατηγός: από μια ρίψη που θα κάνει με αλεξίπτωτο ή μια συνάντησή του με κάποιον «αντίπαλο» της Τουρκίας, μέχρι και σε κάθε δήλωσή του.

Έτσι μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη η νέα επίθεση της τουρκικής Takvim στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δημιουργεί όμως εντυπώσεις η εμπρηστική φρασεολογία της.

«Ασπίδα» σε νησιά και Έβρο: 700 ακόμη M-1117 – Κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα επόμενα Guardian

Εντός του 2023 αναμένεται να τα παραλάβει και να εξοπλίσει άμεσα τα M-1117 με προτεραιότητα σε αυτά που ήδη έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Μονάδων της πρώτης γραμμής σε νησιά και Έβρο.

  Κώστας Σαρικάς 

500 Αμερικανικά θωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης έχει έως τώρα παραλάβει ο Στρατός Ξηράς και προωθήσει κυρίως στις Μονάδες των νησιών και του Έβρου. Και ενώ τα M-1117 ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά, κλιμάκιο εξειδικευμένων Στελεχών του ΓΕΣ αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιλέξει τα επόμενα 700 Guardian ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 1200 τροχοφόρων θωρακισμένων Οχημάτων τα οποία παραχωρούν δωρεάν οι Αμερικανοί μέσω EDA στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για το 3ο κλιμάκιο αξιωματικών που μεταβαίνει στην Αμερική από την αρχή υλοποίησης του προγράμματος ώστε να περάσει από ‘’ακτινογραφία’’ τα αποθηκευμένα υπό παραχώρηση M-1117.

Αντίληψη κορβετών δύο διαμορφώσεων για το Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι διεργασίες και ζυμώσεις των τελευταίων ετών μέσα από μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, σε συνδυασμό με το όραμα της Δομής Δυνάμεων, έχουν βασανίσει εποικοδομητικά τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού από όλες τις απόψεις. Τεχνολογικές εξελίξεις, σύγχρονες πρακτικές, επιχειρησιακές απαιτήσεις και μελλοντικές τάσεις, πλάθουν αντιλήψεις ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τα υπό προμήθεια και τα σχεδιαζόμενα να αποκτηθούν στο εγγύς μέλλον πολεμικά πλοία.

Στην παρούσα φάση, το μεγάλο πρόγραμμα 3 φρεγατών FDI HN δρομολογήθηκε για την κάλυψη της

Στα υψηλότερα επίπεδα 20ετίας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 βρίσκεται στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου σήμερα Δευτέρα από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Άμυνας.

Μιλώντας για τα βήματα που επιτελέστηκαν με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητάς της χώρας, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο πλάνο αναβάθμισης των υποδομών της ΕΦ, με την ολοκλήρωση τριών μεγάλων έργων το 2022 (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών) και τη δρομολόγηση άλλων τριών το 2023 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια μονάδας, όρχοι και υπόστεγα), την αναβάθμιση στα υλικά ένδυσης

Τα F-16 Block 30 ΔΕΝ “πέθαναν”, η ηγεσία προχωρά… με μελετημένα και σταθερά βήματα

Παραμένουν ως έχουν τα παλιά F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας – Σημαντικές οικονομίες κλίμακας μέσα από την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους. Επανερχόμενοι στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των 32 F-16C/D Block 30 που αποκτήθηκαν στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ‘80 μέσω του προγράμματος Peace Xenia I, παραθέτουμε νεότερες πληροφορίες σχετικά με το πως σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα μαχητικά αυτά, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης και υποστήριξης, με παράλληλη αύξηση της απόδοσης του στόλου των νεότερων μαχητικών του τύπου που θα εκσυγχρονιστούν.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι και η ίδια η Πολεμική Αεροπορία θα επιθυμούσε τον εκσυγχρονισμό των 32 παλιών F-16C/D Block 30 στο ίδιο επίπεδο (Block 50M)

Ελληνικός Στρατός: Η περίπτωση επιλογής του ελληνικού οχήματος «ΟΠΛΙΤΗΣ» ως φορέας του συστήματος Spike NLOS

Κωνσταντίνος Τόλιας

Το ενδιαφέρον του Ε.Σ για την απόκτηση του ισραηλινής προέλευσης οπλικού συστήματος SPIKE-NLOS είναι γνωστό εδώ και καιρό. Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος αναμένονται οι τελικές υπογραφές για την προμήθεια του συστήματος. Εδώ απλώς να αναφέρουμε πως πρόθεση του Ε.Σ είναι η απόκτηση συνολικά 27 συστημάτων, ώστε να σχηματιστεί μια ικανή δύναμη κρούσης σε απόσταση.

Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης.

Στην Αίγυπτο την Τρίτη οι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος – Οι σημαντικές επαφές τους

 Χρήστος Γιαννούλης

Στην Αίγυπτο θα βρεθούν την Τρίτη (22/11) οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, μερικά 24ωρα μετά την πρώτη συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι.

Μόλις μερικά 24ωρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ταξιδεύουν στην Αίγυπτο για κρίσιμες επαφές με τους αξιωματούχους του Καΐρου. Η υπουργική αντιπροσωπεία της Αθήνας, μάλιστα, ταξιδεύει για το Κάιρο μόλις μερικές… ώρες μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν Αλ Σίσι και Ερντογάν έπειτα από πάρα πολύ καιρό, η οποία έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κρυφή» επιστράτευση σχεδιάζει ο Πούτιν - Σε απόγνωση η Ρωσία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος 

Σε απόγνωση βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για αυτό και μέσα στο επόμενο δίμηνο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση (αφού η μέχρι τώρα επιπρόσθετη στρατιωτική δύναμη δεν πέτυχε), η οποία πιθανότατα να είναι κρυφή, και να μην εκδώσει νέο διάταγμα, σύμφωνα με βρετανικές πηγές.

Οι αποτυχίες στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα, σε συνδυασμό με τις καθημερινά στατικές μάχες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Κρεμλίνο, που απλά επιμένει στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε περίπου 20 πόλεις της Ουκρανίας, και κυρίως σε ενεργειακές υποδομές (ηλεκτροδότηση, ύδρευση κ.ά.), για να εκφοβίσει ή να τιμωρήσει τον ηρωικό ουκρανικό λαό (χωρίς όμως αποτελέσματα).

Μεγάλη Άσκηση ΕΕ και ΝΑΤΟ με πυρά διάρκειας 2 μηνών στο Κιλκίς – Εντυπωσιακές εικόνες

 Η «CPX European Union Integrated Resolve 22 » (CPX EU IR 22) αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ακόμη μία μεγάλη διεθνής άσκηση Ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων, από την οποία απουσιάζει η Τουρκία, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το «παρών» στην κορύφωση της άσκησης, που διήρκησε 2 μήνες, μαζί με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγός Robert Brieger και τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Ερντογάν: Όποιος απειλήσει τα εδάφη μας, θα πληρώσει

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση στις δύο χώρες.

«Δεν υπάρχει θέμα η επιχείρηση αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά σε μια αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, όπου είχε παρευρεθεί στην έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

«Καταρχάς, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τυχαία σκέψη, τύπου "ποιος θα πει τι" ή "αν θα γίνει" είπε ο ίδιος.

ΗΠΑ: Κατακραυγή βουλευτών κατά Τουρκίας για τη Συρία, μήνυμα κατά νέων F-16

Σκληρή καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων κατά Κούρδων από Αμερικανούς βουλευτές 

Σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσαν το βράδυ της Κυριακής επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για τις τουρκικές επιθέσεις στη Συρία κατά Κούρδων, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ενισχυθεί η τουρκική αεροπορία και καλώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πάρει θέση.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αδιακρίτως επιθέσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις οποίες εδώ και χρόνια συνεργάζονται οι ΗΠΑ για την καταδίωξη των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με τους στόχους που έχουν πληγεί να περιλαμβάνουν και ένα νοσοκομείο.

Σταμμέλος Παπαβασιλείου: Έφεδροι-εθελοντές. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι πολίτες-οπλίτες

 
Σταμμέλος Παπαβασιλείου: Έφεδροι-εθελοντές. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι πολίτες-οπλίτες

«Στα Άκρα»: Οι Γ. Καραμπελιάς & Α. Συρίγος συζητούν για το 1922 [Βίντεο]

 

Η Βίκη Φλέσσα συζητεί με τον Γιώργο Καραμπελιά και τον Άγγελο Συρίγο για την Μεγάλη Ιδέα, τον Εθνικό Διχασμό και τους πρωταγωνιστές του, την Μικρασιατική Καταστροφή, και την διαχρονική επεκτατικότητα της Τουρκίας.

Ιωάννης Παπαφλωράτος: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν πτήσεις στα Κατεχόμενα - Ο Πούτιν χειραγωγεί τον Έρντογάν

 
Ιωάννης Παπαφλωράτος: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν πτήσεις στα Κατεχόμενα - Ο Πούτιν χειραγωγεί τον Έρντογάν

Στέργιος Θεοφανίδης: Rafale, F16 Viper, Mirage 2000-5 F35, FCAS - Το μέλλον της Πολεμκής Αεροπορίας

 

Στέργιος Θεοφανίδης: Rafale, F16 Viper, Mirage 2000-5 F35, FCAS - Το μέλλον της Πολεμκής Αεροπορίας

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για την πολιτική επικαιρότητα, τα διπλωματικά και τις υποκλοπές

 
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα στην εκπομπή 7-10 με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Κώστα Καλέτσιο. 

Μίλτος Σαρηγιαννίδης, Μη κανονικό κράτος η Λιβύη. Διαχρονικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Λιβύη

 
Από σύστασή του το κράτος της Λιβύης, μετά την λήξη του Ιταλοτουρκικού Πολέμου (1911-1912) δεν είναι ένα κανονικό κράτος και αυτό βγαίνει και στην περίοδο που διανύουμε τονίζει ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Μίλτος Σαρηγιαννίδης

Σάββας Καλεντερίδης: Σταματήστε τον ψυχολογικό πόλεμο | ZOOM (20-11-2022)

 
Σάββας Καλεντερίδης: Σταματήστε τον ψυχολογικό πόλεμο

Κωνσταντίνος Φίλης, Απέτυχε η πολιτική κατευνασμού. Αναβαθμισμένες οι Τουρκικές Προκλήσεις

Επαναφέρει τις απειλές ότι θα έρθει νύχτα ο Τούρκος Πρόεδρος και μάλιστα στο πιο επίσημο βήμα, στην συνεδρίαση των G20. Ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε το θέμα στον Κύριο Νίκο Χατζηνικολάου και το αληθινό ραδιόφωνο  (https://www.real.gr)

Προϋπολογισμός 2023: Προβλέπει ανάπτυξη 1.8% και πληθωρισμό 5% για το 2023 | 21/11/22 | ΕΡΤ


1. Προϋπολογισμός 2023: Προβλέπει ανάπτυξη 1.8% και πληθωρισμό 5% για το 2023
2. Κ.Μητσοτάκης: Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους αμφισβητούν την αμυντική θωράκιση της πατρίδας
3. Γ. Οικονόμου: Θα αντικατασταθεί η διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που προκάλεσαν εκνευρισμό στην Τουρκία | Αταίριαστοι | 21/11/2022


1. Χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία προανήγγειλε ο Ερντογάν – Επίθεση με ρουκέτες κατά τουρκικών στόχων
2. Πτέραρχος Γεωργούσης για Τουρκία: Καλό είναι να βλέπουμε σοβαρά τα πράγματα και να προετοιμαζόμαστε
3. Οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που προκάλεσαν εκνευρισμό στην Τουρκία

Χειραψία Ερντογάν – Σίσι στο Κατάρ: Για κωλοτούμπα κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Τούρκο πρόεδρο | Ώρα Ελλάδος 21/11/2022 | OPEN TV

 
1. Μήνυμα στην Ελλάδα το χτύπημα των Κούρδων, λένε Τούρκοι αναλυτές
2. Χειραψία Ερντογάν – Σίσι στο Κατάρ: Για κωλοτούμπα κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Τούρκο πρόεδρο
3. Δεσποτόπουλος και Καμπάς για επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη και χτύπημα Τουρκίας στη Συρία

Τουρκικά ΜΜΕ: Η στρατιωτική επιχείρηση είναι μήνυμα και στην Ελλάδα – Ενόχληση για τα F-16 | Σήμερα | 21/11/2022

 

1. Τουρκικά ΜΜΕ: Η στρατιωτική επιχείρηση είναι μήνυμα και στην Ελλάδα – Ενόχληση για τα F-16
2. Μπαχτσελί: Θέλουν να μας επιβάλουν τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών
3. Κατάρ: Ο Ερντογάν «ξέχασε» ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι είναι… τύραννος και συνομίλησαν