Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη

Του Ν.Λυγερού

Αν διαβάζαμε περισσότερο ιστορία θα ξέραμε καλύτερα που βρίσκεται το συμμαχικό πλαίσιο και που το εχθρικό. Σε αυτό το πεδίο το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη είναι χαρακτηριστικό. Ο Γκιέρκι Καστριότη (1405 – 1468), ως όμηρος των Οθωμανών, εξισλαμίστηκε σε μικρή ηλικία. Το όνομά του, του δόθηκε από τον Σουλτάνο σε αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο λόγω της στρατιωτικής του ικανότητας και το αξίωμα του μπέη ως τιμητική διάκριση. Όμως μετά την ήττα τους, το 1443 στη Νις της Σερβίας, ενώθηκε με τους συμπατριώτες του, έγινε χριστιανός και πήρε πίσω την οικογενειακή του περιουσία, πήρε το κάστρο της Κρούγια.

"Διπλό χτύπημα" στην Wall Street

Dow13.074,75-124,80 -0,95%  



  Nasdaq3.068,09-45,48 -1,46%  

Η Wall Street σήμερα
H απραξία της Fed που διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η απογοητευτική ισπανική δημοπρασία που επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανή εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους "χρέωσαν" στην Wall Street τη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα.

Με τον τεχνολογικό κλάδο μάλιστα να ξεχωρίζει στην "κόκκινη" περιοχή του ταμπλό ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερή του επίδοση το τρέχον έτος. Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο Dow Jones κατέγραψε "τριψήφιες" απώλειες για δεύτερη φορά φέτος.

Παρά το γεγονός ότι και σήμερα, ένας από τους παράγοντες που "κίνησαν τα νήματα" της Wall Street ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης, αναλυτές διαπιστώνουν σταδιακή αποσύνδεση της μοίρας των ΗΠΑ από αυτήν της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την τάση του S&P 500 να αρχίζει να διαχωρίζεται από την τάση του δείκτη MSCI Europe.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά την Τετάρτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 124,80 μονάδες (-0,95%) κλείνοντας στις 13.074,70 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 179 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 45,40 μονάδων (-1,46%) και έκλεισε στις 3.068,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 14,40 μονάδων (-1,02%) κλείνοντας στις 1.398,90 μονάδες.

Ανεξάρτητη βουλευτής η Άρια Αγάτσα - Παραιτήθηκε απο το ΠΑΣΟΚ

Δεν έχει επιβεβαιωθεί εαν έχει σχέση με τον σημερινό τραγικό συμβάν έξω απο την Βουλή.
Ανεξάρτητη βουλευτής είναι πλέον η κυρία Αρια Αγάτσα καθώς με επιστολής της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ενημερώνει ότι αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ...

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Αγάτσα πρωτοεκλέχθηκε το 2009  στην Βοιωτία.
 
ΠΗΓΗ tro-ma-ktiko

Αδιανόητη δήλωση Μπεγλίτη Δεν μπορούμε να ξέρουμε "αν τα φαγαν τα παιδιά του ή τα φαγε ο ίδιος"!(Βίντεο)

Είναι φορές που οι πολιτικοί, μπροστά στην ανάγκη να σχολιάσουν την "επικαιρότητα" δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν. Και δεν αντιλαμβάνονται ότι προτού τοποθετηθούν δημοσίως, "δικάζοντας" ή ασκώντας κριτική στην συγκλονιστική πράξη ενός ανθρώπου που επέλεξε να αυτοκτονήσει για να μην βιώσει τον εξευτελισμό στον οποίο υποβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες οι πράξεις, παραλείψεις και λαθεμένες επιλογές τόσων και τόσων κυβερνήσεων θα πρέπει να έχουν μετρήσει τα λόγια τους...

Καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας εκλήθη να σχολιάσει την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα.

Στο φως το συγκλονιστικό σημείωμα του αυτόχειρα

Το protothema.gr φέρνει στο φως την ιδιόχειρη, συγκλονιστική επιστολή του 77χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα που έβαλε το πρωί τέλος στη ζωή του στο Σύνταγμα.

Η κοινή γνώμη μένει άφωνη από τις αναφορές, ενώ πέραν από το περιεχόμενο του σημειώματος, συγκλονίζει και η επικοινωνία που είχαμε με την κόρη του αυτόχειρα, κυρία Έμμυ Χριστούλα.

«Η ιδιόχειρη επιστολή που άφησε ο πατέρας μου τα λέει όλα. Μία επιστολή άφησε σε μένα στο σπίτι και άλλη μία, με το ίδιο περιεχόμενο, την είχε μαζί του», αποκαλύπτει…

Και φόρο ιδιοκατοίκησης θέλει τώρα η Κομισιόν!

Σοκ για την ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως όμως για τους Έλληνες πολίτες από τα … συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης!

Σοκ γιατί σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν στην ταλανισμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία υπάρχει – λένε – ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του επιπέδου φορολογίας έστω με «έμμεσα» μέτρα όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης!

Τι θέλουν τα ρωσικά πολεμικά στην Κρήτη

Τι θέλουν τα ρωσικά πολεμικά στην Κρήτη
Σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον στέλνει η Ρωσία με την κάθοδο του πυραυλοφόρου καταδρομικού Smetliviy στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λίγα 24ωρα πριν προειδοποιούσε ακόμα μία φορά για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου χτυπήματος στο Ιράν. Η προειδοποίηση πήρε «σάρκα και οστά» την Τρίτη 3 Απριλίου με την κατάπλευση του Smetliviy στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ως απάντηση στην «σκιώδη» αεροπορική-ναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ που ξεκίνησε στις 29 Μάρτη. Το κωδικό όνομα της άσκησης είναι «Noble Dina» και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, της Τουρκίας, της Κύπρου και των ισραηλινών βάσεων στα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ.

Αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί... Αυτοκτόνησε μπροστά στη Βουλή των 300!Συνταξιούχος φαρμακοποιός ο 77χρονος αυτόχειρας

Συνταξιούχος φαρμακοποιός ο αυτόχειρας στο Σύνταγμα
Ο ηλικιωμένος ανάμεσα στα δένδρα και μπροστά στα μάτια των έκπληκτων περαστικών, έβγαλε ένα πιστόλι και αυτοπυροβολήθηκε, ενώ σε ιδιόχειρο σημείωμά του εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησε στη συγκεκριμένη πράξη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείωμα ο 77χρονος, που είχε μία κόρη, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, που σε συνδυασμό με την δεινή οικονομική του κατάσταση, τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
Σε ιδιόχειρο σημείωμά του, ο αυτόχειρας εξηγεί με απόγνωση τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. «Δεν μπορώ να ζω σε αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορώ να ψάχνω για φαγητό στα σκουπίδια» έγραψε.

Όλες οι τροπολογίες - «περιβόλι» που κατατέθηκαν

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr


Όλες τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής των βουλευτών παρουσιάζει σήμερα το real.gr, όπως αυτές έχουν κωδικοποιηθεί και έχουν παρουσιαστεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι περισσότερες εκ των τροπολογιών αυτών είναι παλαιοκομματικού τύπου προεκλογικές ενέργειες που εκθέτουν περαιτέρω το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Γκάλοπ – έκπληξη για την Αχαΐα: Τέταρτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9% η «Χρυσή Αυγή»! Υψηλό το ποσοστό της αποχής

Ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην Αχαΐα, δείχνει μια ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Και σε αυτή καταγράφεται ραγδαία πτώση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και εντυπωσιακά ποσοστά για τη «Χρυσή Αυγή».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από φοιτητές/τριες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης για το μάθημα της «Στατιστικής των Επιχειρήσεων» διεξάγουν πανελλαδική έρευνα που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου. Ανάμεσα στα ερωτήματα υπάρχουν και αυτά της "Πρόθεσης ψήφου" και "Παράστασης νίκης".

Μετά το μπλακ άουτ τα ξημερώματα Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε όλη την Κύπρο

Λευκωσία: Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε σχεδόν όλους τους καταναλωτές ολοκληρώθηκε μέχρι τις 10 το πρωί αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Προστίθεται πως οι ακριβείς λόγοι της βλάβης διερευνώνται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 04:39 σήμερα σημειώθηκε διαταραχή στο Δίκτυο Μεταφοράς. Διακόπηκε η διασύνδεση του δικτύου με αυτό των κατεχομένων και αποσυνδέθηκαν ηλεκτρογεννήτριες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας λόγω αυτόματης λειτουργίας των συστημάτων προστασίας ώστε να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη σε εξοπλισμό, προστίθεται.

Πτώση στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Ζημιές καταγράφουν και σήμερα -μέχρι τις 12:57 και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται- στην πλειονότητά των οι αγορές του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 233,68 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες κατά 1,05%.

Ζημιές της τάξης του 1,11% κατέγραψε και ο δείκτης της Κύριας αγοράς, φθάνοντας στις 223,32 μονάδες, όπως και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, που έκλεισε με πτώση 0,97%, πέφτοντας στις 84,37 μονάδες, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών (μετοχές και χρεώγραφα) ανήλθε στις 200.000 ευρώ περίπου.

Αρνητικό "κρεσέντο" για τις τράπεζες

Εικόνα στασιμότητας εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., στις συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ το πτωτικό σερί των τραπεζών συνεχίζεται για δωδέκατη συνεδρίαση, λαμβάνοντας πλέον διαστάσεις-ρεκόρ. Συνεχίζονται οι έντονες τραπεζικές πιέσεις με το "βλέμμα" στην ανακεφαλαιοποίηση.

Ούτε η χθεσινή ημέρα στάθηκε ικανή να διακόψει την πίεση που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος συμπλήρωσε 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αριθμός που απέχει μόλις μία συνεδρίαση σε επίπεδο στατιστικών από το ρεκόρ συνεχούς πτώσης των τελευταίων πέντε ετών (Φεβ.2009).

Όπως εκτιμά η Piraeus Securities, δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση οι καταλύτες εκείνοι που θα προσφέρουν ένα περιθώριο προστασίας στην αγορά.

Από την πλευρά της η Eurobank Equities εκτιμά ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μορφή του πολιτικού χάρτη μετά τις εκλογές αναμένεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν το κλίμα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν ξέφυγε από τις πιέσεις η Wall Street, απογοήτευσε η Fed

Dow13.199,55-64,94 -0,49%  



  Nasdaq3.113,57-6,13 -0,20%  

Η Wall Street χθες
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν την τελευταία ώρα  να περιορίσουν τις απώλειες τους κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά της ημέρας.

Τα πρακτικά από τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Fed στα μέσα του προηγούμενο μήνα έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να παρέμβουν με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή να δρομολογήσουν άλλα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει σε κάποιο βαθμό ενισχυθεί αν και παρέμειναν επιφυλακτικοί για τον ρυθμό βελτίωσης της αγοράς εργασίας όπως έδειξαν τα πρακτικά που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι δείκτες της Wall κινήθηκαν ήπια πτωτικά πριν την ανακοίνωση των πρακτικών στον απόηχο των στοιχείων για τις βιομηχανικές παραγγελίες που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 1,3% το Φεβρουάριο στα 468,41 δισ. ευρώ σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 1,5% το Φεβρουάριο.