Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Εθνικές εκλογές – Μάιος 2023

 

     Δείτε τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών μέσα από την ιστοσελίδα

Αριστείδης ο Δίκαιος διαχρονικό πρότυπο πολιτικού ανδρός

Αριστείδης ο γιος του Λυσιμάχου (ο επονομαζόμενος και Δίκαιος): μια βιογραφία (550 - 468 π.Χ.)

Τα Επτάνησα ενώνονται με τη Μητέρα Ελλάδα – Σαν σήμερα το 1864

Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου 1864, τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία, με τη συνθήκη που υπογράφτηκε ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, και στο ελληνικό βασίλειο.

Η πρώτη επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους ήρθε σε περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα καμιάς από τις αλυτρωτικές εξεγέρσεις του ελληνικού κράτους ούτε συντελέστηκε σε βάρος του μόνου μέχρι το 1878 εχθρού, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με τη συνθήκη που υπογράφτηκε στις 17/29 Μαρτίου 1864 ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις,

Πάφος: Με σεμνότητα και σεβασμό η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής του ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Ηλίας Πετρόπουλος

Ηχηρό μήνυμα ότι κανείς δεν ξεχνά τι έγινε στον Πόντο στις αρχές του 20ού αιώνα, σε βάρος των Ελλήνων χριστιανών, έστειλε ανήμερα της 19ης Μαΐου, ο δήμος και η κοινωνία της Πάφου στην Κύπρο, όπου διοργανώθηκε πορεία από το Δημοτικό Μέγαρο έως το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων και επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ).

Η ιστορία των πρωτοετών Ευέλπιδων Τάξεως 1940, που πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης

Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος , Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ και γιος ενός από τους 300 Ευέλπιδες που πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης.

Στις 2/10/1940 εισήχθησαν στην σχολή Ευελπίδων οι πρωτοετείς Ευέλπιδες. Στις 28/10/1940 που κηρύχτηκε ο πόλεμος , οι Ευέλπιδες της 2ης και 3ης τάξης ,ονομάστηκαν ανθυπασπιστές και ανθυπολοχαγοί αντίστοιχα και αναχώρησαν στο μέτωπο.

Στη σχολή παρέμειναν οι 300 της 1ης τάξης για την εκπαίδευσή τους . Η εισβολή των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941 , βρίσκει τους Ευέλπιδες της 1ης τάξης να εκπαιδεύονται εντατικά. Μέσα στην σύγχυση που επικρατούσε από την κατάρρευση του μετώπου και την προέλαση των Γερμανών , η σχολή Ευελπίδων έχει ξεχαστεί και στερείται διαταγών. Οι ευέλπιδες ζητούν να συγκροτήσουν ένα λόχο και να μεταβούν στις Θερμοπύλες να αντισταθούν κατά των Γερμανών αλλά το αίτημά τους δεν εγκρίνεται από την τότε ηγεσία.

Εκλογές στην Ελλάδα: Πρόβα νυφικού για την εξουσία με φόντο τις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Κύπρου»…

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Οι διάλογοι με την Τουρκία, το Δόγμα Δένδια και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία του δικτάτορα Παπαδόπουλου - Πώς λειτουργούν οι εκλογικοί νόμοι, τα ποσοστά αυτονομίας, η ακυβερνησία και το σενάριο να συνθλιβούν οι μικροί στις 2 Ιουλίου

Οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα εμφανίζονται ως πρόκριμα για τις επόμενες, στις 2 Ιουλίου, και ως το στοίχημα, κατά πόσον η χώρα θα κυβερνηθεί (αυτοδύναμα ή με συμμαχίες) ή θα μπει σε μια δίνη ακυβερνησίας. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει εσωτερικά και δη στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Διότι, όπως λέγεται, μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα ήταν δυνατό να ξεκινήσουν διάλογοι για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Ποια θα είναι, όμως, η βάση των διαλόγων αυτών και της επίλυσης των προβλημάτων; Τι θέλει η Τουρκία και τι τελικά θέλουν Αθήνα και Λευκωσία;

Εγείρουν ερωτηματικά για τη συνταγματικότητα του ΣΕΑ

 Ανδρέας Πιμπίσιης   

Στο Προεδρικό εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην λειτουργία ενός, εντελώς άγνωστου θεσμού για τα κυπριακά δεδομένα, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε και ετοιμασία του σχετικού νομικού πλαισίου. Στη Βουλή ωστόσο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις επί της πρότασης που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και εγείρονται ερωτήματα γύρω από τη συνταγματικότητα του ΣΕΑ. Επιφυλάξεις που τέθηκαν και γραπτώς προς τον Προέδρο, οι οποίες έτυχαν ανάγνωσης και κάποιες εξ αυτών λήφθηκαν υπόψη. 

Στην πρώτη συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 30 Μαρτίου

Προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για άσκηση στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου

Για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία δεσμεύει περιοχές με NAVTEX για παράνομη διεξαγωγή ασκήσεων, πολύ κοντά στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αναφέρουν πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «η νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, για διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης την επόμενη εβδομάδα ανοικτά της περίκλειστης Αμμοχώστου γίνεται κάθε χρόνο. Η άσκηση κορυφώνεται τον Ιούνιο, όπου διεξάγεται η μεγάλη άσκηση της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ακόμα ότι «συνήθως οι περιοχές που δεσμεύονται από την Τουρκία για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης, βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα. Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος οι περιοχές που δεσμεύτηκαν φθάνουν μέχρι τις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

Ελληνοτουρκικά: Τι θα γίνει με το «μορατόριουμ» στο Αιγαίο μετά τους υψηλούς τόνους – «Κρας τεστ» η άσκηση «Deniz Kurdu»

 Κώστας Σαρικάς

Η ανακοίνωση πάντως του Τουρκικού υπουργείου άμυνας σχετικά με την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων ήταν στους παλιούς γνωστούς υψηλούς τόνους.

Αν και απομένουν μόλις δύο εβδομάδες από την προγραμματισμένη έναρξη της μεγάλης κλίμακας ναυτικής άσκησης του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Deniz Kurdu 23» άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις των γειτόνων τόσο για τα σενάρια της άσκησης όσο κυρίως για τις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν.

Οι εξοπλισμοί και οι ανατροπές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το προνομιακό πεδίο διακρίσεως της κυβερνήσεως εν σχέσει με την προηγουμένη, αυτό της ενισχύσεως της αμυντικής θωρακίσεως της χώρας. Ουδείς αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έπραξε πολλά και σημαντικά, αφού αποφάσισε προηγουμένως να αυξήσει πολύ σοβαρά τις επενδύσεις για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ανεξαρτήτως όμως των όσων στοιχείων έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα για τις επιλογές στα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι, έχει ενδιαφέρον σε ένα είδος “απολογισμού”, να προσεγγίσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία στα οποία υπήρξαν μεγάλες ανατροπές του αρχικού σχεδιασμού. Αυτό, για να γίνει αντιληπτή η πολύ σοβαρή επίδραση των πολιτικών κριτηρίων, έναντι των αμιγώς στρατιωτικών κι όχι με επικριτική διάθεση απαραιτήτως αλλά περισσότερο ως δημοσιογραφική – ενημερωτική καταγραφή.

Μπορεί η Τουρκία να φτιάξει μαχητικό 5ης γενιάς; Παραμύθι με σκουπόξυλο

Ηδη η Τουρκία από το 2010 σχεδίαζε πρόγραμμα κατασκευής εγχώριου μαχητικού με το όνομα «Turkish Type Fighter» 5ης γενιάς. Η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) το 2019, στην Αεροπορική έκθεση στο Παρίσι, παρουσίασε ένα μοντέλο από το σχεδιαζόμενο δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος TF-X. Μέχρι το 2023 ο υπεύθυνος τότε της εταιρείας κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων, είχε πει ότι, θα έχει κατασκευαστεί το πρωτότυπο. Η πρώτη πτήση θα γίνει το 2025 ενώ το αεροσκάφος σχεδιάζεται να μπει σε υπηρεσία μετά το 2028.

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του βέβαια προερχόταν από την προηγούμενη συμμετοχή της TAI σαν εταίρος στο πρόγραμμα του F-35. Και συμπλήρωσε «Η ΤΑΙ κατασκευάζει την κεντρική άτρακτο.

Πολεμική Αεροπορία: Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος στο επίκεντρο, ενημέρωση από την ισραηλινή Rafael

Διονύσης Σαββόπουλος: Σε όποιον δεν αρέσει να επιστρέψει τον δίσκο του

  Δέσποινα Κονταράκη

Αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες με τις επιθέσεις κατά του Διονύση Σαββόπουλου επειδή τόλμησε να πει πως προτιμά μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, είναι για γέλια και για κλάματα. Ειδικά, μάλιστα, όταν προέρχεται από τη λεγόμενη αριστερή διανόηση, η οποία όλο και λιγότερο θυμίζει αριστερά και σίγουρα δεν σκέφτεται σαν διανόηση. 

Η πολιτική δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερόστροφων, δήθεν προοδευτικών δυνάμεων στη διαφορετική άποψη, είναι σοκαριστική. Σχεδόν… παπική θα λέγαμε, αφού εκτός από το ηθικό πλεονέκτημα, διεκδικούν και το αλάθητο.

Συνελήφθησαν 5 άτομα για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων μέσω χρηματισμού στην Καρδίτσα (Βίντεο)

Συνελήφθησαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (20/05) από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., σε περιοχή της Καρδίτσας, 5 ημεδαποί για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας. Πρόκειται για τρεις συνεργάτες του υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιου Βαϊόπουλου και δύο Ρομά.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου, εντός οχήματος ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν 197 Δελτία Ταυτότητας, Διαβατήριο, 2 φωτοαντίγραφα Δελτίων Ταυτότητας καθώς και μία σακούλα με 114 κλειστούς φακέλους που έκαστος περιείχε κάρτα του υποψήφιου Βουλευτή και 5 ψηφοδέλτια με «σταυρωμένο» το όνομα του συγκεκριμένου υποψήφιου.

Εκλογές 2023: Υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ

Κυβέρνηση με προτεραιότητα την ανάπτυξη ή ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Oι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να μη μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και των γερμανικών ΜΜΕ. Σχολιάζοντας τη σημερινή εκλογική διαδικασία, τα μεγαλύτερα γερμανικά δίκτυα γράφουν για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και το κλίμα σταθερότητας που διαμορφώθηκε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα τους. Τα στρατόπεδα είναι δύο: στη μία πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί τη σταθερότητα, τη φορολογική ελάφρυνση και τις επενδύσεις. Στην άλλη πλευρά, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, που προκρίνει την επέκταση του κράτους πρόνοιας» επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα του γερμανικού zdf.

Εκλογές 2023: Οι αφίσες έχουν την δική τους ιστορία – Το ταξίδι στο enikos.gr από την μεταπολίτευση στο σήμερα

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά…», όμως ιστορία γράφτηκε και με ένα χαρτί κολλημένο πάνω σε έναν τοίχο ή μια κολώνα. Οι πολιτικές αφίσες υπάρχουν ακόμη κρεμασμένες να μας θυμίζουν την προεκλογική περίοδο που μόλις τελείωσε. Μέχρι την επόμενη.

Του Μίλτου Τσεκούρα

Μπορεί στις μέρες μας να θεωρούνται κάπως ξεπερασμένες ως μέσο προβολής, όμως διαχρονικά αποτέλεσαν (και αποτελούν) ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Εικαστικές δημιουργίες αλλά και τερατουργήματα, αστείες αλλά και προκλητικές, πολλά υποσχόμενες αλλά και γεμάτες κούφια λόγια.

Εκλογές 2023: Τι περιμένουν οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα - Ποια μηνύματα στέλνουν

 

Αλεξία Τασούλη

Με δικές τους δημοσκοπήσεις, με συναντήσεις με στελέχη κομμάτων, διπλωμάτες και δημοσιογράφους οι ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα απέκτησαν τις τελευταίες ημέρες μια άριστη εικόνα για το κλίμα και τη τάση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και αναμένουν με πολύ προσοχή τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών. 

Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης όσο και άλλοι πρέσβεις δυτικών χωρών απέφυγαν ασφαλώς να τοποθετηθούν για το ποιο κόμμα προτιμούν να κερδίσει απόψε και ποιον πρωθυπουργό θα ήθελαν για συνομιλητή τους. Αλλωστε παρά τα όσα γράφτηκαν για προτιμήσεις των Αμερικανών, σε καμμία δημόσια τοποθέτησή του ο Τζορτζ Τσούνης δεν άφησε να διαφανεί στο ελάχιστο αν προτιμά τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μενέντεζ για τα F-35 στην Ελλάδα: Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, έχουν δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις - Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία

Θετικό μήνυμα για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ως καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας για να τον τιμήσει με το   3ο «Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής» (Ionian Medal of Honor).

«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουρκία:«Η διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τα αμυντικά προϊόντα»

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα έχει μετατοπίσει τη στρατηγική της εστίαση προς την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ως κύριο συστατικό της εξωτερικής της πολιτικής.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αμυντικά έργα όχι μόνο ενίσχυσε την εθνική της ασφάλεια, αλλά την κατέστησε σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Αυτή η σκόπιμη αλλαγή προτεραιοτήτων αντανακλά τη φιλοδοξία της Άγκυρας να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από ξένους αμυντικούς προμηθευτές.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο γεγονός που μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου πολύτιμο με τη στρατιωτική διάσταση της επιχείρησης, και ίσως και να την υπερβαίνει σε ορισμένους τομείς.

Το νέο «Ανατολικό Ζήτημα» ως συνέπεια της επανεκλογής Ερντογάν

 Νίκος Μελέτης

Οι Έλληνες σήμερα προσέρχονται στις κάλπες που πιθανότατα θα διατηρήσουν την πολιτική αβεβαιότητα τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ενώ η Τουρκία μετρά πλέον αντίστροφα μέχρις ότου σε μια εβδομάδα δώσει όπως όλα δείχνουν μια θριαμβευτική νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν, στην αφετηρία της τρίτης δεκαετίας διακυβέρνησης της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος ηγέτης διεκδικεί, με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος του, μια ακόμη θητεία τον αναδεικνύει σε έναν πραγματικό μετρ της πολιτικής τακτικής και των εκλογικών μαχών.

Μια ακόμη νίκη στην συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους απαλλάσσει τον Ταγίπ Ερντογαν από τα δεσμά του παρελθόντος και οδηγεί την χώρα του στον «Αιώνα Ερντογάν».

Μόσχα: «Εκκολαπτήριο αντιρωσικής και αντικινεζικής υστερίας» η G7

 Η G7 έγινε «ένα εκκολαπτήριο, όπου υπό την ηγεσία των Αγγλοσαξώνων, προετοιμάζονται καταστροφικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε σήμερα τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς την "πολιτικοποιημένη" εκδήλωση η οποία καλλιέργησε αντιρωσικές και αντικινεζικές δηλώσεις και κατηγόρησε το φόρουμ ότι υπονόμευσε την παγκόσμια σταθερότητα.

Η G7 δηλώνει έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών επισήμανε στη Ρωσία την ετοιμότητά της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, ενώ έδωσε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ευκαιρία να πάρει με το μέρος του χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

Η δυσπιστία έναντι της Κίνας ως εμπορικού εταίρου και η αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας ήταν τα κεντρικά μηνύματα που εστάλησαν από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου κατά τη σύνοδό τους στην πόλη της Χιροσίμα.

Τετ α τετ Μπάιντεν - Ζελένσκι στην Χιροσίμα: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

 Συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή ενός νέου πακέτου όπλων προς το Κίεβο, ενώ υποστήριξε πως η χώρα του θα συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα. "Η Ουκρανία έχει τη στήριξή μας, δεν θα την αφήσουμε", κατέληξε ο Μπάιντεν.

Μόσχα: Το Κίεβο έπληξε το Μπερντιάνσκ με πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμήθευσε η Βρετανία

Ένας διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο έπληξε το λιμάνι Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία με πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμήθευσε η Βρετανία.

Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ είπε ότι επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πόλη, τέσσερις εκ των οποίων ήταν πύραυλοι Storm Shadow. Διευκρίνισε ότι έξι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν και ο ένας έπεσε στην άκρη της πόλης, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μερικώς περικυκλώσει το Μπαχμούτ και έχουν ακόμη τον έλεγχο τμήματος της πόλης, λέει το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει μερικώς την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας και εξακολουθούν να ελέγχουν τμήμα της, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη νωρίτερα σήμερα την μισθοφορική ομάδα Wagner και τον ρωσικό στρατό μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη.

Αλλά η Μαλιάρ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να προελαύνουν κατά μήκος των περιχώρων του Μπαχμούτ και διεκδικούν τμήμα των υψωμάτων που δεσπόζουν πάνω από την πόλη.

Βρετανία: Η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, λέει ο Σούνακ

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Κίνα συνιστά «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» αφού συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης της επιθετικότητας του Πεκίνου με τους δυτικούς συμμάχους.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την απειλή από την «όλο και πιο αυταρχική» Κίνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Σύνοδος Κορυφής G7: Ο Ζελένσκι υποβάθμισε το ότι δεν συναντήθηκε με τον Λούλα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία, αποδίδοντάς το σε λάθος προγραμματισμό.

Ερωτηθείς αν απογοητεύθηκε που δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Ζελένσκι είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πιστεύει πως περισσότερο απογοητεύθηκε ο Βραζιλιάνος ηγέτης.

«Νομίζω ότι τον απογοήτευσε», είπε, χαμογελώντας και προκαλώντας γέλια από τους δημοσιογράφους.

The TRUTH About LGBTQ+ in Ancient Greece - Once and for all

We often time hear this notion that ancient Greece was basically an lgbtq+ paradise where everything same sex related, was accepted and even encouraged. But what do the historical sources actually tell us about this? Let's find out.

Ποιους θεωρούσαν Έλληνες οι αρχαίοι;


 Μπείτε στην ιστοσελίδα μας Conserva.gr για να διαβάζετε άρθρα περί θεμάτων της επικαιρότητας και πολλά ακόμα! 

ALS NSD στην διεθνή έκθεση DEFEA 2023


Συνέντευξη της ALS NSD στο HellenicDefenceNet. Edit: @Nob0dymyname

Ο Άγγελος Συρίγος συνομιλεί με την Μιμή Ντενίση για την καθημερινότητα στηνΑθήνα


Ο Άγγελος Συρίγος και η Μιμή Ντενίση συνομιλούν για την καθημερινότητα στην Αθήνα, την ασφάλεια, τα πανεπιστήμια, την τέχνη, την πατρίδα, την οικογένεια και την προσωπική του ζωή.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥΣ

Τον κ. Θεόδωρο Χατζηπαντελή, Καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατικής του ΑΠΘ έχει προσκεκλημένο για τον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των "Ανιχνεύσεων".

Άρχισε η "συνεκμετάλλευση" - Αλωνίζουν τα τουρκικά αλιευτικά στη Μύκονο (20-5-2023)


Άρχισε η "συνεκμετάλλευση" - Αλωνίζουν τα τουρκικά αλιευτικά στη Μύκονο

Τι ανέφερε ο CEO του ενεργειακού κολοσσού ενώπιον της ιταλικής βουλής


1. Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος πάνω από την Δένεια – Μαρτυρίες κατοίκων
2. Τι ανέφερε ο CEO του ενεργειακού κολοσσού ενώπιον της ιταλικής βουλής

Μ. Κωστίδης: Τρομερή πόλωση και μίσος στην Τουρκία, εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα | Σήμερα | 21/05/2023

1. Μ. Κωστίδης: Τρομερή πόλωση και μίσος στην Τουρκία, εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα
2. Ψήφος αποδήμων: Πως πήγε η διαδικασία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Κ. Ιατρίδης και Θρ. Ευτυχίδης για τις εκλογές στην Τουρκία | Τώρα μαζί 21/5/2023 | OPEN TV


1. Κ. Ιατρίδης και Θρ. Ευτυχίδης για τις εκλογές στην Τουρκία
2. Λειψοί και Καστελόριζο: Στις κάλπες για να ψηφίσουν οι κάτοικοι
3. Αντικύθηρα: Πρωί – πρωί στο εκλογικό κέντρο οι λιγοστοί κάτοικοι
4. Ψέριμος: Σπεύδουν στις κάλπες οι ακρίτες

Το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία οξύνει και τον εθνικισμό, με πολλές αιχμές κατά της Ελλάδας | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο

1. Τουρκία: Το μήνυμα Ερντογάν για Θεό και ΗΠΑ και ο Ιμάμογλου που βγαίνει μπροστά
2. Το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία οξύνει και τον εθνικισμό, με πολλές αιχμές κατά της Ελλάδας
3. Τη Δευτέρα η απόφαση αλβανικού δικαστηρίου για Μπελέρη-Κοκαβέση – Συναντήθηκαν με στέλεχος του ΥΠΕΞ