Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Πάφος: Με σεμνότητα και σεβασμό η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής του ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Ηλίας Πετρόπουλος

Ηχηρό μήνυμα ότι κανείς δεν ξεχνά τι έγινε στον Πόντο στις αρχές του 20ού αιώνα, σε βάρος των Ελλήνων χριστιανών, έστειλε ανήμερα της 19ης Μαΐου, ο δήμος και η κοινωνία της Πάφου στην Κύπρο, όπου διοργανώθηκε πορεία από το Δημοτικό Μέγαρο έως το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων και επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ).

Ο καθηγητής του ΔΠΘ Ηλίας Πετρόπουλος, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση (πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Στην ομιλία του με θέμα Μνήμες Γενοκτονίας: ένα αιώνιο ανοικτό τραύμα, ο Ηλίας Πετρόπουλος κατέθεσε τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τα επιμέρους ζητήματα και παραμέτρους της Γενοκτονίας, όπως το γεγονός ότι οι Έλληνες Πόντιοι που έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσαν να ονομάζονται ως «Χριστομάρτυρες» και όχι απλώς «εθνομάρτυρες», αφού ο κύριος λόγος που σκοτώθηκαν ήταν λόγω της θρησκείας τους.

Η σημερινή κοινωνία, τόνισε, έχει σχεδόν εγκληματικά αμελήσει ένα πολύ βασικό στοιχείο του ποντιακού πολιτισμού, την ποντιακή γλώσσα, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε προτού είναι αργά.

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος τόνισε ότι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης μεταδίδεται το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ενότητας του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε πως ο δήμος Πάφου και ο ίδιος προσωπικά θα εξακολουθήσουν να παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη ώστε οι Έλληνες του Πόντου που ζουν στην πόλη να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, να στηρίξουν τις ρίζες τους και πάνω απ’ όλα, να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες των προγόνων τους στις επόμενες γενιές, μέσα σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, αλληλεγγύης και σεβασμού. «Είναι γι’ αυτό που εμείς ως Τοπική Αρχή μιας πόλης που φιλοξενεί 9.000 περίπου ομογενείς, οι οποίοι με την εργασία και το μόχθο τους έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, έχουμε κάθε λόγο να τιμάμε κάθε χρόνο την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας», είπε.

Η Νίνα Γκαρακλίδου (πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Από την πλευρά της η ομογενής ποντιακής καταγωγής και δημοτική σύμβουλος Πάφου Νίνα Γκαρακλίδου, ανέφερε πως 104 χρόνια μετά το Ποντιακό Ολοκαύτωμα, ο απανταχού Ελληνισμός τιμά την 19η Μαΐου, αποδεικνύοντας πως δεν χαρακτηρίζεται από ιστορική αμνημοσύνη και συνεχίζει τον αγώνα για ηθική δικαίωση, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ξεχασμένο γεγονός.

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της στήριξης του δημάρχου προς τους Έλληνες του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας, η Νίνα Γκαρακλίδου τού απένειμε τιμητικό δώρο.

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια του Πόντου από τους Μιχάλη Μουραντίδη και τους Γιώργο και Τρύφωνα Χατζίδη, ενώ εντυπωσιακοί ήταν οι χοροί από το συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη».

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία και την εκδήλωση:

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

(Πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου