Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 1851 – 1911

Διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του δάσκαλου και ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ (1817-1897) και της Γκιουλώς Μοραΐτη (1822-1896). Έτσι, ο νεαρός Αλέξανδρος μεγάλωσε μέσα σ’ ένα κλίμα γεμάτο ευλάβεια και θρησκευτικότητα. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και στη Σκόπελο, φοίτησε κατόπιν στο γυμνάσιο της Χαλκίδας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα (Βαρβάκειο) με χίλιες δυο στερήσεις. Το 1874 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν πήρε το δίπλωμά του.

Η αγαπημένη μας σοκολάτα απειλείται με… εξαφάνιση Σε επείγουσες λύσεις καλούν οι ειδικοί αν θέλουμε να επιβιώσει το κακάο στα επόμενα 30 χρόνια

Στον γλυκό πειρασμό της σοκολάτας λίγοι μπορούν να αντισταθούν, αν δεν πάρουμε όμως μέτρα και μάλιστα γρήγορα, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το κάνουμε.
Γιατί οι μέρες της σοκολάτας φαίνεται πως είναι μετρημένες, όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί και αυτόν τον κλάδο.
Τα 2/3 του παγκόσμιου κακάο προέρχονται από τη Δυτική Αφρική και ειδικά από την Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κακάο διεθνώς.
Το κακάο χρειάζεται για να αναπτυχθεί ειδικές συνθήκες άφθονης υγρασίας και βροχοπτώσεων, το κλίμα της Δυτικής Αφρικής αλλάζει όμως και μάλιστα γοργά.

Προκαλεί η Τουρκία με fake news! Απαγόρευσαν σε Ελληνικά πλοία να πλησιάσουν τα Ίμια

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com νέο επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια την Τετάρτη (03.01.2017).

Όπως γράφει η εφημερίδα τουρκικά πλοία απαγόρευσαν σε πλοία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού να πλησιάζουν την βραχονησίδα μάλιστα η τουρκική ιστοσελίδα γράφει οτι
 ένα Ελληνικό πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη του Λιμενικού επιχείρησαν να πλησιάσουν την βραχονησίδα, την οποία αναφέρει ως «Καρντάκ» (η τουρκική ονομασία των Ιμίων).

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες και στην Ελλάδα Θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας

Από την αρχή της νέας χρονιάς παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ′ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Μεγάλη "λαδιά" του Βερολίνου: Ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να κάνει έρευνες στα Κύθηρα! Τι ανταπάντησε η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο, καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να προχωρήσουν σε έρευνες στα... Κύθηρα, εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.
Το σίριαλ με το «Meteor» έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου ξεκίνησε έρευνες ανοικτά της Λήμνου.

Στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη το επόμενο μίτινγκ για την ονομασία των Σκοπίων - Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια

Δεν διευκρινίζεται αν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει συγκεκριμένο όνομα - Τζανακόπουλος: Η τοποθέτηση Καμμένου δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης
Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας, των Σκοπίων και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.


Η συνάντηση, που θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, θα διεξαχθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στη Νέα Υόρκη, την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.