Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μιχάλης Κοσμόπουλος: Πολλοί Ομηροι, δύο έπη


Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, στο κέντρο, μαζί με τους φοιτητές του στο πεδίο. Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της Διακεκριμένης Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, λέει ότι «τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια ήταν καρπός μακρών διαδικασιών σύνθεσης όχι μόνο από έναν, αλλά από περισσότερους Ομήρους».

«Είναι πιθανόν ότι υπήρξαν πολλοί Ομηροι, όχι μόνο ένας. Η δημιουργία των ομηρικών επών ήταν αποτέλεσμα διαδικασιών που κράτησαν αιώνες, από την αρχική προφορική σύνθεση αναρίθμητων ρευστών ποιημάτων μέχρι την τελική σταθεροποίησή τους και τη μετατροπή τους σε γραπτό κείμενο», είπε και προκάλεσε έναν μικρό σεισμό. Ο λόγος για τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Αρχαιολογίας και κάτοχο της Διακεκριμένης Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, Μιχάλη Κοσμόπουλο.

ΓΑΜΟΣ : Η ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ...


Από Faceof...

Για όποιον ακόμα δεν έχει καταλάβει που οδεύει η κατάσταση δεν πειράζει...ακόμα ελεύθεροι είμαστε, έχουμε καιρό μέχρι το 2030 που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΟΗΕ (τέλος οι συνωμοσιολογίες πλέον) θα επέλθει η παγκόσμια φεμινιστική /μαρξιστική /ισλαμική παγκόσμια διακυβέρνηση....

ΠΩΣ ΤΟ METOO ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Ο τρόπος με τον οποίο το metoo διαστρεβλώνει την Δικαιοσύνη είναι ήδη γνωστός από άλλες χώρες. Στην διάρκεια της γέννησης του κινήματος metoo ο Jian Ghomeshi ένας διάσημος -και πλούσιος- παρουσιαστής κατηγορήθηκε από έξι πρώην του για σεξουαλική κακοποίηση. Μετά από έναν τεράστιο δικαστικό αγώνα ο Ghomeshi αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες. Οι δικηγόροι του χρησιμοποίησαν μηνύματα, emails και κλήσεις που είχαν γίνει ανάμεσα στις έξι πρώην του και σε αυτόν. Για να αποδείξουν πως όχι απλά οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες αλλά και οι περισσότερες από αυτές ψέματα.

Πήγε στα δικαστήρια τον σύντροφο της-Δεν την είχε μεταφέρει στο... αεροδρόμιο και έχασε συναυλία


Ένα δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε την αξίωση μιας γυναίκας εναντίον του τότε συντρόφου της, ο οποίος δεν την πήγε στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της πριν από μια συναυλία με φίλους.

Μάχη Κιλκίς-Λαχανά: Η «τρέλα των Ελλήνων» σταμάτησε τον βουλγαρικό επεκτατισμό και τον πέταξε διά παντός εκτός Μακεδονίας


(Φωτ.: Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού/ dis.army.gr)

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

Το ημερολόγιο έγραφε 21η Ιουνίου 1913 όταν διεξήχθη η πιο αποφασιστική και δυστυχώς η πιο αιματηρή για τους Έλληνες μάχη των Β’ Βαλκανικών πολέμων που καθόρισε το μέλλον των βόρειων συνόρων της χώρας μας.

Η αφύσικη συνεργασία με την Τουρκία στον ΟΑΣΕ


Φεριντούν Σινιρλίογλου, εκφραστής του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” σε διπλωματικό επίπεδο

του Λεωνίδα Κουμάκη*

Όπως είναι γνωστό, ο ιδρυθείς από το 1975 Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για τη διαφύλαξη της ασφάλειας στον πλανήτη μας, με πεδίο ευθύνης τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του τύπου, την δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών καθώς και τον έλεγχο της διάδοσης όπλων.

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για συμφωνία Κύπρου με ΗΠΑ – Τι ισχυρίζονται


Σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ.

Θα σταματήσουν τους πυραύλους της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ; Πολεμικό των ΗΠΑ στη Μεσόγειο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)


Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega

Hellas Journal 

Σίγουρα προκάλεσε ανησυχία η απειλή του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία ενημέρωσε ήδη επίσημα την Ουάσιγκτον για την προχθεσινή πολύ προβληματική εξέλιξη, και βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνώση της κατάστασης.

Ανάλυση CNN: Γιατί η Χεζμπολάχ απείλησε την Κύπρο – Πόσο πιθανή είναι η επέκταση του πολέμου


Σε μια φλογερή ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, λέγοντας ότι θα την στοχοποιήσει, αν η κυβέρνηση της Λευκωσίας βοηθήσει το Ισραήλ σε έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ της λιβανέζικης οργάνωσης και του Ισραήλ.

Λιβανέζικα ΜΜΕ: Υπήρξαν έμμεσες επαφές Κύπρου-Χεζμπολάχ


Συζήτηση γύρω από την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου γίνεται στα λιβανέζικα ΜΜΕ.

ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ για Κύπρο: Πρέπει να σταματήσετε να απειλείτε οποιονδήποτε


«Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολάχ να επιδιώξει διπλωματική λύση», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, απαντώντας, έτσι, στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά τις απειλές του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Μνηστήρες» για τα F-16 Block 30 έρχονται, ενημερώνονται, επιφυλάσσονται: Κι όσο δεν υπάρχουν «δυναμικές κινήσεις», η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το plan B


Τα F-16 Block 30 έχουν υποστεί δομική αναβάθμιση και η επιχειρησιακή τους ζωή θεωρείται ικανή από το αεροπορικό επιτελείο. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Τα F-16 Block 30, δηλαδή τα παλαιότερα αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστα μαχητικά του τύπου, παραμένουν ως ανοιχτό ζήτημα στο αεροπορικό επιτελείο.

Σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO, λέει ο Νίκος Δένδιας


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος στην ΕΑΒ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Ευστράτιου Πετρέλλη και Παύλου Τελίδη, Περιφερειάρχη του DHW στην Αθήνα, με τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Αθήνα.

Ινδικά Rafale στην Ανδραβίδα για συνεκπαίδευση με την ΠΑ: Ενισχύεται συνεχώς ο στρατιωτικός άξονας Αθήνας – Δελχί


*Του Κώστα Σαρικά 

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Indian Air Force αναμένεται να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα προκειμένου τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε συνεκπαίδευση με αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Γεραπετρίτης: Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη


Ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Επίθεση ΚΙΕΦ-DEB στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης


Οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ Άνθιμου για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη στις Ευρωεκλογές κα την επικράτηση του ΚΙΕΦ σε δύο από τους τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης) προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού ισλάμ της Θράκης. 

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής της Αρμενίας κλήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί "σοβαρή επίπληξη" μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από το Γερεβάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Κατάρ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αλλά παραμένουν κενά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νέα πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου - Εντείνεται η ανησυχία για το ξέσπασμα ευρύτερου πολέμου


Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες

ΕΕ: Επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία την Τρίτη στο Λουξεμβούργο


Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν την έναρξη την επόμενη Τρίτη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Μολδαβία, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Χ.

Νορβηγία, Σουηδία και Φιλανδία συμφώνησαν για διάδρομο μεταφοράς στρατευμάτων

AP Photo

Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν την Πέμπτη να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο τμήμα των τριών χωρών, όλες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την EFE.

Ο Μαρκ Ρούτε- νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει καθήκοντα στις 2 Οκτωβρίου


Ιούνιος 20, 2024. Ελλάδα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γράφει το Politiko.

Στόλτενμπεργκ: Ικανοποίηση για την απόφαση της Ρουμανίας να ενισχύσει με Patriot την Ουκρανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Ρουμανίας να ενισχύσει με Patriot την Ουκρανία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως «Θα υπερασπιστεί καλύτερα τον εναέριο χώρο της και τον λαό της απέναντι στις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων».

Ρωσία: Πρέπει να μιλήσουμε με τις ΗΠΑ, αλλά απαραίτητο να είναι στην ατζέντα και η Ουκρανία


Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πρέπει να είναι "συνολικές" και να συμπεριλάβουν το θέμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

ΗΠΑ: Πράσινο φως σε Κίεβο για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία


Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που εφοδιάζεται από τις ΗΠΑ για να πλήξει ρωσικές δυνάμεις που βάλλουν κατά των ουκρανικών στρατευμάτων οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων εντός της Ρωσίας κι όχι μόνον στην ρωσική επικράτεια κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

Πούτιν: Αναπτύσσουμε νέα πυρηνικά για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων


Η πυρηνική μας τριάδα θα αναπτυχθεί παραπάνω ώστε να λειτουργήσει ως εγγύηση για την πυρηνική αποτροπή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενους στους πυραύλους που η Μόσχα εκτοξεύει από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Ανησυχητική η απειλή του Πούτιν να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα - Καμπανάκι από τις ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στη Βόρεια Κορέα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις ΗΠΑ η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανησηχυτική» εξέλιξη, την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.  

Ο στρατός των Φιλιππίνων διεξήγαγε αποστολές για την ενίσχυση του Sierra Madre – Πεκίνο: Αντιδράσαμε με ψυχραιμία


Η κινεζική ακτοφυλακή επιβιβάστηκε σε πλοία του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων και κατέστρεψε τον εξοπλισμό σε μια σύγκρουση που άφησε έναν ναύτη να τραυματιστεί σοβαρά αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι Φιλιππίνες την Τετάρτη, σε μια έντονη κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την πολύ αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.