Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ο στρατός των Φιλιππίνων διεξήγαγε αποστολές για την ενίσχυση του Sierra Madre – Πεκίνο: Αντιδράσαμε με ψυχραιμία


Η κινεζική ακτοφυλακή επιβιβάστηκε σε πλοία του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων και κατέστρεψε τον εξοπλισμό σε μια σύγκρουση που άφησε έναν ναύτη να τραυματιστεί σοβαρά αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι Φιλιππίνες την Τετάρτη, σε μια έντονη κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την πολύ αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Φιλιππίνων, κινεζικά πλοία τη Δευτέρα εμπόδισαν πλοία των Φιλιππίνων για να τα εμποδίσουν να ανεφοδιάσουν ένα πολεμικό πλοίο, το Sierra Madre , που βρίσκεται σε έναν μισοβυθισμένο ύφαλο γνωστό ως Second Thomas Shoal, ο οποίος έχει γίνει κεντρικό σημείο ανάφλεξης στη διαμάχη μεταξύ των δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, αφού μίλησε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του την Τετάρτη, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Κίνας «υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και επανέλαβε τις «σιδερένιες δεσμεύσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται μια αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τις Φιλιππίνες και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τόνισαν τους τελευταίους μήνες ότι μια ένοπλη επίθεση σε στρατιωτικά σκάφη ή προσωπικό των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα πυροδοτούσε μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση στο Second Thomas Shoal «πολύ στενά», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, Rebecca Rebarich.

Η ιστορία του Sierra Madre

Το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων διατηρεί παρουσία δώδεκα πεζοναύτων σε ένα αποβατικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων μήκους 100 μέτρων (330 πόδια) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , το Sierra Madre , το οποίο προσάραξε σκόπιμα στην ατόλη το 1999, ως απάντηση στην κινεζική αποκατάσταση του Ύφαλου Mischief .

Οι Φιλιππίνες ισχυρίζονται ότι η ατόλη είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της .Τμήματα των νησιών Spratly , όπου βρίσκεται το Second Thomas Shoal, διεκδικούνται από την Κίνα, το Μπρουνέι , τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ . Τα πλοία εφοδιασμού των Φιλιππίνων απέφυγαν τους κινεζικούς αποκλεισμούς προκειμένου να παραδώσουν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες στη φρουρά.

Σκάφη της ακτοφυλακής της ΛΔΚ εμπόδισαν δύο προσπάθειες πλοίων των Φιλιππίνων να ανεφοδιάσουν τη φρουρά στις 9 Μαρτίου 2014. Οι προμήθειες έπεσαν στη φρουρά τρεις ημέρες αργότερα. Ένα πλοίο ανεφοδιασμού με στρατεύματα αντικατάστασης έφτασε με επιτυχία στην ατόλη στις 29 Μαρτίου 2014 περνώντας μέσα από ρηχά νερά όπου τα σκάφη της ΛΔΚ, που είχαν βαθύτερα ρεύματα , δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Από τότε, ο στρατός των Φιλιππίνων στέλνει προμήθειες με σκάφη ανεφοδιασμού. Το 1999, ο πρόεδρος Joseph Estrada υποσχέθηκε ότι το σκάφος θα ρυμουλκηθεί. Το 2014, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις Φιλιππίνες να αφαιρέσουν το πλοίο. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Bongbong Marcos είπε το 2023, «Δεν γνωρίζω για μια τέτοια συμφωνία. Αν υπήρχε, το ανακαλώ από αυτή τη στιγμή».

Το 2017, η Κίνα και οι Φιλιππίνες συνήψαν μια συμφωνία για τη διατήρηση του status quo για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Σύμφωνα με τη συμφωνία status quo, κανένα κατασκευαστικό υλικό δεν επιτρέπεται να οχυρώσει τη Sierra Madre .Τον Νοέμβριο του 2021, σκάφη της ακτοφυλακής της Κίνας (CCG) χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και εμπόδισαν δύο πλοία ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων, εμποδίζοντας τα σκάφη να παραδώσουν βασικές προμήθειες στους πεζοναύτες των Φιλιππίνων που σταθμεύουν στη Sierra Madre .

Τον Αύγουστο του 2023, πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εκτόξευσαν εκ νέου με κανόνια νερού ένα πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων που ανεφοδιάζει το Sierra Madre . Το σκάφος που λειτουργεί από το Πολεμικό Ναυτικό μετέφερε τροφή, νερό και επισκευαστικό υλικό για τη Sierra Madre . Στις 22 Οκτωβρίου 2023, οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι κινεζικά σκάφη είχαν εμβολίσει ένα πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και ένα στρατιωτικό σκάφος εφοδιασμού στις 17 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναπλήρωσης στη Sierra Madre .

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου