Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Θα σταματήσουν τους πυραύλους της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ; Πολεμικό των ΗΠΑ στη Μεσόγειο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)


Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega

Hellas Journal 

Σίγουρα προκάλεσε ανησυχία η απειλή του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία ενημέρωσε ήδη επίσημα την Ουάσιγκτον για την προχθεσινή πολύ προβληματική εξέλιξη, και βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνώση της κατάστασης.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Βηρυτό ο Άμος Χόκσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ακριβώς για το θέμα των απειλών της τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ. Τώρα προστέθηκε στο κάδρο και η Κύπρος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε επίσημα στις απειλές εναντίον της Κύπρου. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ αφιέρωσε μόνο καλά λόγια για τη Λευκωσία. Ρωτήσαμε:

  • Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ απείλησε χθες την Κύπρο. έχετε κάποιο σχόλιο παρακαλώ, αφού είναι η πρώτη φορά που ο Νασράλα απειλεί την Κύπρο; Επίσης πώς ήταν η συνάντηση του υπουργού (Άντονι Μπλίνκεν) με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου (Κωνσταντίνο Κόμπο);

Απάντησε ως εξής:

“Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο κ. Μπλινκεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.

Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που ταΐζει αθώους Παλαιστίνιους.

Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που διαδραματίζει, και γιατί εξαπέλυσε αυτό το είδος λεκτικής επίθεσης, (ειλικρινά) με ξεπερνά.”

Στη συνέχεια, το Γραφείο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μας έστειλε την παρακάτω γραπτή ανακοίνωση:

“Εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

“Προφανώς αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολάχ να επιδιώξει μια διπλωματική λύση”, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

  • Αναλυτές θεωρούν σοβαρή εξέλιξη την απειλή, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα την υλοποιήσει. Εκτιμώ ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με κανονικούς τρελούς, ο Νασράλα δεν θα επιτεθεί στην Κύπρο, για πολλούς λόγους με πιο βασικούς τους εξής δύο:

Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορεί και,

Ο δεύτερος αφορά την θέση της Κύπρου, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως μίας χώρας που έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η εκτίμηση είναι ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να κτυπήσει την Κύπρο. Άλλωστε, έχει ανοίξει το μεγάλο μέτωπο με το Ισραήλ, και υπάρχει αυτός ο φόβος για την έναρξη ενός αδυσώπητου κανονικού πολέμου με το Εβραϊκό Κράτος.

Πάντως, η απειλή εναντίον της Κύπρου έφερε στο προσκήνιο το αίτημα της Λευκωσίας για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο.

Φιλοεβραίοι Αμερικανοί αναλυτές ξεκίνησαν από το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) να ασχολούνται με το θέμα. Το βασικό τους επιχείρημα είναι αυτό:

«Είναι ένας ακόμη λόγος -εννοούν τις απειλές του Νασράλα- για την πλήρη άρση των περιορισμών στην αγορά όπλων από την Κύπρο για την αυτοάμυνα της».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

Το άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι αυτό που εικάζω ότι έχουν στο μυαλό τους πολλοί άνθρωποι στη Μεγαλόνησο.

  • Τι θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία η Χεζμπολάχ υλοποιήσει την απειλή της και κτυπήσει την Κύπρο. Τι θα πράξουν το Ισραήλ και η Αμερική.

Δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ότι αφορά την Αμερική, η Κύπρος δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι όμως στρατηγικός εταίρος. Και με το Ισραήλ έχει υπογράψει κάποιες σημαντικές και στρατιωτικές συμφωνίες, φανερές και κρυφές.

Αν μου επιτρέπεις μία προσωπική ανάλυση. Δεν μπορώ να φανταστώ, λοιπόν, ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση κατά της Κύπρου από την Χεζμπολάχ. Πιστεύω ότι θα σταματήσουν στον αέρα τους πυραύλους της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πάντως, να μου επιτρέψεις να επαναλάβω, για να μην ανησυχούν οι Κύπριοι πολίτες, ότι η απειλή του Νασράλα θα μείνει μία απειλή. Δεν θα υλοποιηθεί.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: mignatiou@HellasJournal.Com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου