Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO, λέει ο Νίκος Δένδιας


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, με έμφαση στην αύξηση του κόστους του προγράμματος και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη που διοργανώθηκε υπό τον Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ, με τη συμμετοχή στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και εκπροσώπων της Γερμανολλανδικής κατασκευάστριας κοινοπραξίας των φρεγατών τύπου MEKO, έχει αποφασιστεί η ανάθεση της εκτέλεσης του προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 605 εκ. που είχαν αρχικά υπολογιστεί», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε προ ημερών και το OnAlert.gr, αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, πλεονέκτημα φαίνεται ότι έχουν τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έναντι τόσο της Ελευσίνας όσο και του Σκαραμαγκά. Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων πλοίων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 700 εκ ευρώ, καθώς η αρχική προσφορά της κοινοπραξίας προσέγγιζε ακόμα και το 1 δις ευρώ.

Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, ο κ.Δένδιας αναφέρει: «Οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου MEKO είναι σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέωνσυμπεριλαμβανομένης οπωσδήποτε της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ)».

«Ως κύριος άξονας διαμόρφωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων παραμένει η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, η υπαγωγή στα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», προστίθεται στην απάντηση του ΥΕΘΑ.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου