Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

28 Ιουλίου 1920 υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών – Η ταφόπλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε μεταξύ της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης στις 28 Ιουλίου του 1920 (10 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο).

Με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ουσιαστικά διαμελίστηκε και η Ελλάδα είχε τεράστια εδαφικά οφέλη.


Πρόκειται για ένα κείμενο που τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και για τους Τούρκους αποτελεί ακόμη και σήμερα μια οδυνηρή ήττα την οποία δεν ξεχνούν.

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, και η Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια και ύστερα από δημοψήφισμα.

Βόμβα από τον Τραμπ: Ζητάει να αναβληθούν οι εκλογές

«Να καθυστερήσουμε τις εκλογές μέχρι οι πολίτες να μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά και με ασφάλεια;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να αναβληθούν για αργότερα οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εξαιτίας του νέου συστήματος που θα γίνουν οι εκλογές μιας και λόγω κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Γεωργιάδης: "Να σκάσει ο Καλίν - Είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων"(Βίντεο)

Τι απαντά σε όσους λένε πως η Ελλάδα πέτυχε την υποχώρηση της Τουρκίας, αποδεχόμενη εφ' όλης της ύλης διάλογο…
«Η ιδέα ότι η Τουρκία σταμάτησε να προκαλεί δεν υπάρχει, έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Όσον αφορά την πρόσφατη ελληνοτουρκική λύση, η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Η Τουρκία έκανε πίσω. Είχαμε σημαντική αναβάθμιση της υπερασπίσης των ελληνικών θέσεων από τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε:

Γαλλικό ΜΜΕ: ''Προς οριστικό ναυάγιο η συμφωνία για τις Belharra''

Άσχημη εξέλιξη

Επανέρχονται τα Γαλλικά ΜΜΕ για την συμφωνία με τις Belharra. Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ''ναυάγιο'', με τις ΗΠΑ να μπαίνουν ''σφήνα''.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ίσως οδηγήσει και τις ελληνογαλλικές σχέσεις στο ''πάγο''.

Μάλιστα όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, ''στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αγοράσει τις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό. Η προμήθεια αναβλήθηκε επ'αόριστον'', σύμφωνα με την La Tribune.

Επικοινωνία Πούτιν - Αναστασιάδη: Στην Κύπρο ο Λαβρόφ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε την Πέμπτη ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και  διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Ιουλίου 1994: Υπογράφεται η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

By Stathis Vasileiou
Από το ptisidiastima

Υπογράφεται από πλέον των 150 Εθνών η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).
Μεταξύ των υπογραφόντων κρατών βρίκεται η Ελλάδα αλλά όχι η Τουρκία. Ο λόγος είναι πως η Σύμβαση του 1994, που ενημέρωσε και αντικατέστησε τις τέσσερις παλιαότερες και θα τεθεί σε εφαρμογή λίγους μήνες μετά (Νοέμβριος του 1994), εξέφρασε τις νέες αντιλήψεις όχι μόνο για τα παράκτια ύδατα, τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα αλλά και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Βάσει της Σύμβασης ήταν δυνατόν σε ένα κράτος να αυξήσει τα Εθνικά Χωρικά Ύδατά στα 12 ν.μ.

Ποιος ελέγχει τι στη Λιβύη – Η σημασία της Σύρτης (χάρτες)

Η Λιβύη αποσταθεροποιήθηκε μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και οδήγησε στην ανατροπή και το φόνο του Μουαμάρ Καντάφι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει πλέον χωριστεί μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων που αγωνίζονται για τον έλεγχο της εξουσίας.

Από τη μια η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και από την άλλη μια παράλληλη διοίκηση με έδρα τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, η οποία στηρίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης και στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ξεκίνησε μια επίθεση για κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι δυνάμεις του