Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η ΑΟΖ είναι θέμα χρόνου

Του Ν.Λυγερού 

Η ΑΟΖ είναι θέμα χρόνου πια. Ο ελληνικός λαός το έχει συνειδητοποιήσει. Και η θέσπιση πρέπει να γίνει άμεσα. Η αλλαγή φάσης είναι κατανοητή και δεν έχει μόνο σχέση με το πολιτικό σκηνικό. Όμως, αφού ο χρόνος είναι μαζί μας, θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε κατά πόσο είμαστε μαζί του. Διότι, ενώ το πρώτο είναι παγκόσμιο ως έννοια, το δεύτερο αποτελεί μια ιδιομορφία. Στην στρατηγική, κωδικοποιούμε αυτήν την έννοια μέσω του timing, αν και βέβαια δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της ολότητάς της. Ακόμα και ως πολλαπλότητα παραμένει μια δύσκολη έννοια, διότι είναι πολύ σπάνιοι αυτοί που έχουν μια χρονο-αντιληπτική ικανότητα, πιο σπάνιοι από αυτούς που έχουν μια χωρο-αντιληπτική. Κατά συνέπεια, η οργάνωση του θέματος της ΑΟΖ, μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων, θα είναι αποκαλυπτική όσον αφορά στις ικανότητές μας.

Οι απαιτήσεις της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Οι απαιτήσεις της ΑΟΖ είναι πολλαπλές και βέβαια δεν είναι αποκλειστικά πολιτικές. Η πολιτική πρέπει να έχει ένα υπόβαθρο, για να μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση ορθολογικά και να πάρει μετά την αποτελεσματική απόφαση. Τώρα που το θέμα της ΑΟΖ έχει γίνει πλέον ένα όραμα, θα ήταν καλό να το ενισχύσουμε και με τις γεωλογικές μας γνώσεις. Υπάρχουν επιστήμονες σαν τον Αντώνη Φώσκολο που παλεύουν εδώ και δεκαετίες, για να αναδείξουν μεθοδολογικά την αξία του ελληνικού υπεδάφους, οι ίδιοι έχουν αποδείξει τη σημασία της έννοιας του λασποηφαίστειου στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο. Μελετούν γεωλογικούς χάρτες που αποτελούν από μόνοι τους, όχι μόνο ενδείξεις, αλλά πιστοποιητικά της ορθότητας των εκτιμήσεων περί πετρελαίου και φυσικού αερίου στο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ.

Διλήμματα σταυροδοσίας: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος


                                            Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επίκουρου Καθηγητής  Πανεπιστημίου Αιγαίου και επ’ ουδενί υποψήφιου βουλευτή

Τα δελτία τύπου ορισμένων πολιτευόμενων που φτάνουν αυτές τις ήμερες στα δημοσιογραφικά γραφεία παρέχουν την ευκαιρία να σχηματίσουμε άποψη για τη δυνατότητα τους να ασκήσουν νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Σταχυολογούμε με λίγη φαντασία: Ο υποψήφιος κος ΧΨ επισκέφτηκε το οβελιστήριο «το Σουβλακιστάν» όπου και ενημερώθηκε για τις διατροφικές συνήθειες και το μεταβολισμό των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας. Η υποψήφια κα ΚΛ περιόδευσε στην εμποροπανήγυρη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτρας και συνομίλησε με τους πωλητές «μαλλιού της γριάς» για τις δραματικές συνέπειες από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στον συμπαθή αυτόν κλάδο. Ο πολιτευτής ΓΔ του τάδε κόμματος συνάντησε στο πολιτικό του γραφείο εκπρόσωπους των παρασκευαστών ταραμοσαλάτας και δεσμεύτηκε να καταθέσει τροπολογία στην επόμενη Βουλή για την παράταση της νηστείας της Σαρακοστής κατά μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου "5η Φάλαγγα" της Τουρκίας:Νοίκιασαν την μαρίνα της Μυτιλήνης!!!

Σε μία κίνηση 100% σε βάρος της ασφάλειας της Λέσβου αλλά και της άμυνας των νησιών του Αν. Αιγαίου προχώρησε η κυβέρνηση Παπαδήμου μισθώνοντας το τουριστικό λιμάνι της Λέσβου σε Τούρκο επιχειρηματία. 
Δυστυχώς όπως φαίνεται η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να αντιληφτεί το νόημα των απειλών της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου διότι διαφορετικά  πως θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει αυτή την κίνηση τη στιγμή δε που νότια της Λέσβου βρίσκεται η ναυτική βάση των αποβατικών της Τουρκίας στην Foca.
Η μίσθωση της μαρίνας υπογράφηκε τις ημέρες αυτές από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Πέτρο Αλιβιζάτο με την ανάδοχο κοινοπραξία των εταιρειών KAE με τη διακριτική επωνυμία Folli Follie Group & Setur Servis Turistik που εκπροσωπείται από τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο Πρόεδρο Μαρίνας Μυτιλήνης Α.Ε. και İbrahim Tamer Haşimoğlu, Αντιπρόεδρο Μαρίνας Μυτιλήνης.

Πάτρα: Έπεσε ξύλο μεταξύ μεταναστών - Έξι άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο

Στα χέρια πιάστηκαν νωρίτερα σήμερα το απόγευμα μετανάστες, κοντά στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Οι αλλοδαποί, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, άρχισαν να χτυπούν ο ένας τον άλλο με πέτρες και ότι άλλο αντικείμενο βρήκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο.

Κων. Μητσοτάκης: Η Ελλάς χρειάζεται μία ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία

Οι μεγάλες κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε συμφορά, μπορεί όμως και να γίνουν ευκαιρία για να γίνουν άλματα προς τα εμπρός, σημειώνει σε δήλωσή του εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι τελικά μπροστά στις κάλπες θα επικρατήσει η λογική.
Θέτοντας ως πρώτο ζητούμενο για τη χώρα την πολιτική σταθερότητα, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η Ελλάς χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία στο προσεχές κοινοβούλιο, που θα υπερβαίνει τις 180 έδρες και θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας», έργο της οποίας θα είναι «σε συνεργασία με την Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη να ανορθώσει τη χώρα».

Γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές οι ομογενείς της Νέας Υόρκης(Βίντεο)

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της άτυπης σφυγμομέτρησης που δημοσιεύθηκε στο GreekAmericanNewsAgency. Σύμφωνα με την έρευνα μόλις ένας στους εκατό Έλληνες της Αμερικής θα έλθουν στην χώρα τους για να ψηφίσουν.
 
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι πως η πλειοψηφία των ομογενών δηλώνουν οργισμένοι. Κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα και στην κάμερα:
 
«Δεν θα βγει κανένας! Είμαστε αηδιασμένοι. Πάλι τα ίδια θα έχουμε. Πως είναι δυνατόν αυτοί όλοι τους που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την μαύρη μοίρα να έχουν το θράσος να ζητούν να τους εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός. Αλλά ευθύνεται και ο Έλληνας γιατί μέχρι τώρα ψήφιζε με γνώμονα το ρουσφέτι και όχι το μέλλον της πατρίδας. Έχουν ευθύνη όλοι τους».

Επίθεση κατά Αβραμόπουλου


 

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο φαίνεται να «φωτογραφίζει» το κείμενο που «ανέβηκε» στην ηλεκτρονική σελίδα antinews.gr, συνεργάτες της οποίας βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Ο συγγραφέας του άρθρου παραμονές των εκλογών επέλεξε να στοχοποιήσει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Μία ώρα μετά την αρχική δημοσίευση του το κείμενο εξαφανίστηκε με άνωθεν παρέμβαση. Η ανάρτηση προκάλεσε αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια έντονο εκνευρισμό στη Συγγρού.

Το επίμαχο άρθρο φέρει τον τίτλο «Ο κηπουρός που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός» και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ελλάδα, 2012, παραμονές εκλογών. Ο Δημήτρης περιμένει μπροστά στο μεγάλο θρόνο. Με το ατσαλάκωτο κοστούμι του, την εντυπωσιακή γραβάτα, τους καλούς τρόπους. Την αδιαμφισβήτητη διπλωματική και ισορροπιστική δεινότητα».

Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητά την απόσυρση του σποτ της Ν.Δ.


Κραδασμούς προκάλεσε η τελευταία προεκλογική διαφήμιση της ΝΔ. Έντονη ήταν η αντίδραση της συντρόφου του Οδυσσέα Ελύτη Ιουλίτας Ηλιοπούλου για την προεκλογική διαφήμιση της ΝΔ στην οποία χρησιμοποιούνται στίχοι του και εμφανίζεται φωτογραφία του κατά τη βράβευσή του με Νόμπελ. 

Μικρή ανάκαμψη παρουσιάζει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Μικρή ανάκαμψη από τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 11 και πλέον ετών, τις 223,3 μονάδες, που σημειώθηκε την Πέμπτη, παρουσιάζει στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το κυπριακό χρηματιστήριο.

Στις 13.28, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε μικρά κέρδη της τάξης του 0,50% και τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 224,42 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20, τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 81,66 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,62%. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 275.509 ευρώ.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, πτώση σε ποσοστό 0,02% σημειώνει ο δείκτης των Ξενοδοχείων.

Μετεκλογική "πυξίδα" θα οδηγήσει το ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αφήνει πίσω του την προεκλογική αβεβαιότητα και αναμένει πλέον τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, αναζητώντας καταλύτες στο μετεκλογικό περιβάλλον.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ήπιες απώλειες τόσο για τον Γενικό όσο και τον τραπεζικό δείκτη, ενώ την Παρασκευή ξεχώρισε η άνοδος των Eurobank, TT, Alpha Bank και ΕΤΕ, που σημείωσαν και τα υψηλότερα κέρδη στη σύνθεση του FTSE20.

Η τελευταία συνεδρίαση πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση κύλησε σε χαμηλούς τόνους, με τον συναλλακτικό όγκο και τζίρο να εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένοι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

«Στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει την Κυριακή είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα από κάθε φορέα ή παράγοντα της εγχώριας οικονομικής ζωής. Μοιραία η αγορά κινήθηκε σε μια λογική αναμονής αφού η ρευστή ‘επόμενη ημέρα’ λειτούργησε ανασταλτικά στην επενδυτική συμπεριφορά, μεταθέτοντας για μετά τις εκλογές τις όποιες αποφάσεις διαχείρισης αφορούν τις ελληνικές μετοχές» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο της report η Beta Securities.