Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Αρχαία Φαλάσαρνα: Τα νέα ευρήματα, ο ναός της Δήμητρας και ο χώρος λατρείας χθόνιας θεότητας

Όψη του ναού μετά την ανασκαφή από νοτιο-ανατολικά
ΥΠΠΟΑ

Εκατοντάδες πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών, ένθρονων θεοτήτων, κεφαλών με πόλο που ομοιάζουν με τη θεά Δήμητρα.

Eυρήματα κυρίως των αρχαϊκών χρόνων έφερε στο φως η ανασκαφή του κεντρικού χώρου του αρχαίου ναού της Δήμητρας στην ακρόπολη της Φαλάσαρνας στην Κρήτη.

Ξαναδιαβάζοντας τους όρους του 1914 - Η ερμηνεία της συμφωνίας όπου προβλέφθηκε για πρώτη φορά η αποστρατιωτικοποίηση για τα νησιά του Αιγαίου

Φωτο: Οι αντιπρόσωποι των Βαλκανικών Συμμάχων (Βουλγαρίας, Ελλάδας, Μαυροβουνίου και Σερβίας) εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος) στη Διάσκεψη του Λονδίνου (1912-1913). Καθιστοί (από αριστερά): Στόγιαν Νοβάκοβιτς (Σερβία), Ελευθέριος Βενιζέλος (Ελλάδα), Στόγιαν Ντάνεφ (Βουλγαρία) και Λάζαρ Μιγιούσκοβιτς (Μαυροβούνιο). Ορθιοι (από αριστερά): Στέφανος Σκουλούδης (Ελλάδα), Γεώργιος Στρέιτ (Ελλάδα), Αντρα Νίκολιτς (Σερβία), Λ. Βόινοβιτς (Μαυροβούνιο), Ιωάννης Γεννάδιος (Ελλάδα), Mιχαήλ Μαντζάροφ (Βουλγαρία), Γιόβο Πόποβιτς (Μαυροβούνιο), Στέφαν Πάπρικοφ (Βουλγαρία).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΗΣ

Τα τελευταία περίπου 15 χρόνια οι Τούρκοι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της 13ης Φεβρουαρίου 1914 σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΤΑΤΖΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΩΣ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ


Του Ιωάννη Καζαζάκη
Καθηγητή Μέσης Εκπέδευσης

Ένας από τους ευσεβείς και γενναίους αυτοκράτορες του Βυζαντίου είναι και ο Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ενδοξότερους βασιλείς, και άγιος της εκκλησίας μας και μάλιστα έχει την προσωνυμία του Ελεήμονος. Το ονομά του συνδέεται και με το θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.

Τεραστίων διαστάσεων πρόκληση του Ερντογάν: Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή

«Η (παράνομη) “τδβκ” έγινε δεκτή ως μέλος – παρατηρητής στο Οργανισμό Τουρκικών Κρατών» ανακοίνωσε ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην 9η σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού, στη Σαμαρκάνδη.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την (παράνομη) “τδβκ” ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης», ανέφερε ο Ερντογάν.

Α/ΓΕΕΘΑ: Παρατείνεται για ένα χρόνο η παραμονή της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σ.Αραβία(Βίντεο)

Συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας είχε στο Ριάντ ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του στρατηγού Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλώρος είχε συναντήσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογο του και με τον διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων του Βασιλείου στρατηγό Fahd Bin Abdullah Al-Mutai.

Η ναυπήγηση των κορβετών στην Ελλάδα φέρνει(;) ανατροπές με τις τελικές κινήσεις

Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής υπογραφής της Συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στην προσπάθεια επίλυσης ενός, ομολογουμένως, δύσκολου προβλήματος, έγινε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ασφαλώς, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι το ναυπηγείο να λειτουργήσει ξανά χωρίς προβλήματα, επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με το φλέγον θέμα της προμήθειας των κορβετών.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Το μέλλον των Ναυπηγείων είχε εξαρχής συνδεθεί με το πρόγραμμα των κορβετών. Εκεί θα ναυπηγούνταν όλες πέραν της πρώτης που για λόγους ταχύτητας παράδοσης, αλλά και εκπαίδευσης

Πολεμικό Ναυτικό: Επιλογές και δεδομένα για τη πρόσκτηση των κορβετών, τη 4η FDI και τον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ

 Γιάννης Νικήτας

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου υπήρξε καταλύτης για το μέλλον των εξοπλιστικών προγραμμάτων το Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ καθώς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ στις τοποθετήσεις υπήρξαν σαφείς και ακριβείς ως προς τις τοποθετήσεις τους αναφορικά με τα τρέχοντα προγράμματα σε εξοπλιστικό επίπεδο.

Ειδικότερα αυτά περιλαμβάνουν τη πρόσκτηση 3+1 νέων κορβετών (κυρίαρχες επιλογές οι γαλλικές Gowind και οι ιταλικές Doha), τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ καθώς και τη ναυπήγηση της τέταρτης FDI. Με τα υφιστάμενα δημοσιονομικά δεδομένα το κονδύλι για τα παραπάνω προγράμματα του ΠΝ εκτιμάται στα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δούρειο Ίππο τη Λιβύη θέλει η Τουρκία -Τα σενάρια ελληνικής αντίδρασης

 Αλεξία Τασούλη 

H μεγαλύτερη ανησυχία της Τουρκίας είναι να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Γι’αυτό και στις έρευνες της Exxon Mobil που ξεκινησαν ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει στρέψει τα μάτια της η Τουρκία, με τα σενάρια αντίδρασης να κυριαρχούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούυχων.

Η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής αντίδραση προέρχεται από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε και τα κατεχόμενα. Σε συνέντευξη του, δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην απειλήσουν την ασφάλειά της.

Τρία ελληνικά Mirage 2000-5 στα ΗΑΕ – «Σεισμός» στην Μεσόγειο από το «θανατηφόρο βλέμμα» της ΜΕΔΟΥΣΑΣ(Βίντεο)

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία εμβαθύνοντας τους ισχυρούς στρατιωτικού δεσμούς των δύο χωρών, 3 ελληνικά Mirage βρίσκονται στα ΗΑΕ, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «θανατηφόρο βλέμμα» ΜΕΔΟΥΣΑΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά μόνη και οι πολεμικές ιαχές πλέον δεν είναι απλά κενού περιεχομένου αλλά εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να βρουν ευήκοα ώτα ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 10/11/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 10/11/2022

I. Μπασιάς : Θετική αλλά με θεαματική καθυστέρηση η στροφή στο Φυσικό Αέριο

 

Ο άλλοτε πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας  Υδρογονανθράκων, Ιωνάννης Μπασιάς,  χαρακτήρισε στον 98.4 ως  άκρως θετική και αναγκία την στροφή στην αξιοποίηση του φυισκού ορυκτού πλούτου της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως την διαχρονική καθυστέρηση επί του θέματος μέχρι και πριν λίγους μήνες, κάτι  που όπως σημείωσε θα οδηγήσει αν υπάρξει επιθβεβαίωση κοιτασμάτων την αξιοποίηση τους ακόμη πιο πίσω χρονικά κοντά στο 2030. 

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Το εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός Ιπτάμενος Ε.Α. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

A. Δεσποτόπουλος: " Στήνει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν; "

 

Ο Διεθνολόγος, Αλέξης Δεσποτόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

Γιάννης Μάζης,Το συνυποσχετικό που ετοιμάζουμε για το Αιγαίο δεν έχει την έγκριση του Ελληνικού λαού

 

Kανείς Έλληνας δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν θέλει να απεμπολήσει και δικαιώματα τονίζει ο Νέστορας της Ελληνικής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης. Ήμαρτον πλέον με τις συνομιλίες με την Τουρκία, συνομιλίες που εμείς δεν ζητούμε τίποτα και οι άλλοι ζητούν τα πάντα. Δίνουμε στο διεθνές δικαστήριο το δικαίωμα να μας ξεβρακώσει διερωτάται ο καθηγητής;

Σάββας Καλεντερίδης: Τι σημαίνει η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα (10-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τι σημαίνει η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα

Φυσικό αέριο: Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 11/11/22|OPEN TV

 

1. Φυσικό αέριο: Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων
2. Δένδιας: Αναβαθμισμένος ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας
3. «Φουντώνουν» τις απειλές τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την έναρξη ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης
4. ΗΠΑ: Επιβίωσαν του «τραμπικού κύματος» οι Δημοκρατικοί

Ποιοι είναι οι 5 Ελληνοαμερικανοί που επανεξελέγησαν στο Κογκρέσο | Αταίριαστοι | 11/11/2022

 

Είναι οι πιο ταιριαστοί «Αταίριαστοι» της ελληνικής τηλεόρασης! Ο Γιάννης Ντσούνος και ο Χρήστος Κούτρας μετακομίζουν... μεσημέρι στις 12 ακριβώς

Η Τουρκία δοκίμασε τον πύραυλο αέρος-αέρος Bosdoga - Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ζητά τη δίωξη Βαρθολομαίου | Ώρα Ελλάδος 11/11/22| OPEN TV

 

1. Η Τουρκία δοκίμασε τον πύραυλο αέρος-αέρος Bosdoga - Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ζητά τη δίωξη Βαρθολομαίου
2. Ζαχάροβα: Έτοιμη για διάλογο η Ρωσία με Ε.Ε. για έξοδο από την κρίση 
3. Στεφάτος και Καλεντερίδης για τους στόχους των ερευνών για το φυσικό αέριο

Τ. Ερντογάν: «Θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα αιώνων του λαού μας» | Σήμερα | 11/11/2022

 

1. Τι θα αλλάξει στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές στην Τουρκία
2. Τ. Ερντογάν: «Θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα αιώνων του λαού μας»
3. Η στιγμή της εκτόξευσης του τουρκικού πυραύλου αέρος-αέρος "Bozdogan"